Voor als ik er niet meer ben

Titel: Voor als ik er niet meer ben
Titel Engels: For When I’m Gone
Genre: Roman Fictie
Schrijver: Rebecca Ley
Verteller: 
Marlies Somers
Verteller Engels: Antonia Beamish
Uitgeverij: 
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Duur van het boek:
9 uur 6 minuten
Duur van het Engelse boek : 9 uur 20 minuten

Het verhaal van Voor als ik er niet meer ben

Dit verhaal gaat over de dood van een vrouw en de wijze waarop ze na haar dood nog het een en ander probeert te bereiken voor de geliefden die ze achter laat.
Het verhaal wordt ons gebracht in twee tijdslijnen die door elkaar spelen. De nu-tijden spelen zich af vanuit het oogpunt van haar man Paul. We leven met hem mee terwijl hij het leven voor zichzelf en zijn gezin in gareel probeert te krijgen na de dood van zijn vrouw. Ook krijgen we vaak het verhaal te horen van de kant van Sylvia d.m.v. haar handleiding voor Paul. Paul leest elke dag uit de handleiding die ze hem heeft achtergelaten. Hierin staan praktische dingen zoals waar en hoe boodschappen te doen, lievelingshapjes van hun kinderen, hen aanspreken bij hun koosnaampjes bij het naar bed brengen, enz. Ook spreekt Sylvia hierin tot Paul over zaken die ze niet heeft kunnen of durven aankaarten toen ze nog leefde. Ze geeft haar inzicht op hun liefde, hun gezin en hun kinderen en biedt Paul op die wijze een ander perspectief waar hij veel aan heeft en nog mee verder kan, maar ze heeft ook nog wel het een en ander op te biechten.
Tijdens de toen momenten volgen we Sylvia. We komen dan te weten hoe ze elkaar hebben ontmoet, de moeilijkheden die ze samen hebben overwonnen, de geboorte van hun kinderen, enz.
Het verhaal gaat vooral over Sylvia, een vrouw met problemen (minderwaardigheidscomplex, eetproblemen en drankverslaving) die na haar dood met behulp van een handleiding voor haar man en brieven voor haar geliefden nog het een en ander probeert goed te maken, recht te zetten of zelfs te verbeteren door nog eenmaal een ander licht op te werpen.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. Deze verteller heeft een prettige stem om naar te luisteren en ze brengt het verhaal heel mooi over.

Mijn mening

Dit verhaal begint zeer deprimerend. Dit is niet alleen maar vanwege het feit dat de vrouw is gestorven en haar man de laatste woorden van zijn overleden vrouw leest, maar ik vind haar ook nog eens geen sympathieke personage. Na bijna 4 uur luisteren begon het verhaal me nog steeds niet te trekken. Later in het verhaal (meer richting het einde) wordt het wel heel mooi.
Het verhaal gaat er juist om dat deze vrouw verre van perfect is en veel minpunten heeft in haar karakter. Dat probeert ze dus juist na haar dood goed te maken met de door haar geschreven handleiding voor haar man en brieven voor haar geliefden. Daarmee wordt dit verhaal heel bijzonder richting het einde. Ik ben wel blij dat ik ben doorgegaan met dit verhaal tot het einde, maar met de kennis van nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet aan dit verhaal zou zijn begonnen.
Ik geef dit verhaal 3 van de 5 sterren. Ik vind het geen aanrader, maar het is wel een bijzonder verhaal omdat het zo mooi eindigt.

Als dit verhaal je interessant lijkt denk ik dat je de volgende twee boeken enorm mooi zal vinden:

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Engelse luisterversie.
Recensie: Voor als ik er niet meer ben is een roman van Rebecca Ley.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *