Holly

Titel: Holly
Genre: Hedendaagse horror
Schrijver: Stephen King
Verteller Engels:  Justine Lupe, Stephen King
Verteller Nederlands: Naomi Grant
Uitgever: Boekerij
Duur van het Engelse boek: 15 uur en 24 minuten
Duur van het Nederlandse boek: 15 uur en 59 minuten
Alle boeken van deze Holly Gibney serie:

Recensie: “Holly” is een spannend verhaal over privé detective Holly Gibney die de mysterieuze verdwijning van een jonge vrouw onderzoekt, waarbij ze ontdekt dat de ergste monsters soms menselijk zijn.

Samenvatting van het boek Holly

“Holly” is een meeslepend verhaal over het titelpersonage Holly, een jonge vrouw die vaker is opgedoken in de boeken van Stephen King. Holly is een privé detective en zij onderzoekt de verdwijning van Bonnie Dahl. De fiets van Bonnie is gevonden met een handgeschreven briefje waarin staat dat ze het allemaal zat is, waardoor het lijkt dat ze is weggelopen. Wat er echt gebeurd is met Bonnie is een duister geheim van tweede bejaarde mensen, Rodney en Emily Harris. Deze twee professoren zijn geslepen, geduldig en genadeloos. Holly komt meerdere verdwijningen op het spoor van, mannen, vrouwen en zelfs een kind waarvan aangenomen is dat ze ervandoor zijn gegaan en elders op zoek zijn gegaan naar een beter leven. Maar is dat wel zo? Holly onderzoekt of er een verband is tussen deze weglopers en de verdwijning van Bonnie Dahl waarvan het afscheidsbriefje ook doet lijken alsof ze de benen heeft genomen. In dit verhaal volgen we haar onderzoek en we ontdekken wat er met Bonnie en de andere “weglopers” is gebeurd.

Personages

Holly Gibney is een lievelingspersonage van Stephen King. Ze verschijnt in verschillende van zijn boeken. Ze werd voor het eerst geïntroduceerd in “Mr. Mercedes”, het eerste boek van de Bill Hodges-trilogie. Holly is bekend om haar bijzondere gedrag. Ze krijgt geen “stempel” opgedrukt die haar gedrag een naam geeft, maar het is duidelijk dat ze obsessieve-compulsieve gedragspatronen vertoont. Denk bijvoorbeeld aan de plek en wijze waarop ze altijd haar auto parkeert. Ze zou dit nooit anders doen dan op haar vertrouwde wijze. Ondanks haar kwetsbaarheden, is Holly’s intelligentie en scherpe waarnemingsvermogen van groot belang in het helpen van de hoofdpersonen in de andere verhalen van Stephen King waarin ze een rol speelt, zoals de trilogie over Bill Hodges in de boeken “Mr. Mercedes”, “Finders Keepers” en “End of Watch”. Ook in “The Outsider” en “If it Bleeds” speelt Holly een belangrijke rol en nu heeft ze haar eigen boek waarmee we haar beter kunnen leren kennen. Het is mooi hoe Stephen King aan het einde van het boek vertelt hoe hij tot het schrijven van dit boek is gekomen. Holly is een personage waar hij vaak aan denkt.

Rodney en Emily Harris zijn twee bejaarden waar je niet bij in de buurt zou willen wonen. Rodney is zo gek als een deur. Hij is een voedingsdeskundige, maar zijn ideeën over vlees en met name de invloed van menselijk vlees zijn behoorlijk gek en werken natuurlijk niet zoals hij ervan overtuigd is. Zoals Stephen King aan het einde van zijn boek zegt: als we hem zo “gek als een deur” noemen, is dat een zware belediging voor deuren! Zijn vrouw Emily Harris is een zeer gemene vrouw die haar man heeft weten te manipuleren om haar haat tot uiting te kunnen brengen. Ze heeft een diepe haat voor mensen vanwege hun huidskleur, hun seksuele geaardheid, enz. Gedreven door haar haat lokt ze samen met haar man onschuldige mensen in de val, want wie is er nou echt op zijn hoede voor een bejaard koppel dat hulp nodig heeft?

De setting

Allereerst speelt dit verhaal zich af tijdens de periode waarin Corona hard om zich heen sloeg in Amerika. In dit verhaal merken we het aan de start van het verhaal met de Zoom-begrafenis van Holly’s moeder. In die tijd konden mensen niet lijfelijk bij elkaar komen om een dierbare te begraven uit angst om Corona op te lopen. Holly’s moeder was gestorven aan Corona en Stephen King beschrijft hiermee de tweestrijd die destijds gaande was en hele families, vriendengroepen, gemeenschappen, etc. in tweeën kon splitsen: je had mensen die er alles aan deden om geen Corona op te lopen en anderen niet te besmetten en je had mensen die niet in Corona geloofden en het als een hoax afdeed. In het verhaal speelt Corona een grote rol, van het dragen van een mondmasker en samen afspreken of de mondmaskers wel of niet af kunnen doordat de aanwezigen gevaccineerd zijn tot aan de opmerkingen van mensen die het allemaal maar een hoax vinden.

Wat ook een grote rol speelt, is hoe zwaar deze tijd was voor de samenleving waarin de politie ook een grote rol speelde. Ten eerste was de politie zwaar onderbezet vanwege de vele politiemensen die ziek waren en in quarantaine moesten, maar dan had je ook de politiemensen die geen vaccin wilden nemen en dus hun werk niet konden en mochten uitvoeren, waardoor er nog meer werk bleef liggen door mensen tekort. En in die tijd kwam het lot van mensen met een gekleurde huidskleur nog eens duidelijker naar voren naar aanleiding van de aanhouding van een man van kleur. Toen hij vanwege een kapotte achterlicht werd aangehouden door de politie en bij zijn aanhouding zijn telefoon uit zijn zak wilde halen werd hij zonder pardon door de politie-agent doodgeschoten. Weer de zoveelste gekleurde persoon die bij een aanhouding door een witte politie-agent wordt neergeschoten. Dit verhaal toont hoe de personages Jerome en zijn zus zich altijd bewust moeten zijn van de gevolgen voor hen wanneer zij in aanraking komen met de politie, vanwege hun huidskleur. Hij kan zich niet permitteren te hard te rijden in de auto, want wie weet of hij dan nog wel die dag thuis komt als een witte agent hem aanhoudt. Zij moet uitkijken wanneer ze voor haar eigen veiligheid een wapen bij zich heeft, want een schietgrage witte agent kan zomaar voorbarig handelen op een verkeerde indruk. Deze periode belicht hoe het kan dat de verdwijning van mensen met een gekleurde huidskleur zomaar aan iedereen voorbij gaat. Hoe anders zou dit verhaal zijn gelopen als Rodney en Emily Harris vanaf het begin witte mensen hadden ontvoerd. Zou de politie dan ook gezegd hebben dat ze er allemaal vandoor zijn gegaan of hadden ze beter naar de verdwijning gekeken?

Politiek

Politiek gezien steekt Stephen King ook niet zijn mening onder stoelen of banken. Hij doet flink zijn zegje over Trump, die destijds president was en veel mensen wist te overtuigen dat Corona geen probleem was waar men zich druk over hoefde te maken. Ook hier laat hij duidelijk zien hoe het land in tweeën is gesplitst door Trump, die zelfs bleef volhouden dat zijn tweede termijn als president van hem is “gestolen”.

Hedendaagse horror

In dit verhaal bestaat de horror uit de gruwelheden van mensen. Ditmaal geen bovennatuurlijke krachten of monsterlijke wezens, maar gewoon de mensheid zelf die zowel bestaat uit mensen die een goed karakter hebben of ervoor kiezen om het goede te doen, en mensen die zich monsterlijk gedragen. Het verhaal toont dat ware monsters ook onschuldige gezichten of ongevaarlijke verschijningen kunnen hebben.

Mijn mening

Ik vind dit een goed verhaal over het personage Holly Gibney. Zelf heb ik naar dit boek uitgekeken nadat ik kennis had gemaakt met het personage Holly in de laatste twee Outsider-verhalen. Ik vind dit boek een prima kennismaking met Holly en het verhaal biedt een zeer spannend avontuur. Dit verhaal is zeker niet voor de weekhartigen gezien het onderwerp “kannibalisme”, maar ik verwacht niet dat zij Stephen King-boeken zullen lezen. Ik zou ook willen waarschuwen voor hoe pijnlijk het kan zijn om te lezen over de pure haatuitingen van Emily Harris richting gekleurde mensen of mensen die niet heteroseksueel zijn, maar ook daarbij vermoed ik dat als je wat meer Stephen King-boeken hebt gelezen, je wel deze onderwerpen en dit soort haatzuchtige personages gewend bent van zijn eerdere boeken, ook al blijft dit gedrag en zulke opmerkingen natuurlijk altijd pijnlijk.

Ik vind de ontwikkeling van het personage Holly Gibney heel mooi uitgewerkt. We zien een ontwikkeling van haar kwetsbaarheid naar het onder ogen komen van enkele van haar valkuilen. Ze kiest ervoor om hieraan te gaan werken en dit geeft me het gevoel dat we haar ontwikkeling verder zullen gaan volgen in de toekomst. Holly heeft in het verleden veel gehad aan Bill Hodges die haar een helpende hand heeft uitgestoken, maar gedurende dit verhaal merken we dat ze er klaar voor is om zichzelf in deze wereld te ontplooien en haar eigen pad zal kiezen.

Dit boek is bijzonder geschreven. Je gaat heen en weer in tijd. Hoewel we bij het nu beginnen waarbij Holly begint te werken aan deze verdwijning, gaan we ook terug in tijd en merken we hoe andere mensen in het verleden zijn verdwenen en wat hen is overkomen. We maken hun verhaal mee vanuit hun eigen oogpunt, maar we krijgen ook grote delen van het verhaal vanuit het echtpaar Rodney en Emily Harris. Dit blijft de spanning hoog houden en maakt het ook zo enorm meeslepend. Wel vond ik het hierdoor vaak moeilijk om voor ogen te houden wanneer de situaties zich afspeelden. Ik had geen helder beeld van de tijdslijn en had moeite met welke situaties zich in het nu of het verleden afspeelden. Ik denk wel dat dit misschien makkelijker voor me was geweest als ik het verhaal als boek of e-book had gelezen, omdat ik dan meer aandacht had geschonken aan de datum die voorafgaand aan ieder hoofdstuk wordt gegeven. Bij deze luisterboekversie had ik hier meer moeite mee omdat ik het niet zag, maar alleen hoorde en ik krijg minder informatie mee als ik het alleen maar hoor en niet kan zien.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst van boeken met horror fictie en occult fictie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Holly van Stephen King

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *