Ogen van tijgers

Titel: Ogen van tijgers
Genre: Leuk voor kinderen, toekomstroman, science fiction
Schrijver: Tonke Dragt
Verteller: 
Ricardo Blei
Duur van het boek: 
18 uur 2 minuten
Alle boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Ogen van tijgers

Dit is het vervolg op het boek Torenhoog en mijlen breed, een verhaal over het leven op venus. Dit is een toekomstroman voor kinderen. Het speelt zich af op aarde in een tijd waarin er geen bossen meer zijn en veel diersoorten al lang geleden zijn uitgestorven. Wij mensen hebben zelfs het weer aan ons wil onderworpen. Alleen op bepaalde tijden regent het nog. Mensen hoeven dus nooit meer natgeregend te worden als ze dat niet willen.

Dit verhaal gaat vooral over het bewust of onbewust kunnen lezen van de gedachten en gevoelens van andere mensen. Edu is zich bewust geworden van het feit dat sommige mensen gedachten kunnen lezen. Zelf werd hij hierbij begeleid. Eenmaal terug op aarde ontdekt hij een handjevol mensen die het talent ook beschikken en zich er (bijna) van bewust worden.
Hooggeplaatste mensen op aarde zien het wel zitten om hun eigen spionnen te hebben die zelfs de gedachten van mensen kunnen bespioneren. Ze zijn driftig op zoek naar mensen die hier misschien aanleg voor hebben. Om dit te ontdekken gaan ze heel ver wat spioneren betreft.
Zo komt het dat de schilder en ex-planeetonderzoeker Jock Martijn tot de conclusie komt dat zijn robot niet meer te vertrouwen is. Iemand heeft met zijn robot geknoeid en gebruikt het nu om hem te bespieden. Hij begint te vermoeden dat zijn halfzus, van wie hij zielsveel houdt (meer dan je normaal van een zus houdt) toegang tot zijn gedachten heeft.
Er speelt best veel in dit verhaal. Edu, een planeetgeleerde die op Venus gestationeerd was, komt met zijn collega naar de aarde om tussentijds verslag te doen. Jock Martijn weet dat wat ze te vertellen vast wereldnieuws moet zijn. Ondertussen begint hij te ontdekken waarom hij zo goed weet wat de mensen om hem heen denken, doen en wat hun bedoelingen zijn. Ook merkt hij dat zijn gedachten een open boek zijn voor anderen en allen lopen ze gevaar. Iemand is hem al op het spoor en bespioneert hem. Hij moet zijn best doen om geen aandacht op de anderen te vestigen en probeert ondertussen de spion te ontmaskeren.

We ontdekken het één en ander over deze wereld in de toekomst. Kinderen die niet meer thuis mogen of kunnen wonen, wonen in onderkomens. Mensen moeten toestemming krijgen voordat ze een kind mogen krijgen. Mensen hebben zelfs toestemming nodig als ze willen verhuizen. Mensen lopen maar heel weinig, ze maken vooral gebruik van een rolstoep (denk aan roltrap) om van plek tot plek te gaan.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van het boek of luister naar een fragment uit het boek.

Te koop bij Bol.com: E-book en luisterboek zijn gratis in Kobo Plus

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een prima vervolg op Torenhoog en mijlen breed. Torenhoog en mijlen breed gaat vooral over het ontdekken van de planeet Venus. Dit boek gaat over het ontdekken van het talent gedachten lezen en hoe dat zou werken in een samenleving. De personages zijn zich ervan bewust dat ze nu een minderheid zijn, omdat de meeste mensen niet over dit talent beschikken. Van de geschiedenis hebben ze geleerd wat er keer op keer is gebeurd met een minderheid. Ze moeten hun talent geheim houden, omdat ze anders gevaar lopen.
Tonke Dragt neemt goed de tijd om te beschrijven hoe het is om te ontdekken dat mensen uit je naaste omgeving kunnen opvangen wat je denkt en voelt. In een samenleving met gedachtelezers, is het lastig om te liegen en te bedriegen. Omdat wij niet zijn opgegroeid met deze gaven en het als een zekerheid beschouwen dat we geheimen kunnen hebben, is het voor een mens moeilijk om te accepteren dat jouw diepste gevoelens en geheimen zonder jouw toestemming kunnen worden opgevangen door een ander. Het kan als een zware overtreding voelen wanneer iemand zonder jouw toestemming in je gedachten en gevoelens zit te kijken. Tonke Dragt beschrijft hoe dit zou kunnen verlopen, wanneer enkele mensen ontdekken dat ze gedachten kunnen lezen en elkaars gedachten met elkaar kunnen delen.

Ik vind dit boek heel mooi en prachtig geschreven, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit boek heel anders is geschreven dan De brief voor de koning die ook geschreven is door Tonke Dragt. De brief voor de koning is vooral een avontuur waarbij je van het ene avontuur in het andere rolt en alles ontzettend spannend is totdat het verhaal eindigt. In dit boek beschrijft Tonke Dragt een situatie die in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Ze bouwt haar plot langzaam op en kan daarom saai overkomen voor mensen die veel spanning zouden willen. Je moet het dan ook niet zien als een avonturenboek voor kinderen, maar als een literaire roman voor kinderen.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *