Torenhoog en mijlen breed

Titel: Torenhoog en mijlen breed
Genre: Leuk voor kinderen, toekomstroman, science fiction
Schrijver: Tonke Dragt
Verteller: 
Ricardo Blei
Duur van het boek: 
11 uur 28 minuten
Alle boeken van deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Torenhoog en mijlen breed

Dit is een toekomstroman voor kinderen. Het speelt zich af in een tijd waarin er geen bossen meer zijn op aarde en veel diersoorten zijn uitgestorven. Wij mensen hebben zelfs het weer aan ons wil onderworpen. Alleen op bepaalde tijden regent het nog. Mensen hoeven dus nooit meer natgeregend te worden als ze dat niet willen.
De mensheid is aan het ontdekken geslagen en hebben nieuwe werelden gesticht op andere planeten en hemellichamen. Dit verhaal speelt zich af op Venus. Voordat je aan het verhaal begint moet je wel voor ogen houden dat Tonke Dragt dit in 1969 heeft geschreven. Men wist toen nog lang niet zoveel af over het planeet Venus als we nu weten. Wij weten inmiddels dat er geen wouden of ander leven mogelijk is op Venus, maar dat wist Tonke Dragt vroeger niet, toen zij dit verhaal schreef.

Het verhaal gaat over Edu. Hij is een planeetonderzoeker op Venus. Venus is een akelige planeet vergeleken met de andere planeten die de mensen bewoonbaar hebben weten te maken. Venus laat zich niet door de mensen bewerken. Het natuur vernietigt alles dat door mensenhanden is gebouwd. Veel mensen hebben een gruwelijke hekel aan Venus. Ze zijn bang om de veiligheid van de koepel te verlaten. Alleen de onderzoekers verlaten de koepel en zelfs daaraan zijn strikte regels verbonden. Wanneer ze hun onderzoeken moeten verrichten moeten ze binnen de aangegeven grenzen, dus dichtbij de koepel, blijven. Meestal bekijken ze de planeet alleen vanuit de lucht en daarbij moeten ze heel hoog en heel snel vliegen, anders krijgt de atmosfeer grip op hun vliegtuigen. Edu is de regels zat! Hij verlangt naar de wouden. Hij wil een wandeling maken door het woud, net als de woudlopers dat vroeger op aarde deden. Zo doet Edu een geweldige ontdekking. Er gaat een nieuwe wereld open voor de mensen onder de koepel.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van het boek of luister naar een fragment uit het boek.

Te koop bij Bol.com.

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik heb dit boek erg vaak gelezen. Als kind al hield ik van dit boek. Ik vergeet nooit het versje: “Waar wouden zijn als vuur zo heet, Torenhoog en mijlen breed”. Daar heb ik altijd een blij gevoel bij. Dit is voor het eerst dat ik het boek aan me laat voorlezen in de vorm van een luisterboek. De voorlezer doet het erg goed, maar toch geniet ik meer van dit boek wanneer ik het zelf lees. Het verhaal is prachtig geschreven, erg spannend en best beladen.
Het geeft helemaal niets dat ik weet dat dit verhaal nooit werkelijk op Venus kan afspelen, het spreekt zo tot de fantasie dat je toch wel met deze geheimzinnige wereld meevoelt en je met Edu keer op keer de wouden in wil gaan om meer te ontdekken.
Het is een vreemde gedachte dat er geen wouden meer zijn op aarde en dat we onze prachtige dieren kwijt zijn geraakt. Tonke Dragt beschrijft hoe mensen vervreemd zijn geraakt van de natuur. Ze weten niet meer hoe het is om heerlijk buiten te zijn. Een stukje wandelen is vreemd voor de mensen, dat doen ze zeker niet voor hun plezier, de gedachte alleen al! Het voelt gek om met andere ogen naar de mensheid te kijken. De mensen zijn bang voor het bos en de dieren. Denken aan tijgers vinden ze maar raar, want die zijn al lang uitgestorven op aarde. Een boek lezen vinden ze ondenkbaar. Wie leest er nou in een boek, terwijl je een oortje in kan doen en het verhaal aan je kan laten voorlezen?
Later in het verhaal gaat telepathie een grote rol spelen. Wij mensen praten met elkaar en gebruiken daar onze woorden voor. We kunnen alleen verstaan wat anderen ons willen laten weten. We kunnen tegen elkaar liegen door niet alles te vertellen of zelfs onwaarheden te vertellen, maar hoe zit dat op Venus? Waarom zijn er geen waterdieren meer in de buurt van de koepel? Drie jaar geleden waren ze er nog wel. Zijn de verhalen over de vijandige spuitvissen echt waar? Zo ja, waarom vielen ze ineens de mensen aan?
Ik vind dit verhaal niet alleen spannend en prachtig, maar ik heb het altijd als een ervaring beschouwd en het geeft steeds weer veel stof tot nadenken.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

2 gedachten over “Torenhoog en mijlen breed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *