Een tijd om nooit te vergeten

Titel: Een tijd om nooit te vergeten
Engelse Titel: The gown
Genre: (Historisch) roman
Schrijver: Jennifer Robson
Verteller: 
Willemijn de Vries
Engelse verteller: Marisa Calin
Uitgeverij: 
KokBoekencentrum Fictie
Duur van het boek: 
10 uur 51 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 12 uur 03 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Een tijd om nooit te vergeten

Dit verhaal gaat over de bruidsjurk van koningin Elizabeth toen ze destijds (nog een prinses) trouwde in 1947. Het verhaal trekt je aandacht naar de mensen die de jurk hebben gemaakt en niet zozeer de beroemde ontwerper, Norman Hartnell, die alle “credits” kreeg.
Dit verhaal wordt verteld vanuit drie vrouwen. Ann Hughes en Miriam Dassin, zijn de twee vrouwen die door de schrijfster als personages zijn bedacht voor het borduurwerk van deze prachtige jurk. Naast deze twee vrouwen krijgen we ook het verhaal te horen vanuit Heather, de kleindochter van Ann Hughes. Zij vertelt haar verhaal vanuit 2016. Ann Hughes en Miriam Dassin vertellen hun verhaal vanuit 1947 toen ze aan de jurk werkten.
De jurk speelt een belangrijke rol in het verhaal. We krijgen inzicht in hoe deze jurk tot stand is gekomen en hoe hard er aan deze jurk is gewerkt door vele vrouwen, maar ook wat het voor hun privé leven heeft betekend. Ze mochten niets vertellen over het werk en over de jurk. Ze moesten alles geheim houden en konden er zelfs niet met hun vrienden over praten. De schrijfster laat dit heel goed zien door Ann en Miriam te laten vertellen wat ze destijds hebben meegemaakt, hoe de pers hen lastig viel en hen probeerden om te kopen. Het is best interessant om te ontdekken in welke omstandigheden dit huwelijk tot stand kwam, hoeveel het betekende voor het volk die het enorm zwaar had na de Tweede Wereldoorlog, hoe prinses Elizabeth haar kledingbonnen heeft gespaard om haar trouwjurk te kunnen betalen, omdat ook zij moest kunnen aantonen dat ze recht had op haar jurk in een periode waarin er gebrek was aan alles voor het volk. Zelfs de kleinste details als van welke zijderupsen de zijde van afkomstig was is door de schrijfster meegenomen, want het mocht niet gekocht worden van de vijanden van het VK tijdens de oorlog.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com (E-book en luisterboek gratis in Kobo Plus):

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. De verteller heeft een prima stem en brengt het verhaal goed over.

Mijn mening

Een prachtig verhaal en zeker een aanrader om inzicht te krijgen in de periode na de Tweede Wereldoorlog in het Verenigd Koninkrijk. De historische feiten zijn heel goed in het verhaal verwerkt door de schrijfster. Het is goed voelbaar hoe zwaar deze periode was geweest, maar ook het verschil in de wereld komt aan bod.

Dit verhaal gaat over de levens van de twee vrouwen terwijl ze aan de jurk werken en draait vooral op vriendschap en hoe je soms je hele leven achter moet laten en helemaal opnieuw moet beginnen.
Het verhaal toont de moed en de kracht van deze drie vrouwen. “Kin omhoog en dan kan kan je alles aan” lijkt het motto van het verhaal.

Ik denk dat dit boek ook zeker een aanrader zal zijn voor de fans van The Crown.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk ook deze twee prachtige historische romans:

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (E-book en luisterboek gratis in Kobo Plus) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Nederlandse luisterversie en Engelse luisterversie.
  • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.
  • Nextory: Nederlandse luisterversie en E-book en Engelse luisterversie.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *