Kinderboekenweek 2023: Ontdek het geheim van ‘Bij mij thuis’!

De Kinderboekenweek 2023 begint vandaag!

Het is vandaag 4 oktober en het is de start van de Kinderboekenweek 2023! Dit jaar nemen we een kijkje achter de deuren met het thema “Bij mij thuis”. Elk huis, elke kamer, elke hoek heeft wel een geheim of een bijzonder verhaaltje. Wie weet wat voor avonturen er zich allemaal afspelen in jouw eigen huis!

Nu vraag je je misschien af, waarom dit thema? Nou, simpel. Thuis is waar het hart is, waar de gekste dingen gebeuren en waar herinneringen worden gemaakt. Elke dag is er wel een verhaal of het nu gaat om die ene gekke gewoonte die je familie heeft, de speciale gerechten die jullie samen koken of de bijzondere momenten die jullie delen.

Er zijn zoveel te gekke activiteiten gepland voor deze week! Van voorleesuurtjes, tot knutselworkshops, dus kijk gauw wat er bij jou in de buurt aan activiteiten is gepland in de bibliotheek, buurthuis of kinderboekenwinkels.

Het kinderboekenweekgeschenk van 2023

Sanne Rooseboom, de schrijfster van ‘Het ministerie van Oplossingen‘, heeft dit jaar het kinderboekenweekgeschenk geschreven.

Het verhaal heet ‘Ravi en de laatste magie’. Het neemt je mee naar een bejaardentehuis. Maar hier wonen geen gewone oude mensen… Dit zijn tovenaars die met pensioen zijn! Kun je je voorstellen welke avonturen daaruit voortkomen?

Illustratie van Sophie Pluim, Ravie en de laatste magie van Sanne Rooseboom, uitgeverij Stichting CPNB.

Dus, als je tussen 4 en 15 oktober voor minstens €13,50 aan kinderboeken koopt, krijg je dit boek er helemaal gratis bij.
Dit boek sluit perfect aan bij het thema van dit jaar: ‘Bij mij thuis’. Ravi’s verhaal gaat over verhuizen als je dat niet wil, het gemis van je oude stekje en het vreemd voelen op je nieuwe plek. Maar dan met een magische twist, dankzij de oude tovenaars.

Dus ben je in groep 6, 7 of 8? Of ben je een leerkracht die zoekt naar het perfecte boek voor de bovenbouw? Of ben je misschien gewoon een fan van Sanne Rooseboom? Wat de reden ook is, dit boek is een aanrader.

Een koopje: Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023

Mijn huis is jouw huis is het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023.

Het gaat over Pats, die in een huis bij de brug woont dat maar blijft groeien. Iedereen is welkom, van Spin Sebastiaan en Berend Botje tot Tante Kee met haar kattenkinderen. Het huis wordt voller en gezelliger tot de man van de gemeente op de stoep staat… Maar niet getreurd, dit verhaal neemt je mee naar een huis, waar iedereen welkom is!

Illustratie van Yvonne Jagtenberg uit “Mijn huis is jouw huis” , uitgeverij Gottmer.

Voor een zacht prijsje van €8,25 haal jij dit prentenboek in huis en met zo’n groot formaat is het een feest om samen op de bank te kruipen en te genieten van het verhaal.

Ben je bekend met het fenomeen “eastereggs” in games? De kleine geheimpjes die je kunt ontdekken? Nou, dit boek zit er vol mee en dat maakt het lezen extra leuk. Bijvoorbeeld Berend Botje. Ja, die van het oude kinderliedje, hij komt terug in het verhaal! Tante Kee uit “In de Maneschijn” komt ook een woonplek zoeken. Zo kom je leuke personages tegen in het verhalen om samen te ontdekken en je over te verbazen.

Leuke activiteiten voor kinderen

Heb jij zin in avontuur, knutselen en ontdekken? Nou, zet je schrap! Want de Kinderboekenweek is weer begonnen en de bibliotheken in het hele land hebben de deuren wagenwijd open gezet met de allerleukste activiteiten.

Neem nou alle bibliotheken van Utrecht. Daar kun je meedoen aan een supergave speurtocht: ‘THUIS IN DE BIEB’. Lekker speuren naar stickers en de mooiste boeken ontdekken. Of je nu van lachen, griezelen of dieren houdt, je komt het allemaal tegen. En als je klaar bent? Dan wacht er een kei-coole plaktattoo op je! Oh, en ben jij benieuwd welk boek perfect bij jou past? Doe de quiz ‘Je bent wat je leest!’. Meteen na de quiz krijg je boekentips die écht bij jou passen. Kijk maar hoe dat gaat in de korte video hieronder.

Ook in de bibliotheek van Rotterdam valt een boel te beleven. Ik bedoel maar, knutselen aan je eigen tiny house? Check! Lekker swingen met een TikTok dans? Dubbelcheck! En wat dacht je van zelf aan de slag in de Kinderkeuken? Daar maak je de lekkerste wraps, fruitspiesjes en smaakvolle smoothies. Alles vegetarisch en supergezond. En het beste? Je mag alles lekker meenemen naar huis!

Ook voor de kleine avonturiers is er genoeg te beleven. Van het bewonderen van mega-slakken (ja, ze wegen écht 1,5 kilo!) tot het ontdekken van de geheimen van pantoffeldiertjes en zilvervisjes onder de microscoop. Het avontuur stopt nooit!

Mijn tip? Kijk gauw wat jouw lokale bibliotheek te bieden heeft. Want wie weet, misschien is er wel een te gekke knutselactiviteit of wordt er wel een spetterende jeugdvoorstelling gegeven bij jou om de hoek.

Eén ding is zeker, deze Kinderboekenweek wordt één groot feest! En het mooiste is: iedereen is welkom en mag eraan meedoen, maar wees er wel snel bij, want de plekken kunnen wel vol raken.

🌟Boekentips🌟

Top boekentips die helemaal in de sfeer zijn van het thema “Bij mij thuis”. Ontdek hoe het is om hier te wonen!

Prentenboek

Deze rots is van ons van Kate en Jol Temple.
Een prachtig prentenboek met een unieke boodschap. Het verhaal bevat een waardevolle les over helpen en delen. Lees dit boek op de “gewone” wijze en begin daarna opnieuw, maar lees dan van achteren naar voren en ontdek dan hoe het verhaal ook anders kan!

Leuk voor kinderen van 6 t/m 9 jaar:

De piraten van hiernaast van Reggie Naus
Michiel wordt vrienden met een piratenjongen. Samen beleven ze avonturen in een gewone wijk.

Bron: De piraten van hiernaast, trailer van de film.

Leuk voor kinderen van 10, 11 en 12 jaar:

Mijn moeder is een dekbed van Lysette van Geel.
Adam en zijn zusje worstelen met armoede terwijl hun moeder het bed niet uitkomt; school, vriendschap en schaamte spelen een grote rol.

Leuk voor tieners vanaf 15 jaar:

Mortal Engines van Philip Reeve.
Ontdek hoe het is om in een stad te wonen die op andere steden jaagt! De mensen voelen hoe de stad sneller gaat om een prooi te vangen. Zo gaat het al duizenden jaren. Grotere steden jagen op kleinere steden en eten ze op. Kleinere steden jagen op dorpen en de dorpen jagen op hun beurt weer op kleinere woonplekken. Bewegende woongebieden die andere woongebieden opeten? Dat klinkt toch heel bijzonder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *