Een onmogelijke keuze

Titel: Een onmogelijke keuze
Engelse titel: After the End
Genre: litteraire roman
Schrijver: Clare Mackintosh
Verteller: 
Charlotte Lap
Verteller (Engels): Clare Mackintosh, Louise Brealey, Nathalie Armin, Matt Reeves
Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
Duur van het boek:
11 uur 53 minuten
Duur van het boek (Engels): 11 uur 34 minuten

Het verhaal van Een onmogelijke keuze

Dit verhaal gaat over het huwelijk van Pip en Max en de moeilijke beslissing die ze moeten maken over hun zoontje Dylan die ongeneeslijk ziek is.
Pip wil de behandeling stoppen en alleen nog maar palliatieve zorg voor haar kind kiezen. Max kiest juist voor een behandeling waarmee het leven van zijn zoontje nog maanden en misschien zelfs nog enkele jaren verlengd kan worden. Omdat ze het niet samen eens kunnen worden zal een rechter besluiten wat het beste is voor Dylan.
De eerste helft van dit verhaal gaat over hun gezin, hun huwelijk en de zorg voor Dylan, waarbij deze onmogelijke keuze en wat de rechter uiteindelijk zal besluiten het hoogtepunt zal zijn. Direct daarna gaat het verhaal over het leven na Dylan. Houdt hun huwelijk stand nadat ze zo tegenover elkaar hebben gestaan bij dit besluit? En is er nog hoop op geluk na de dood van hun zoon?

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (E-book en luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees)

Bekijk in de trailer hieronder waar dit boek over gaat. De schrijver vertelt je dit in het kort.

Verteller

Als je over de helft bent in het verhaal is het vaak lastig te volgen over wie het verhaal nu gaat. Volg je nu Max of Pip? Ook is het lastig om de situatie goed te volgen en in een perspectief te plaatsen. De verteller kan het verschil in personage niet hoorbaar maken en dat is een groot gemis. Ik denk dat de Engelse versie hier beter uit de verf zal komen en beter te volgen zal zijn, omdat ik zie dat de Engelse versie meerdere vertellers heeft (waaronder de schrijver zelf).

Mijn mening over Een onmogelijke keuze

Erg bijzonder boek die heel mooi en aangrijpend is geschreven. Het is knap hoe de schrijver zo’n emotioneel verhaal toch zo mooi heeft weten te schrijven zonder dat je als lezer in tranen moet uitbarsten. Hier en daar vond ik het wel even slikken en hier en daar pinkte ik wel wat tranen weg, maar nergens werd het verdriet te veel. De schrijver belicht haar verhaal juist zo positief mogelijk. Haar boodschap met dit boek is om je te laten weten dat er hoop is voor het leven na zo’n verdriet en dat het mogelijk is om je leven weer op te pakken.
Ook de dood van Dylan belicht ze zo positief mogelijk. Ze staat minder stil bij het verdriet, maar benadrukt juist zijn leven en zijn plek in het hart en de herinneringen van zijn ouders.

Het verhaal duurt even voordat het op gang komt, maar beetje bij beetje begrijp je hoe zwaar het besluit over het leven of dood van dit jongetje weegt voor de levens van drie mensen: zijn vader en moeder die het niet met elkaar eens zijn en zijn behandelende arts die een moeilijke keuze heeft geadviseerd gebaseerd op wat zij het beste vindt voor Dylan. Het verhaal begint met een moment in de rechtbank vlak voordat de rechter zijn oordeel zal vellen die van grote betekenis zal zijn voor de levens van deze vier mensen (inclusief het kindje Dylan). Dan begint het verhaal en maken we eerst kennis met deze mensen en ontdekken we wat er met Dylan aan de hand is en hoe zijn leven is verlopen en wat de verwachtingen zijn. Wanneer we vervolgens halverwege het verhaal bij het punt in de rechtbank arriveren waarmee we ook zijn begonnen is dat een emotioneel moment die erg prachtig wordt gebracht door de schrijver.
En dan dus het oordeel van de rechter. De schrijver heeft dit enorm goed uitgedacht en de wijze waarop dit is vormgegeven vind ik heel bijzonder en heel mooi gedaan. 
Hierna verandert het verhaal zowel van vorm als van onderwerp. Waar het eerder allemaal draaide om Dylan gaat het verhaal over “hoe nu verder?”.

Wel heb ik als minpunt dat ik in het tweede deel personage nummer 3 mis. De behandelende arts speelt een grote rol in het eerste deel van het verhaal en daarna is haar rol enorm beperkt. Dat vind ik erg jammer, omdat de schrijver vanaf het begin zoveel moeite heeft gedaan om je als lezer een band met haar te laten opbouwen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Bekijk ook mijn lijst met 10 leuke boeken om in een maand te lezen.

Recensie Een onmogelijke keuze

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *