Duin

Titel: Duin
Engelse Titel: Dune
Genre: Science Fiction
Schrijver: Frank Herbert
Verteller: 
Lykele Muus
Engelse vertellers: Scott Brick, Orlagh Cassidy, Euan Morton, Simon Vance, Ilyana Kadushin, Byron Jennings, David R. Gordon, Jason Culp, Kent Broadhurst, Oliver Wyman, Patricia Kilgarriff, Scott Sowers
Uitgeverij: 
Saga Egmont
Duur van het boek: 
23 uur 48 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 21 uur 2 minuten
Alle boeken van deze Dune serie:

 1. Duin – Dune
 2. Duin Messias – Dune Messiah
 3. Kinderen van Duin – Children of Dune
 4. God-keizer op Duin – God emperor of Dune
 5. Ketters van Duin – Heretics of Dune
 6. Duin Kapittel – Chapterhouse Dune

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Duin

Dit verhaal gaat over de snode plannen van een keizer, de machtige gilde, de grote geslachten van nobele huizen die elkaar sluw bestrijden en een geheime organisatie van vrouwen die tussen dit alles opereren om hun eigen plan uit te voeren.
In dit alles groeit Paul Atreides op. Wanneer zijn vader, Hertog Leto, het gouverneurschap van de akelige woestijnplaneet Arrakis aangeboden krijgt van de keizer, verlaten ze hun thuisplaneet Caladan.
Zijn vader weet wat hem te wachten staat. Hij weet dat het een val is en dat er een heftige strijd zal volgen, maar hij weet nog niet hoe snel de strijd zal komen en hoe bloederig die wordt.
De keizer heeft het huis Harkonnen in het geheim opgedragen om het huis Atreides volledig uit te roeien. Zijn elite eenheid van soldaten staan de Harkonnen bij in deze strijd.
Alles lijkt volgens plan te verlopen, maar het blijkt lastiger te zijn om de jonge Paul Atreides te vermoorden dan zijn vader.
Ondertussen ontwaakt er een soort bewustwording in Paul. Hij kan de gebeurtenissen in de tijd zien, zowel het verleden, het heden en de toekomst worden zichtbaar voor hem. Het betekent niet dat hij alles goed kan zien. Net zoals wij niet de hele wereld in één opslag met het blote oog kunnen zien (je kan tegen een berg aankijken en er niet omheen kunnen kijken), heeft Pauls nieuwe gewaarwording ook zijn beperkingen.
Wel ziet hij een heilige oorlog die zal komen onder zijn leiding. Hij zal gevolgd worden als een profeet en hij zal dood en verderf brengen. Dit wil hij absoluut voorkomen. Bij al zijn beslissingen probeert hij deze toekomst te vermijden. De toekomst staat niet vast, hij ziet meerdere mogelijkheden, maar de kleinste beslissingen en gebeurtenissen zouden tot deze vreselijke toekomst kunnen leiden.

In dit boek volgen we Paul bij zijn vlucht in de woestijn, waar hij tussen de gevaarlijke Vrijmans en de monsterlijke zandwormen een leven voor zichzelf zal moeten creëren, totdat hij er klaar voor is om huis Atreides weer op de kaart te zetten en op te eisen wat hem toekomt.

Dit boek biedt een verhaal vol met gevechten tussen de beste vechters van deze wereld, intriges onder de gezaghebbers en hun mensen die met verraad en vergif een stukje macht proberen te winnen en een geheime organisatie van vrouwen die berucht en gevreesd wordt, maar die haar tentakels in deze hele wereld heeft gestoken.
We ontdekken hoe vreselijk veel, water waard is in een wereld waarin er niet genoeg water is voor alle mensen die er leven. Hoe mensen die dagelijks moeten strijden tegen hun eigen planeet de kracht ontwikkelen waarmee ze zich kunnen meten met de beste strijders van alle werelden.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

De eerste helft van dit boek is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Te koop bij Bol.com (luisterboek gratis in Kobo Plus):

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard. De verteller heeft een prima stem en brengt het verhaal goed over. Ik zie dat de Engelse versie meerdere vertellers heeft voor de verschillende personages. Die versie lijkt me daardoor wel beter voor de leesbeleving, maar ik kon deze Nederlandse versie gratis beluisteren binnen mijn abonnement. De Engelse versie zou ik moeten kopen.

Mijn mening

Dit is een mooi begin van een science fiction serie. Het verhaal biedt veel intriges en er gebeurt behoorlijk veel. Het tempo verschilt enorm in dit boek. Sommige stukken komen zeer uitgebreid aan de orde, waardoor je het verhaal op zulke momenten als traag kan ervaren, terwijl je ineens elders in het boek in één zin te horen krijgt dat je alweer jaren verder bent!

De woestijnplaneet Arrakis (Dune) wordt heel goed beschreven in dit verhaal en biedt genoeg mysterie. De reusachtige zandwormen op de planeet hebben iets te maken met de verslavende specie melange en deze melange is van enorme waarde in deze wereld met allerlei vreemde planeten. Er valt veel te ontdekken op Arrakis en hopelijk ontdekken we meer over deze science fiction wereld met de volgende delen.

Het is wel een boek waar je goed je hoofd bij moet houden. Er komen veel onbekende termen op je af. Het boek eindigt dan ook met urenlange Wikipedia teksten en begrippen over dit boek.

Ik vind dit boek 4,5 van de 5 sterren waard.

Bekijk nog meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek (luisterboek gratis in Kobo Plus) hardcover en paperback in het Nederlands.
 • Storytel: Nederlandse luisterversie.
 • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.
 • Nextory: Luisterboek in het Engels.
 • Audible: Engelse luisterversie.
 • iTunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *