Duin Messias

Titel: Duin Messias
Engelse Titel: Dune Messiah
Genre: Science Fiction
Schrijver: Frank Herbert
Verteller: 
Lykele Muus
Engelse vertellers: Scott Brick, Orlagh Cassidy, Euan Morton, Simon Vance, Ilyana Kadushin, Byron Jennings, David R. Gordon, Jason Culp, Kent Broadhurst, Oliver Wyman, Patricia Kilgarriff, Scott Sowers
Uitgeverij: 
Saga Egmont
Duur van het boek: 
23 uur 48 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 21 uur 2 minuten
Alle boeken van deze Dune serie:

  1. Duin – Dune
  2. Duin Messias – Dune Messiah
  3. Kinderen van Duin – Children of Dune
  4. God-keizer op Duin – God emperor of Dune
  5. Ketters van Duin – Heretics of Dune
  6. Duin Kapittel – Chapterhouse Dune

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Duin Messias

Dit is het vervolg van het boek Dune. Paul Atreides, beter bekend als Muad’dib, heeft in Dune de macht gegrepen van de keizer door hem te verslaan, te verbannen en zijn dochter als bruid te nemen. Ze is alleen zijn vrouw in naam, want hij houdt van Chani en zijn vrouw dient alleen om hem de macht te geven. Hij zal het bed nooit met haar delen en ze zal hem daarom ook nooit een opvolger schenken. Hij leeft als man en vrouw met Chani en alleen zij zal hem een kind mogen schenken.
Dit boek gaat over een samenzwering. Een groep mensen hebben plannen gesmeed om Paul Muad’dib van de troon te stoten, te doden of voorgoed onschadelijk te maken. De machtigste organisaties werken samen om dit plan te laten slagen. Ook de vrouw van Paul schuift bij deze organisatie aan tafel, omdat zij faalt in haar taak. Het is de bedoeling dat ze voor de Bene Gesserit de bloedlijn van Paul vastlegt in de vorm van een baby, zodat deze vrouwengenootschap hun geheime plannen kunnen uitvoeren. Het lastige is dat Paul de toekomst kan zien. Hij kan door de tijd kijken en eigenlijk moet het voor hem mogelijk zijn om alles aan te zien komen. Toch hebben zijn vijanden een manier gevonden om hun aanslag op zijn leven voor hem te verbergen. Ze hebben een gat gevonden in zijn toekomstzicht en hiermee zullen ze hun snode plannen in werking brengen.
Wat dit boek anders maakt dan andere verhalen met politiek gekonkel en het strijden om de troon, is dat Paul niet bezig is met aan de macht te blijven. Hij wil de heilige oorlog die hij als persoon zal veroorzaken voorkomen. Deze Jihad zal ontzettend veel mensenlevens kosten en hij wil dit koste wat kost voorkomen, maar wat hij ook doet en probeert het ziet ernaar uit dat deze heilige oorlog onvermijdelijk is. Hij kan het niet eens voorkomen door zichzelf van het leven te beroven, de Jihad zal alsnog door anderen in zijn naam worden gevoerd. Je zou zeggen dat zijn zicht in de toekomst een grote gave is waarvan hij goed gebruik kan maken, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar. Wanneer hij in de toekomst kijkt ziet hij alleen maar verschrikkingen op zijn pad. Hij ziet alleen maar kwaad, kwaad en een nog vreselijker kwaad. Hij ziet dus alleen maar de mogelijkheid om te kiezen uit het minste kwaad. Is pijn en leed voor één persoon de prijs voor de mensheid waard en kan hij dit opbrengen?

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

De eerste helft van boek 1 van deze serie is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Te koop bij Bol.com (luisterboek gratis in Kobo Plus):

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard. De verteller heeft een prima stem en brengt het verhaal goed over. Ik zie dat de Engelse versie meerdere vertellers heeft voor de verschillende personages. Die versie lijkt me daardoor wel beter voor de leesbeleving, maar ik kon deze Nederlandse versie gratis beluisteren binnen mijn abonnement. De Engelse versie zou ik moeten kopen.

Mijn mening

Het verhaal van dit boek is goed afgebakend. Zal het plan van de samenzweerders lukken of zal Paul het toch doorzien? Lukt het Paul om de Jihad te voorkomen en wat zal het hem kosten?

Het is een mooi en goed verhaal, maar wel aan de depressieve kant. Je voelt als het ware hoe Paul met een betonnen blok om zijn nek door het leven gaat. 
Boek 1 vond ik vooral prachtig vanwege de science fiction en het strijd van de grote veldslagen, het leven op het planeet met de reusachtige wormen en het leven in een wereld zonder water. In dit boek is het allemaal vooral politiek gekonkel en een volk die zijn manier van leven en daarmee de eigen waarde heeft verloren. Ik vind het jammer dat de schrijver met dit boek niet echt verder bouwt aan zijn wereld waarin dit verhaal zich afspeelt. Er is minder actie in het verhaal, minder technologie zoals die in boek 1 volop aan bod kwam. Het verhaal bestaat vooral uit filosofie en politiek.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Bekijk nog meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *