Ultra Donker en de Wachters van Wildzee

Titel: Ultra Donker en de Wachters van Wildzee
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Philip Reeve
Verteller: Selin Akkulak
Uitgever: Ploegsma
Duur van het boek: 6 uur 12 minuten
Alle boeken van deze Ultra Donker serie:

  • Ultra Donker en de Wachters van Wildzee
  • Ultra Donker en de Diepten van het Hart
  • Ultra Donker en het Gezicht van de Diepte

Recensie: Ultra neemt na het overlijden van haar pleegvader de taak als eilandwachter op zich, terwijl ze de mysteries van de zee en de Gorm ontrafelt.

Samenvatting van het verhaal

Dit verhaal speelt zich af op een eiland vol mysterie, waar oude legendes en hedendaagse problemen hand in hand gaan en een huis dat bijna zegt: “Hier schuilt een geheim.” Ultra, een meisje dat zowel de zee als het land in haar ziel draagt, staat centraal. Haar leven? Nou, niet je alledaagse kost. Ze is geadopteerd door een man die haar op het strand vond. Na het tragische overlijden van haar pleegvader Andrew Donker, besluit de jonge Ultra tijdelijk de verantwoordelijke taak van eilandwachter op zich te nemen. Maar waartegen waken ze eigenlijk? Nou, er gaat een eeuwenoude legende dat lang geleden een heks de Gorm ontwaakte, een machtig wezen uit de zee dat de eilanden dreigde te vernietigen. Het is de nobele taak van de familie Donker om dit beest in de gaten te houden en het eiland te beschermen. Tussen een trolheks, magische zeedraken en de oh-zo-irritante oom die het allemaal onzin vindt, is Ultra’s wereld één groot avontuur.
Ultra’s oom Will op, die de officiële wachter moet worden is niet bepaald enthousiast. Zijn jeugdtrauma’s en ongeloof over de legende maken hem onwillig. De eerste ontmoeting tussen Ultra en haar oom verloopt stroef. Ze begrijpen elkaar niet echt en hun band start op de verkeerde voet. Maar ondertussen borrelt en bruist de zee op een manier die het eiland al jaren niet meer heeft gezien. Iets in de diepte heeft Ultra opgemerkt en houdt haar nauwlettend in de gaten. Wat zal de zee doen?
Het boek zit vol emoties, van Ultra’s verlangen en verwarring tot de warmte van nieuwe vriendschappen.

Unieke setting

We zijn op een afgelegen eiland vol mysterie en sfeer. Klinkt intrigerend, toch? Midden op dit eiland staat een eeuwenoud huis, de Schemerwacht, dat een beetje doet denken aan een oud kasteel. Maar het meest opvallende aan het huis? De toren! Niet zomaar een toren, maar eentje die al generaties lang dient als uitkijkpost. Deze uitkijkpost is niet zomaar voor het mooie uitzicht.

Magie en wat mysterie spelen een rol en wonderlijke personages zoals zeedraken, trolheksen en wiermannen… Klinkt als iets uit een sprookje, toch? Nou, in dit boek komen ze tot leven! Vooral de Gorm, een wezen gehuld in mysterie en legendes.

Persoonlijke ontwikkeling

We zien Ultra, een jong meisje, strijdend tegen de uitdagingen op het eiland, zowel echt als metaforisch. Na het verlies van haar adoptievader voelt ze de druk om de rol van wachter op te pakken en het eiland te beschermen tegen de beruchte Gorm. Maar deze uitdaging gaat verder dan alleen het bewaken van het eiland.

Ultra is namelijk geen alledaags meisje. Ze groeide op zonder moeder, net even anders dan haar leeftijdsgenootjes op het eiland. En haar band met haar pleegvader? Die was er wel, maar diep van binnen miste er altijd een stukje warmte en liefde. Dit verhaal neemt ons mee op Ultra’s reis van zelfontdekking. Naarmate het verhaal vordert, zien we haar opbloeien. Ze bouwt betekenisvolle vriendschappen op, die haar het gevoel van een echte familie geven, iets dat ze eerder miste.

Belangrijker nog, Ultra is op zoek naar haar plekje in deze wereld. De grote vraag: Wie is ze? En waar hoort ze thuis?

De personages

Ultra is de hoofdpersonage in het verhaal en eerlijk gezegd draait bijna het hele verhaal om haar. Maar dat betekent niet dat we de anderen mogen vergeten, al hebben ze een wat beperktere rol.

Allereerst is er Andrew Donker, Ultra’s adoptievader. Zijn tragische dood zet eigenlijk het hele verhaal in gang en laat een enorme impact achter op het leven van Ultra. Dan komt oom Will in beeld, die de officiële Wachter van Wildzee moet worden. Maar, hij is niet bepaald enthousiast over zijn taak of het bijgeloof rondom de Gorm. Zijn sceptische houding brengt de nodige spanning in het verhaal.

Ruis, de trolheks, is een magisch en mysterieus personage. Ze is warm en vriendelijk. Haar band met Ultra voegt een vleugje magie toe aan het geheel, ook al blijft magie toch wel op de achtergrond van dit verhaal. Er zijn ook andere personages zoals Ei en de familie Schraveling die het leven van Ultra raken, al is hun rol beperkter in dit avontuur.

Origineel concept: De magie van de zee

Het unieke concept van de Gorm en de mysterieuze verborgen eilanden geeft een mooie twist aan het fantasy genre.

Door het grootste deel van het verhaal heen blijft de Gorm een raadsel. Je blijft jezelf afvragen: Hoe ziet dit wezen eruit? Wat is zijn verhaal? De zee speelt ook een grote rol in het boek. De manier waarop de kracht en de magie van de zee wordt beschreven, is gewoonweg betoverend. Perfect voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van een vleugje spanning en fantasy.

Wat ik ook bijzonder vind, is dat de grillen van de zee zo realistisch worden beschreven, maar dan wel in een fantasy jasje. We weten allemaal hoe onvoorspelbaar en krachtig de zee kan zijn – denk aan de woeste golven, de verraderlijke stromingen en de heftige stormen. Dit boek geeft daar een magische draai aan, waardoor je de zee met andere ogen ervaart.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Ik vind dit boek een prikkelend begin van wat belooft een spannende serie te worden, vooral aangezien het geschreven is door de schrijver van de serie Mortal Engines. Maar, als ik eerlijk ben, vond ik dat sommige aspecten van het verhaal wel een beetje oppervlakkig werden beschreven. Met zo’n magische wereld en intrigerende personages had er zeker meer diepte kunnen zijn. Ultra steelt absoluut de show, wat op zich prima is, maar ik had graag meer willen weten over de andere personages. Ze lijken een beetje in de schaduw te staan.

Dit is slechts het eerste boek in een serie, dus ik heb hoge verwachtingen voor het vervolg. Ik hoop echt dat de magische wezens, vooral die uit de zee en de eeuwenoude trolheks Ruis, verder worden uitgediept in de volgende delen.

Om het kort samen te vatten, ik zou dit boek een krappe vier van de vijf sterren geven. Waarom? De originaliteit sprak me echt aan. Het hele idee rondom de Gorm, met de verborgen eilanden en hoe de Gorm later tot leven komt, is gewoonweg fascinerend. Maar ik hoop wel dat het volgende boek ons dieper meeneemt in deze betoverende wereld.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Ebook en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
Recensie: Ultra Donker en de Wachters van Wildzee van Philip Reeve

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “Ultra Donker en de Wachters van Wildzee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *