Mijn moeder is een dekbed

Titel: Mijn moeder is een dekbed
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Lysette van Geel
Verteller: Anne van Veen
Uitgever: Volt
Duur van het boek: 2 uur 59 minuten

Recensie: Adam en zijn zusje worstelen met armoede terwijl hun moeder het bed niet uitkomt; school, vriendschap en schaamte spelen een grote rol.

Armoede door de ogen van een kind

Je bent nog maar een kind en elke dag is een strijd om rond te komen. Je maakt je zorgen over de basisdingen zoals eten, kleding en schoolkosten. “Mijn moeder is een dekbed” opent een raam naar deze wereld, een plek waar veel kinderen stilletjes in leven. En eerlijk gezegd? We kijken er vaak overheen. In veel buurten en steden lopen kinderen rond met zulke geheimen, verborgen achter hun lach en spel. Maar dit boek haalt die sluier weg. Het geeft je inzicht in hoe het écht is, elke dag weer, voor deze kinderen.
Armoede is niet zomaar een woord of statistiek. Het heeft gezichten, verhalen, dromen. En vooral, het kan iedereen overkomen. Dus duik in dit boek, loop een mijl in deze schoentjes en voel hoe het is.

Tussen de lakens: Meer dan gewoon moe zijn

Recensie: Mijn moeder is een dekbed van Lysette van Geel

Heb je je ooit zo uitgeput gevoeld dat je gewoon niet uit bed kon komen? Nu, stel je voor dat dit elke dag gebeurt. Voor de moeder van Adam is dit een realiteit. Elke dag, dezelfde strijd. Maar het gaat hier niet om lui zijn of gewoon een beetje moe. Dit wijst op iets groters, iets diepers: misschien een depressie of een andere mentale strijd. “Mijn moeder is een dekbed” duikt in dit onderwerp en laat ons zien hoe belangrijk geestelijke gezondheid is, niet alleen voor de persoon die erdoor getroffen wordt, maar ook voor de mensen eromheen, zoals Adam en zijn zusje. Het kan verwarrend en beangstigend zijn voor de kinderen.

Kleine handen, grote taken

Moe(s)t jij als kind ook een beetje meehelpen in huis? Misschien de tafel dekken of eens de afwas doen? Voor Adam en zijn zusje is dit dagelijkse kost. Maar we praten niet over kleine klusjes. Nee, deze kids runnen praktisch het huishouden! Vanwege hun moeders situatie zijn zij de kleine kapiteins aan boord. En dit zet je wel aan het denken, toch? “Mijn moeder is een dekbed” opent onze ogen voor de wereld van kinderen die al vroeg volwassen taken op zich nemen, zoals boodschappen doen en met het beetje geld zoveel mogelijk eten kopen, omdat er anders straks niks meer te eten zal zijn in huis. En wie gaat er iedere dag eten klaarmaken wanneer hun moeder niet meer uit haar bed komt om voor hen te zorgen? Kinderen die in zulke situaties zitten, groeien sneller op dan hun leeftijdsgenootjes.

Achter een glimlach: schaamte in de schaduw

Weet je, iedereen heeft wel iets waar ze zich voor schamen. Maar stel je voor dat deze schaamte zo groot is dat je er alles aan doet om het te verbergen. Je hebt de kans om een paar mooie, comfortabele schoenen te krijgen, zonder dat het je ook maar een cent kost. Maar die knagende angst? Die schaamte? Ze houden je tegen. Dit is de realiteit van Adam in “Mijn moeder is een dekbed”. Elke dag zet hij een stap in schoenen die knellen, letterlijk en figuurlijk. Want hoewel ze zijn voeten pijn doen, is de echte pijn de angst om ontdekt te worden. Om gezien te worden als ‘anders’.

Illustratie van Tineke Meirink uit “Mijn moeder is een dekbed” geschreven door Lysette van Geel, uitgeverij Volt.

Het verhaal schildert een aangrijpend beeld van hoe schaamte ons kan verstikken en beperken. Adams leven zit vol met kleine, dagelijkse gevechten, zoals het verborgen houden van hun financiële situatie voor vrienden. En dan is er nog het schoolkamp. Het vooruitzicht om niet mee te kunnen, simpelweg omdat het geld er niet is, weegt zwaar. En de schaamte is te groot om hulp te vragen.

De manier waarop het boek het gevoel van schaamte beschrijft, is zo levendig dat je de druk op Adams schouders bijna zelf kunt voelen. Het is een herinnering dat we soms niet weten welke gevechten anderen voeren en dat begrip en medeleven zo belangrijk zijn.

De donkere wolken van pesten

Stel je eens voor, je staat elke dag op, zorgt voor je zusje, houdt het huis op orde en dan… op school, waar je een beetje rust en steun zou moeten vinden, word je gepest. Dit is het leven van Adam. Tussen de bladzijden van dit boek ontdekken we hoe een pijnlijke bijnaam als ‘stinkie’ iemands zelfbeeld kan verbrijzelen. Want eerlijk, welk kind wil nou zo genoemd worden? Vooral als je al zo veel op je bordje hebt.

Het boek neemt ons mee naar Adams situatie, waarin hij niet alleen te maken heeft met de uitdagingen thuis, maar ook de wrede wereld van pesten op school. Het is zo hartverscheurend om te lezen hoe Adam begint te twijfelen aan zichzelf, vooral over iets zo persoonlijks als zijn lichaamsgeur.

Illustratie van Tineke Meirink uit “Mijn moeder is een dekbed” geschreven door Lysette van Geel, uitgeverij Volt.

Een helpende hand in zware tijden

De schrijver van dit boek herinnert ons eraan dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is. In het nawoord van dit boek wordt duidelijk benadrukt hoe essentieel het is om steun te zoeken wanneer je het nodig hebt. Of het nu gaat om een vriend, een leraar, of gespecialiseerde instanties, er zijn mensen en organisaties die klaarstaan om te helpen. Het verhaal toont het belang van deze ondersteunende netwerken, vooral voor kinderen zoals Adam die door zo’n moeilijke tijd gaan.

Deze warme, hartverwarmende boodschap is zo belangrijk in de wereld van vandaag. Het herinnert ons eraan dat we nooit alleen zijn, hoe eenzaam we ons ook voelen.

Echte verhalen, echte emoties

Weet je wat een verhaal soms echt tot leven brengt? Weten dat het geworteld is in de echte wereld. “Mijn moeder is een dekbed” is fictie, de personages en het verhaal is bedacht, maar het boek is geïnspireerd door echte gebeurtenissen, door iemand die vergelijkbare uitdagingen heeft doorstaan. Zij heeft haar verhaal aan de schrijver verteld.

Nieuwsgierig geworden? Neem een sneak peek of laat je oren genieten van een stukje uit het verhaal! 😉📖🎧

Mijn mening

Ik geef dit boek vier van de vijf sterren. Niet zomaar, maar omdat het zo treffend een verhaal weergeeft dat in onze huidige maatschappij zo herkenbaar is. Met de stijgende kosten van levensonderhoud en de prijzen die de pan uit rijzen, voelt het alsof dit boek recht uit de krantenkoppen komt.

Maar wat mij echt raakte, was het perspectief van de kinderen. Een kind zijn en niet mee kunnen doen met je vrienden die samen er op los chatten met hun mobieltjes, simpelweg omdat er geen geld voor is. Of zelfs basale dingen, zoals een paar goede schoenen. De manier waarop het boek de innerlijke strijd van Adam beschrijft, van de brieven die thuis blijven komen tot de stille momenten met zijn moeder, het voelt allemaal zo echt en dichtbij.

Illustratie van Tineke Meirink uit “Mijn moeder is een dekbed” geschreven door Lysette van Geel, uitgeverij Volt.

Het verhaal is niet alleen vlot geschreven, maar ook heel toegankelijk, vooral voor de jongere lezers. De beschreven problemen blijven dicht bij een kind, dus geen nieuwe schoenen kunnen krijgen, niet kunnen afspreken bij jou thuis door de schaamte van je situatie, enz. Het laat je echt nadenken over de kleine dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, zoals een simpel telefoontje naar een vriend. Voor mij is dit een boek dat niet alleen vermaakt, maar ook bewustzijn creëert. Een absolute aanrader voor jong en oud.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Ebook en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *