Twee moedige vrouwen

Titel: Twee moedige vrouwen
Titel Engels: The Sisters of St Croix
Genre: Historisch roman
Schrijver: Diney Costeloe
Verteller:  
Tanneke Hartzuiker
Verteller Engels: Nicolette McKenzie
Uitgeverij: 
De Fontein Romans & Spanning
Duur van het boek:
12 uur 31 minuten
Duur van het Engelse boek : 14 uur 28 minuten
Alle boeken van deze serie:

  • De verloren vader
  • Twee moedige vrouwen (los te lezen)

Het verhaal van Twee moedige vrouwen

Dit boek is een vervolg op het boek De verloren vader, maar je kan het prima stand-alone lezen (dat heb ik ook gedaan!). De verloren vader gaat over de Eerste Wereldoorlog en daarin heeft de personage Sarah Hurst een rol gespeeld. Dit boek gaat over de Tweede Wereldoorlog en hierin speelt Sarah Hurst ook weer een grote rol en ontdekken we wat er met haar was gebeurd na het eerste boek en hoe het verder met haar zal gaan.

Dit boek begint bij 1937 om kennis te maken met de personage Adelaide, maar het verhaal zelf speelt zich af in 1941 in Frankrijk onder Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. We volgen dit verhaal vanuit twee personages: Adelaide en Marie-Pierre (vroeger bekend als Sarah Hurst) inmiddels Moeder-Overste in een klooster in Frankrijk.
We leven mee met de nonnen die vanaf de ene dag op de andere gedwongen worden om hun roeping te negeren en geen hulp meer te bieden aan hun naasten die hun hulp en verpleging nodig hebben. Al jaren verzorgen de nonnen mensen in hun ziekenhuis en vangen ze weeskinderen op, maar van de Duitse bezetters moeten ze bepaalde personen als vijanden van Het Rijk zien en ook als dusdanig behandelen. Marie-Pierre kan dit wrede gedrag niet over haar hart verkrijgen en ze doet wat ze kan om de mensen te helpen die haar hulp nodig hebben. Hierbij is ze bereid om haar eigen leven keer op keer op het spel te zetten. We volgen deze Moeder-Overste terwijl ze moet besluiten over het leven of dood van anderen. Zet ze alles op het spel om mensen te helpen? Durft ze de levens van al haar nonnen op het spel te zetten? Of zal ze dit keer doen wat de Duitse bezetters van haar eisen? In dit avontuur heeft ook Adelaide een rol te spelen. Zij duikt op in het klooster als spion. Ze probeert een vluchtroute op te zetten met hulp van de nonnen in het klooster.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. Deze verteller heeft een prettige stem om naar te luisteren en ze brengt het verhaal heel mooi over.

Mijn mening

Dit is een prachtig verhaal! Ik lees normaal geen boeken over de Tweede Wereldoorlog, omdat ik er dan ’s nachts over droom en de droevige verhalen dan jarenlang met me meedraag, maar ik vind dit verhaal zeer mooi gebracht.
Dit verhaal is extra sterk omdat de schrijver niet alle narigheden uit de doeken hoeft te doen. Je hoofd doet eigenlijk de rest. Ik weet niet of de schrijver hiermee rekening heeft gehouden, maar dit maakt het boek naar mening zo mooi en zo sterk, zonder dat ze de nare, wrede en uiterst droevige gebeurtenissen hoeft te beschrijven.
Op het moment dat Joodse mensen uit hun huizen worden gehaald en op transport worden gezet weten we allemaal wat dat betekent. De schrijver schrijft dan ook puur vanuit de Moeder-Overste die dit allemaal niet weet en alleen maar kan vermoeden dat ze te werk gesteld zullen worden in een kamp en denkt dat dit het ergste is dat deze mensen zal overkomen.
Dit verhaal geeft je een inkijk in hoe het leven in dit bezette gebied was geweest. Mensen waren doodsbang voor de Duitse bezetters, maar hadden ook veel te vrezen van hun eigen dorpsgenoten. Er waren genoeg mensen die graag aan de kant van de overwinnaars wilden staan en over de ruggen van anderen hun eigen situatie wilden verbeteren. Dit verhaal schetst hoe het gevaar vanuit alle kanten dreigde en je geheimen moest bewaken met je leven.
Dit is een verhaal waarin je merkt hoe prachtig en moedig mensen kunnen zijn, maar ook hoe opportunistisch, kil en wreed anderen zijn wanneer ze er de kans voor krijgen.

De schrijver weet dit verhaal op een hele mooie wijze af te sluiten, waardoor je als lezer een hartverwarmend gevoel overhoudt aan het einde van het verhaal. Ik geef dit verhaal zeker 5 van de 5 sterren, een aanrader dus.

Bekijk ook mijn lijst met 10 leuke boeken om in een maand te lezen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Engelse luisterversie.
Recensie: Twee moedige vrouwen is een historisch roman over de Tweede Wereldoorlog van Diney Costeloe.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *