Kinderen van Duin

Titel: Kinderen van Duin
Engelse Titel: Children of Dune
Genre: Science Fiction
Schrijver: Frank Herbert
Verteller: 
Jip van den Dool
Engelse vertellers: Scott Brick, Simon Vance,
Uitgeverij: 
Saga Egmont
Duur van het boek: 
19 uur 17 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 16 uur 51 minuten
Alle boeken van deze Dune serie:

  1. Duin – Dune
  2. Duin Messias – Dune Messiah
  3. Kinderen van Duin – Children of Dune
  4. God-keizer op Duin – God emperor of Dune
  5. Ketters van Duin – Heretics of Dune
  6. Duin Kapittel – Chapterhouse Dune

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Kinderen van Duin

Dit is boek 3 van de serie sinds het verhaal Duin over Paul Atreides die Muad’Dib wordt op Duin (Arrakis).
Dit verhaal gaat over zijn kinderen de tweeling Leto en Ghanima. Hun tante en regentes Alia is van het padje geraakt. Omdat ze sinds haar tijd als ongeboren baby in de buik van haar moeder was blootgesteld aan de bewustzijn van alle voorouders, heeft ze moeten leren leven met alle voorouders in haar lichaam. Niemand weet hoe dat is en niemand heeft haar daarbij begeleid. Ze is aan haar lot overgelaten door haar eigen moeder die in elk geval begrijpt wat Alia meemaakt en nu begint ze de strijd om haar lichaam te verliezen. Ze begint steeds meer een abominatie te worden.

Dit verhaal gaat over hoe gevaarlijk Alia wordt voor haar eigen familieleden en voor het leven op de planeet Arrakis (Duin). Ze voert allerlei snode plannen uit en de mensen om haar heen hebben niets in de gaten, behalve de tweeling. Ze weten dat hun leven in gevaar is, want zij staan in de weg die hun tante heeft ingeslagen. Op hun beurt moeten ze waken voor hun eigen ondergang. Zij begrijpen dat de gave, het zicht in de toekomst, ook de valkuil van hun vader was. Doordat hij de toekomst zag zat hij vast in het heden en kon hij niet meer vrij handelen. Hij liet als het ware de toekomst die hij voorzag, die hij vreesde en die hij vervolgens koos, zelf uitkomen. Het opzettelijk najagen van het zicht in de toekomst was zijn ondergang en aan hun tante Alia zien ze dat het vele raadplegen van de voorouders het pad naar abominatie is. Nu is het hun beurt om plannen te smeden en een betere toekomst voor hun wereld na te jagen. Net als in de tijd van hun vader zal deze strijd niet gemakkelijk en zeker niet zonder zelfopoffering zijn. Ze zullen het moeten opnemen tegen hun tante en al haar handlagers, hun oma Jessica (de moeder van Paul Atreides) en daarmee de Bene Gesserit, de nakomelingen van de afgezette keizer en meer. Dit is het verhaal van twee kinderen in een wereld vol met politiek gekonkel, gevaar en verraad. Ze kunnen alleen op zichzelf rekenen.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

De eerste helft van boek 1 is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Te koop bij Bol.com:

Mijn mening

Tja wat zal ik zeggen? Mijn eerste reactie is: Niet onaardig, maar ook zeker niet geweldig. Sterker nog, ik heb mijn man afgeraden om met deze serie te beginnen. Hij zat er zelf ook aan te denken om te starten met Duin, maar nu ik drie boeken verder ben heb ik hem dat afgeraden. Duin vond ik een mooi begin van deze serie, Duin Messias vond ik al wat minder en hoewel ik deze serie erg origineel vind, vond ik Duin Messias vooral depressief gebracht. Kinderen van Duin is hoopvoller, maar erg langdradig.
Ik kan niet ronduit zeggen of ik het verhaal goed of slecht vind, want het verhaal is wel interessant. Met dit boek gaat het niet langer meer over de Jihad die Paul als Muad’Dib probeerde te voorkomen, het gaat nu om de menselijke evolutie. De mensheid zal waarschijnlijk uitsterven.
Dit verhaal draait niet langer meer op technologie zoals die in boek 1 zo mooi aan de orde kwam en deze wereld wordt niet verder uitgebreid met dit verhaal. Het is duidelijk dat Paul Atreides als Muad’Dib heeft gefaald. Zijn zus heeft na hem de ondergang over het planeet en daarmee de hele mensheid gebracht. Om de mensheid een kans te geven in de toekomst maakt de tweeling een moeilijke keuze, waarmee het verhaal een bizarre wending krijgt.
Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard. En dan rond ik het naar boven af omdat het zeer origineel is, maar voorlopig stop ik met deze serie. Het wordt te vreemd en langdradig voor me.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Bekijk nog meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *