Lieve Edward

Titel: Lieve Edward
Engelse Titel: Dear Edward
Genre en kernmerken: Roman, literatuur, lichte drama (vooral hartverwarmend)
Schrijver: Ann Napolitano 
Verteller: Dafne Holtland
Engelse verteller: Cassandra Campbell
Duur van het Nederlandse boek: 9 uur 53 minuten
Duur van het Engelse boek: 11 uur 36 minuten

Het verhaal

Dit verhaal gaat over het overleven van een ramp en verder gaan met het leven. Daarnaast zijn wij als lezers ook wel benieuwd wat er is gebeurd en ontdekken we beetje bij beetje hoe deze vliegtuigramp heeft kunnen gebeuren.

Het verhaal gaat over Edward. Het vliegtuig waarin hij zat is neergestort en hij heeft het als enige overleefd. Hierdoor wordt hij op slag beroemd en zien veel mensen hem als “Het Wonderkind”.
Maar hoe moet hij nu verder zonder zijn ouders en zijn broer?
We leven met hem mee terwijl hij verder probeert te gaan en keren steeds terug naar het vliegtuig om te ontdekken wat er fout is gegaan.

Trauma en genezing

Even een moment om stil te staan bij het intense proces van trauma en genezing waar Edward, onze hoofdpersoon, mee worstelt. Stel je eens voor, een jonge jongen die een tragisch ongeluk overleeft. Alles verandert in een oogwenk en plotseling voelt het alsof zijn leven aan flarden is gescheurd. Edward heeft tijd nodig om te genezen, zowel fysiek als emotioneel, maar de weg naar herstel is nooit eenvoudig. Het gaat over vallen en opstaan, worstelen en weer doorgaan.

De manier waarop Edward dit zware pad bewandelt is zowel aangrijpend als inspirerend. Door zijn ogen zien we de rauwe werkelijkheid van zijn pijn, maar ook de vonk van hoop die in hem blijft branden. Ja, zijn verhaal is hartverscheurend, maar het is ook een verhaal van veerkracht en doorzettingsvermogen. Je voelt gewoon de golf van emoties die over je heen spoelt terwijl je hem op zijn genezingsreis volgt.

Dit is ook een verhaal van hoop, een verhaal dat ons laat zien dat zelfs in de donkerste momenten, genezing mogelijk is. En dat is wat Edward ons leert. Hij toont ons dat het goed is om je pijn te voelen, om het te erkennen en om jezelf de tijd en ruimte te geven om te genezen.

Vriendschap

Bron: Dear Edward serie van Apple TV

Vriendschap is het andere grote thema in dit boek. Edwards vriendschap met Shay, zijn gelijke in leeftijd en buurmeisje, is de vonk die hem helpt zijn leven na de crash weer te bewandelen. Deze band is de rode draad die door het hele verhaal heen loopt en het is een relatie die je niet snel zal vergeten.

Shay is een speciaal meisje en haar rol in het leven van Edward kan niet worden onderschat. Ze wordt zijn rots in de branding, zijn gids door de donkere dagen en uiteindelijk zijn lichtpuntje in de duisternis. Zij is degene die in Edward gelooft, zelfs als hij dat zelf niet kan. Ze biedt hem een hand om vast te houden als de wereld te veel wordt. Maar misschien nog belangrijker, Shay is degene die Edward leert dat het oké is om hulp te vragen, dat het oké is om te vertrouwen op anderen.

Deze vriendschap is echt een hoogtepunt van het boek. Het is puur, het is echt en het is iets waar we allemaal naar kunnen streven in onze eigen levens. Door hun vriendschap laat het boek ons de kracht van verbinding zien en hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn in tijden van nood.

Groei en transformatie

Edward is een jongen die een verschrikkelijk trauma heeft meegemaakt, maar door het boek heen zien we hem veranderen en groeien op manieren die echt inspirerend zijn.

In het begin van het boek is Edward gebroken. Hij is getraumatiseerd, afgesloten van de wereld en worstelt met de simpelste dingen in het leven. Maar naarmate het verhaal vordert, begint hij langzaam maar zeker uit zijn schulp te kruipen. Met hulp van zijn vriendin Shay en zijn oom en tante, begint Edward stap voor stap zijn leven weer op te bouwen.

Het prachtige aan dit boek is hoe deze groei en transformatie worden weergegeven. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen of snelle genezingen. In plaats daarvan is er veel hard werk, pijnlijke momenten van zelfreflectie en geleidelijke, maar gestage vooruitgang. En toch, door dit alles heen, is er hoop. Hoop op een beter leven, hoop op genezing en bovenal, hoop op groei.

De rol van familie

In het hart van dit boek ligt de onmiskenbare invloed van familie. Edward, de hoofdpersoon, heeft het grootste deel van zijn familie verloren in een tragisch vliegtuigongeluk. Dit verlies is enorm en vormt een grote uitdaging voor Edward om te overwinnen. Maar te midden van dit donkere wolk van verdriet en verlies, schijnt er licht door en dat licht komt van zijn overgebleven familie – zijn oom en tante.

Edwards oom en tante zijn niet perfect, maar hun vastberadenheid om Edward te helpen door zijn trauma heen te werken, vormt de ruggengraat van dit verhaal. Zijn tante, een vrouw die zelf het verlies van haar zus en de droom om moeder te worden heeft moeten verwerken, wordt een rots voor Edward. Ze biedt hem een veilige haven, een plek om te rouwen en te herstellen.

En dan is er Edwards oom, een stille kracht op de achtergrond, die zijn eigen manieren vindt om Edward te steunen, zelfs als hij worstelt met zijn eigen moeilijkheden. Ondanks de vele uitdagingen waar ze voor staan, blijven Edwards oom en tante een baken van hoop en liefde, wat laat zien hoe krachtig de band van familie kan zijn.

Bron: Dear Edward serie van Apple TV

Het ongeziene leven van de overledenen

Het boek ‘Dear Edward’ is niet alleen een verhaal over overleven, maar ook over herinneren. Een van de meest fascinerende aspecten van dit boek is de tweede verhaallijn die zich in het vliegtuig afspeelt. We leren de passagiers kennen en hun leven voordat het tragisch eindigt. Hoewel hun lot al bekend is, worden we toch meegevoerd door hun individuele verhalen, hun dromen, hun zorgen en hun verlangens. Het is alsof we een kijkje nemen in hun ongeziene leven, waardoor hun tragische einde nog meer impact heeft.

Het wonderbaarlijke van deze tweede verhaallijn is dat het ons eraan herinnert dat ieder mens een verhaal heeft, hoe onzichtbaar het ook mag lijken. De schrijfster, Ann Napolitano, weet deze levens levendig en menselijk te portretteren.

Buitengewone omstandigheden

Als er één ding is dat ‘Dear Edward’ onderscheidt, dan is het wel de unieke en buitengewone omstandigheid waarin de hoofdpersoon, Edward, zich bevindt. Een vliegtuigcrash overleven is al zeldzaam, maar de enige overlevende zijn, is werkelijk buitengewoon. Deze situatie dient als het startpunt van Edwards transformatieve reis.

De schrijver heeft dit verhaal geschreven omdat dit echt is gebeurd. In 2010 is een vliegtuig neergestort en een 9-jarig jongetje heeft het als enige overleefd. Ze heeft dit destijds ervaren als jonge moeder en ze had het nodig dat hij in orde is, omdat ze wilde geloven dat haar eigen kinderen over zo’n grote ramp heen zouden kunnen komen. Zo heeft ze voor dit verhaal een jongetje bedacht (anders genoemd), hem 12 jaar oud gemaakt in plaats van 9 en verzonnen hoe hij verder zou gaan met zijn leven nadat hij alles is kwijtgeraakt in deze ramp.
Ze heeft voor Edward een wereld gebouwd met aardige en begripvolle mensen, zodat Edward een redelijke kans zou krijgen deze ramp ook emotioneel te kunnen overleven.

In deze vreselijke situatie wordt Edward geconfronteerd met een enorm verdriet en een zware last. Maar het is ook deze ervaring die Edward dwingt om met moed en veerkracht te groeien. Hij ontdekt dat zelfs in de meest tragische omstandigheden, er altijd mogelijkheden zijn om te groeien en te leren.

Bovendien worden door deze uitzonderlijke gebeurtenis de kleinere, maar even belangrijke momenten van het leven op de voorgrond geplaatst. Het boek benadrukt de waarde van familie, vriendschap en zelfontdekking – zelfs in de meest onwaarschijnlijke situaties.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Er is een serie gemaakt gebaseerd op dit boek. De serie is te zien bij Apple TV.

Watch on Apple TV

Verteller

De Nederlandse verteller klinkt goed. Ik heb al meer boeken van deze verteller geluisterd en ze klinkt heel prettig. Ze brengt Edward en zijn gevoelens heel goed over. Ook de stukken over de passagiers in het vliegtuig klinken prima. Wel ben ik benieuwd hoe een Engelse verteller dit had gedaan. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Wat een parel is dit boek! Een aanrader!
Het verhaal begint best bijzonder. Eerst leren we meerdere personages kennen die aan het wachten zijn om in te stappen in het vliegtuig. Het instappen komt uitgebreid aan de orde en ineens gaan we over naar het moment waarop de crash al is gebeurd en gaan we over naar de plek van het neergestorte vliegtuig. Op zich komt dit eerst vreemd over, want waarom hebben we al die mensen zo goed moeten leren kennen en wat is er mis gegaan met het vliegtuig?
Tijdens Edwards verhaal, vanaf het moment dat hij in het ziekenhuis wakker wordt, keren we steeds weer terug naar het vliegtuig en kruipen we iedere keer in de huid van één van de passagiers die we in het begin hebben leren kennen.
Dit is best bijzonder, want deze momenten staan los van Edward. Hij heeft deze momenten vaak niet zelf beleefd en toch komen deze stukken heel goed over. De schrijver weet deze momenten heel goed over te brengen zonder dat je steeds uit het verhaal van Edward wordt getrokken. Dat vind ik erg knap.

Het verhaal is hartverwarmend. Het klinkt erg dramatisch, maar het komt niet over als een zware drama. Hoewel Edward absoluut zwaar getraumatiseerd is door het ongeluk voel je als lezer dat hij bezig is met zijn helingsproces. Je gaat als het ware met Edward op reis, terwijl hij probeert zin te geven aan zijn overleving. Hoewel de vraag “Waarom alleen hij dit heeft overleefd?” niet nadrukkelijk aan de orde komt voel je gedurende dit verhaal dat hij hier antwoord op probeert te geven door te leven en aan anderen te denken.

Edward is een bijzondere personage. Hij is absoluut een lieverd. Dit verhaal is zeer ontroerend en heel positief.
Het verhaal is vooral hartverwarmend en aan het einde heb ik een paar traantjes moeten wegslikken (ik huil altijd supersnel).
Ik ben geen persoon die tegen drama’s kan, daarvoor ben ik te gevoelig en huil ik ook snel. Dit verhaal heb ik daarom als categorie licht-drama gegeven, want het is vreselijk voor het jongetje, maar de wereld die de schrijver hier schetst is zeer hartverwarmend.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Dear Edward / Lieve Edward van Ann Napolitano

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *