If it bleeds: Mr. Harrigan’s Phone, The Life of Chuck, Rat

Titel: Als het bloedt
Titel Engels: If It Bleeds: Mr. Harrigan’s Phone, The Life of Chuck, Rat
Genre: Horror fictie
Schrijver: Stephen King
Verteller: Will Patton, Steven Weber, Danny Burstein
Duur van het boek: 15 uur 12 minuten
Alle boeken van deze Holly Gibney serie:

Bijzondere en soms duistere korte verhalen

Dit is een bundel van vier korte verhalen van Stephen King. Het is het vervolg op de bundel “The outsider” en in het verhaal “If it bleeds” wordt ook veel over The outsider gesproken, maar ik heb zelf dit boek gelezen zonder voorkennis van The outsider en dat ging goed genoeg. Ik kon het boek prima volgen.

Ken jij Holly Gibney al?

Holly Gibney is een personage die al vaker in verhalen van Stephen King heeft gespeeld. In 2014 was haar eerste verschijning in Mr. Mercedes. Stephen King vindt haar een interessante personage en zij komt soms spontaan naar voren in beleving bij het schrijven van een boek. Ook nu weer, toen hij zich afvroeg wie de hoofdpersonage van “If it bleeds” zou zijn, kwam zij in beeld en hij vroeg zich af hoe het nu met haar zou zijn.
Tot nu toe kwam ze naar voren in zijn volgende boeken:

  • Mr. Mercedes
  • Finders Keepers
  • End of Watch
  • The Outsider
  • If It Bleeds

Mr. Harrigan’s Phone

Mr. Harrigan’s Phone is als film te zien op Netflix en dit is de reden dat ik dit boek heb gelezen. Ik was benieuwd naar het verhaal, zoals het bedoeld was door Stephen King, voordat ik de film ging kijken. Het verhaal draait om wat Stephen King eens had gehoord over een man, die zo bang was dat hij levend begraven zou worden, dat hij begraven wilde worden met zijn mobieltje zodat hij om hulp kon bellen als dit het geval bleek te zijn. Zo is dit verhaal dus gaan leven in het hoofd van Stephen King. In dit verhaal is de band tussen een oude man en een jongen zo sterk dat ze nog steeds met elkaar communiceren via de mobiele telefoon, zelfs nadat de oude man is overleden. Daarbij komt een twee factor om de hoek kijken: niet alle geesten zijn heilig. Het is verstandig om alleen contact te zoeken met een geest als je echt zeker weten een reactie wil hebben, want niet alle geesten zijn heilig. In de trailer hieronder komt dan ook naar voren dat Mr. Harrigan een gemene en kwade kant heeft. Hij is zeker niet heilig.
Bekijk de trailer van de film hieronder.

Film Mr. Harrigan’s Phone op Netflix. Dit is een kort verhaal uit het boek “If it bleeds van Stephen King”.

The Life of Chuck

Dit boek wordt op een vreemde wijze verteld in deze bundel. Het is opgedeeld in drie delen uit het leven van Chuck en je krijgt het in een andere volgorde aangeboden dan je zou verwachten. Deze drie verhalen leiden allemaal tot dezelfde gebeurtenis die aan bod komt in het eerste verhaal.

If It Bleeds

Dit is het vervolg op het boek The outsiders. Hoewel je ook dit verhaal prima stand-alone kan lezen (dat heb ik ook gedaan), kan ik me achteraf wel voorstellen dat je meer van dit verhaal zal genieten als je voorkennis van de gebeurtenissen hebt. Dit verhaal gaat over andere wezens hier op aarde die zich voordoen als mensen. Wanneer zij honger hebben gaat dit ten koste van mensenlevens, maar wie gelooft er nou in wezens? Het verhaal begint met een berichtgeving van Holly Gibney aan haar goede vriend. Ze stuurt hem een uitgebreid verslag en haar ontdekkingen van haar onderzoek naar een wezen (outsider), voor als ze vroegtijdig haar einde zal vinden tijdens haar jacht op hem.

Rat

Een schrijver heeft een geweldig idee voor een boek. Hij gaat naar een huisje op een afgelegen plek om aan zijn boek te beginnen. Dit is niet zonder risico, want de vorige keer dat hij aan een boek schreef liep dat geheel verkeerd af. Hij had bijna het huis volkomen laten afbranden toen hij vast kwam ze zitten in het schrijfproces. Wat zou er kunnen gebeuren als hij helemaal in zijn eentje is wanneer hij nu vast komt te zitten?
Ik denk dat hij liever het huisje in brand had gestoken dan wat er ditmaal was gebeurd. Het komt neer op de volgende vraag: wat heeft hij ervoor over om dit boek af te krijgen? Deze vraag klinkt zeer duidelijk en ook heel logisch, maar wat als de situatie waarin deze vraag aan bod komt zo buitengewoon is dat je niet kan geloven dat het echt is. Wat zou jij dan als antwoord geven?

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Deze verhalen komen op mij over als ideeën voor een boek, maar deze ideeën hebben nog geen uitgebreide uitwerking gekregen tot een eigen boek. Na het lezen van deze verhalen krijg ik het gevoel dat deze personages in het hoofd van Stephen King tot leven zijn gekomen, maar dat hun eigen belevenissen nog niet helemaal klaar zijn. Zo komt het ook op mij over in de verhalen. De schrijver in het verhaal “Rat” krijgt ineens een idee voor een boek, maar hij heeft het niet bedacht. Het verhaal en alle personages zijn plotseling als geheel in zijn hoofd terecht gekomen en hij moet de juiste woorden zien te vinden om te beschrijven wat er in zijn hoofd zit. Zo voelt dit boek dus ook voor mij. Deze personages en deze verhalen zitten in het hoofd van Stephen King, maar ze zijn nog niet helemaal uitgespeeld en daarom krijgen we ze als korte verhalen.

Ik vind de verhalen boeiend en soms ook wel breinprikkelend. Vooral het verhaal over Chuck vind ik erg bijzonder. Het begint bij het einde van de wereld met fenomenen die in het echte leven niet mogelijk zijn, zoals een vulkaanuitbarsting hier in ons deel van de wereld, maar wanneer je verder komt in het verhaal snap je waarom het toch wel kan in het verhaal. Het is een bijzonder uitgewerkt verhaal over hoeveel een ieder van ons met zich meedraagt en wat er verloren gaat wanneer ook maar één persoon sterft.

Ik vind de verhalen vooral interessant. Het zijn boeiende onderwerpen en ideeën voor een boek. In Mr. Harrigan’s Phone bijvoorbeeld komen de verwachtingen van de mensen aan bod. Dit verhaal laat zien hoe onze verwachtingen zijn veranderd door de implementatie en omarming van het internet. Voorheen was het heel normaal voor ons om te betalen voor het werk en kennis van anderen. We betaalden voor een abonnement op de krant of een tijdschrift. Oftewel: we betaalden voor het werk van de ander. Op het internet kregen we dit alles ineens gratis en voor niets. Daardoor werden wij mensen eigenlijk slecht opgevoed. Waarom zouden we nog betalen voor een krant of tijdschrift als we alles gratis kunnen vinden op het internet? Dit zijn best boeiende dingen om over na te denken, want als je verder denkt zie je hoe dit allemaal nog meer verandert door bijvoorbeeld apps en social media. Mensen hebben vaak het idee dat betalen voor een app belachelijk is, ze horen geheel gratis te zijn en dan zelfs van topkwaliteit! Het betalen voor het werk van anderen wordt op veel gebieden niet meer vanzelfsprekend. Het kijken van advertenties of het weggeven van je privégegevens wordt steeds meer en meer een betaalmiddel. Dit is een voorbeeld van wat Stephen King aankaart in deze korte verhalen. Het zijn ideeën en gedachten die hij in deze verhalen verwerkt.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Halfway to the Grave van Jeaniene Frost is boek 1 van de Night Huntress serie.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *