Lieve Edward

Alles over luisterboeken

Lieve Edward

Titel: Lieve Edward
Engelse Titel: Dear Edward
Genre en kernmerken: Roman, literatuur, lichte drama (vooral hartverwarmend)
Schrijver: Ann Napolitano 
Verteller: Dafne Holtland
Engelse verteller: Cassandra Campbell
Duur van het Nederlandse boek: 9 uur 53 minuten
Duur van het Engelse boek: 11 uur 36 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 15 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Ook heb ik de account van mijn moeder aan mijn gezinsabonnement gekoppeld en kan zij ook zoveel boeken luisteren als ze maar wil. Hetzelfde geldt voor mijn twee kinderen. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 12 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit verhaal gaat over het overleven van een ramp en verder gaan met het leven. Daarnaast zijn wij als lezers ook wel benieuwd wat er is gebeurd en ontdekken we beetje bij beetje hoe deze vliegtuigramp heeft kunnen gebeuren.

Het verhaal gaat over Edward. Het vliegtuig waarin hij zat is neergestort en hij heeft het als enige overleefd. Hierdoor wordt hij op slag beroemd en zien veel mensen hem als “Het Wonderkind”.
Maar hoe moet hij nu verder zonder zijn ouders en zijn broer?
We leven met hem mee terwijl hij verder probeert te gaan en keren steeds terug naar het vliegtuig om te ontdekken wat er fout is gegaan.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Te koop bij Bol.com

Dit boek kan als audioboek in het Engels gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als E-book in het Nederlands gedownload worden in iTunes.

Verteller

De Nederlandse verteller klinkt goed. Ik heb al meer boeken van deze verteller geluisterd en ze klinkt heel prettig. Ze brengt Edward en zijn gevoelens heel goed over. Ook de stukken over de passagiers in het vliegtuig klinken prima. Wel ben ik benieuwd hoe een Engelse verteller dit had gedaan. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Wat een parel is dit boek! Een aanrader!
Het verhaal begint best bijzonder. Eerst leren we meerdere personages kennen die aan het wachten zijn om in te stappen in het vliegtuig. Het instappen komt uitgebreid aan de orde en ineens gaan we over naar het moment waarop de crash al is gebeurd en gaan we over naar de plek van het neergestorte vliegtuig. Op zich komt dit eerst vreemd over, want waarom hebben we al die mensen zo goed moeten leren kennen en wat is er mis gegaan met het vliegtuig?
Tijdens Edwards verhaal, vanaf het moment dat hij in het ziekenhuis wakker wordt, keren we steeds weer terug naar het vliegtuig en kruipen we iedere keer in de huid van één van de passagiers die we in het begin hebben leren kennen.
Dit is best bijzonder, want deze momenten staan los van Edward. Hij heeft deze momenten vaak niet zelf beleefd en toch komen deze stukken heel goed over. De schrijver weet deze momenten heel goed over te brengen zonder dat je steeds uit het verhaal van Edward wordt getrokken. Dat vind ik erg knap.

Het verhaal is hartverwarmend. Het klinkt erg dramatisch, maar het komt niet over als een zware drama. Hoewel Edward absoluut zwaar getraumatiseerd is door het ongeluk voel je als lezer dat hij bezig is met zijn helingsproces. Je gaat als het ware met Edward op reis, terwijl hij probeert zin te geven aan zijn overleving. Hoewel de vraag “Waarom alleen hij dit heeft overleefd?” niet nadrukkelijk aan de orde komt voel je gedurende dit verhaal dat hij hier antwoord op probeert te geven door te leven en aan anderen te denken.

Edward is een bijzondere personage. Hij is absoluut een lieverd.
Dit verhaal is zeer ontroerend en heel positief. De schrijver heeft dit verhaal geschreven omdat dit echt is gebeurd. In 2010 is een vliegtuig neergestort en een 9-jarig jongetje heeft het als enige overleefd. Ze heeft dit destijds ervaren als jonge moeder en ze had het nodig dat hij in orde is, omdat ze wilde geloven dat haar eigen kinderen over zo’n grote ramp heen zouden kunnen komen. Zo heeft ze voor dit verhaal een jongetje bedacht (anders genoemd), hem 12 jaar oud gemaakt in plaats van 9 en verzonnen hoe hij verder zou gaan met zijn leven nadat hij alles is kwijtgeraakt in deze ramp.
Ze heeft voor Edward een wereld gebouwd met aardige en begripvolle mensen, zodat Edward een redelijke kans zou krijgen deze ramp ook emotioneel te kunnen overleven.
Het verhaal is vooral hartverwarmend en aan het einde heb ik een paar traantjes moeten wegslikken (ik huil altijd supersnel).
Ik ben geen persoon die tegen drama’s kan, daarvoor ben ik te gevoelig en huil ik ook snel. Dit verhaal heb ik daarom als categorie licht-drama gegeven, want het is vreselijk voor het jongetje, maar de wereld die de schrijver hier schetst is zeer hartverwarmend.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.