The Outsider

Nederlandse titel: De buitenstaander
Engelse Titel: The Outsider
Genre: Spanning, horror fictie
Schrijver: Stephen King
Engelse verteller: Will Patton
Duur van het Engelse boek: 18 uur 41 minuten
Alle boeken van deze Holly Gibney serie:

Recensie: In ‘The Outsider’ wordt leraar Terry Maitland beschuldigd van moord, maar het verhaal verandert in een bovennatuurlijk mysterie dat vraagtekens zet bij zijn schuld. Het verhaal wisselt van een misdaadonderzoek naar een thriller.

Intrigerende mysterie

In The Outsider (buitenstaander) van Stephen King krijgen we een intrigerend mysterie dat zich grotendeels afspeelt in het kleine stadje Flint City. Een populaire leraar en jeugdvoetbalcoach, Terry Maitland, wordt beschuldigd van een gruwelijke moord van een kind. Het bewijs is overweldigend en lijkt onbetwistbaar, maar er is één groot probleem: Terry heeft een waterdicht alibi.

Bovennatuurlijke element

Naarmate de Stephen King’s The Outsider verder gaat, word je langzaam maar zeker blootgesteld aan een bovennatuurlijk element zoals je van King gewend bent, maar het is de manier waarop dit element wordt geïntroduceerd en verweven met het misdaadmysterie dat echt bijzonder is. King schrijft het eerste eerste deel van het verhaal alsof hij een gewone misdaadthriller schrijft, voordat hij het verhaal kantelt naar het rijk van het onverklaarbare. Voor een groot deel van het verhaal denk je dan ook dat dit een misdaadverhaal is, totdat het verhaal van genre verandert.

De personages

Terry Maitland is een interessant personage dat je aandacht zal trekken. Hij is een gerespecteerde leraar en coach van het jongensvoetbalteam, een geliefde figuur in de gemeenschap. Maar wanneer hij wordt beschuldigd van een gruwelijke misdaad, wordt zijn leven op zijn kop gezet. Zijn pogingen om zijn onschuld te bewijzen, zijn zowel aangrijpend als frustrerend om te volgen.

Ralph Anderson is de detective die vastbesloten is om de waarheid te ontdekken. Aanvankelijk is hij ervan overtuigd dat Terry de schuldige is, maar naarmate het verhaal zich ontwikkelt, begint hij te twijfelen. Zijn karakterontwikkeling is fascinerend, aangezien hij worstelt met zijn ongeloof tegenover het bovennatuurlijke en zijn vastberadenheid om recht te doen aan zijn medemensen.

Holly Gibney is misschien wel het meest verrassende personage in het boek. Aanvankelijk lijkt ze een onwaarschijnlijke heldin, maar ze ontpopt zich tot een van de meest veerkrachtige en vastberaden figuren in het verhaal. Haar onderzoek onthult de bovennatuurlijke aspecten van het verhaal en haar moed en doorzettingsvermogen zijn bewonderenswaardig. Het is mooi dat ze geen “stempel” krijgt, maar haar gedrag zoals beschreven in het verhaal, doet denken aan het autisme spectrum.

Holly Gibney personage Stephen King

Overgang van genres

Wat dit boek echt speciaal maakt, is hoe Stephen King van het ene soort verhaal naar het andere gaat. Het begint als een spannend politieverhaal, maar langzaam maar zeker verandert het in een griezelverhaal. En dat doet King zo goed, dat je als lezer van beide soorten verhalen kunt genieten, maar hierdoor kan het verhaal ook langzaam overkomen. Als je alleen een griezelverhaal zou willen, vind je het eerste gedeelte waarschijnlijk te lang duren.

Korte samenvatting

In “The Outsider” wordt Terry Maitland, een geliefde leraar en coach van het plaatselijke jeugdvoetbalteam, gearresteerd voor een gruwelijke moord op een jongen in Flint City. Ondanks het overweldigende bewijs dat tegen hem is, blijft Terry volhouden dat hij onschuldig is. Naarmate detective Ralph Anderson dieper graaft, ontdekt hij dat Terry een onwrikbaar alibi heeft en dat er iets veel duisterder aan de hand is. Het verhaal gaat dan van een politieprocedurale naar een bovennatuurlijke thriller, waarbij een kwaadaardige entiteit een vreselijke rol speelt.

Een illustratie van een boeman, El Cuco.

Mijn mening

Ik keek echt uit naar dit boek. Ik had al een kort verhaal over Holly en The Outsider gelezen in de verhalenbundel ‘If It Bleeds’, dus ik was benieuwd naar meer. En ‘The Outsider’ stelde niet teleur. Het verhaal is spannend, de personages zijn goed uitgewerkt en de manier waarop het van een politieverhaal naar een griezelverhaal gaat, is echt knap gedaan.

Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen het even goed zal vinden. Het begin kan voor sommige lezers misschien wat traag zijn. Maar als je eenmaal door dat stuk heen bent, wordt het echt spannend.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met horrorfictie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands en luisterboek en E-book in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie De buitenstaander (The Outsider) van Stephen King.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar deze versie is nu niet meer beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *