Darkdawn

Titel: Darkdawn
Genre: Young adult, Fantasy
Schrijver: Jay Kristoff
Verteller : Holter Graham
Duur van het boek: 21 uur 35 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit is deel drie van een fantasyserie over een wereld waarbij de goden bestaan uit de zon, de nacht, hun vier dochters en hun vermoorde zoon, de maan.
Deze wereld is al eeuwenlang uit balans. De godin van de nacht en de god van de zon waren heel vroeger in evenwicht en deelden samen de heerschappij over de wereld. De god van de zon had alleen één voorwaarde aan hun relatie. Hij wilde geen rivaal en zijn vrouw mocht hem geen zoon schenken, alleen dochters. Maar de nacht werd toch eenzaam tijdens al die lange nachten en ze schonk een zoon, de maan, om haar eenzaamheid te verdrijven.
De zon werd hierom zo boos dat hij zijn vrouw had verbannen. Voortaan scheen alleen zijn drie zonnen en eens in de drie jaar werd het nacht (true dark).
Je kan je voorstellen dat het best lastig slapen is voor de mensen zonder dat het nacht is.
Een bijzondere wereld dus!
Mia, onze hoofdpersoon van deze serie, raakt betrokken in deze familieruzie van de goden.
Ze wist dat ze gekozen was door de moeder, de nacht, maar ze had nog geen idee waarom. Ook wist ze niet wat ze precies was. Ze is een “darken” maar wat is dat nou?
Daarbij is ze niet bepaald gelovig. Zowel de god van de zon als de moeder hebben haar nooit geholpen. Waar waren zij toen ze haar hele familie en daarmee haar leven had verloren?

Anders dan bij de vorige twee boeken begint dit verhaal direct waar boek twee was geëindigd. Het verhaal speelt zich nu geheel achter elkaar af zonder tussenstukken uit het verleden.

Verhaallijn en ontknoping

Mia heeft eindelijk haar doel bereikt! Ze heeft haar aartsvijand gedood en daarmee is haar wraak eindelijk uitgedeeld. Daarbij is zelfs het onmogelijke gelukt: ze heeft haar doodgewaande broertje gevonden.
Maar als ze soms denkt dat het allemaal voorbij is, ze nu eindelijk het verleden los kan laten en een nieuw leven voor zichzelf kan beginnen dan heeft ze het goed mis!
Haar vijanden hebben een boel geheimen en ze ontdekt ze nu allemaal tegelijk.
Haar leven is nog nooit zo in gevaar geweest als nu. Sterker nog, al haar vrienden en geliefden zijn nu in gevaar. Iedere dag kan hun laatste dag zijn.
Er zit er maar één ding op. Om een kans te hebben dit te overleven moet ze de Rode Kerk aanvallen, alle leiders doden en zelf de nieuwe leider worden. En als het nog even kan, moet ze ook tegen de god van de zon en zijn dochters vechten om de moeder te bevrijden.
Er gebeurt zo ontzettend veel in dit boek, veel meer dan ik je hier zal vertellen (ik wil niet zoveel verklappen), maar dit is zo ongeveer waar alles op neerkomt.

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. De verteller doet het heel goed. Hier en daar komt zijn stem wat minder mooi over wanneer hij Mia naspeelt, maar meestal klinkt hij best goed. Ook past zijn stem heel mooi bij de ironische stukken van de schrijver. Nu begrijp ik waarom de schrijver zo veel tegen je praat als lezer, hij weet wie zijn boeken gaat lezen of al heeft gelezen.

Mijn mening

Ik vind deze serie geweldig en dit boek geeft het verhaal een bijzondere wending en een prachtige einde.

Dit boek staat vaak stil bij het einde van Mia’s verhaal. In dit boek komt Mia’s verhaal aan de orde. Je wordt er weer attent op gemaakt hoe boek 1 is begonnen. Daarin werd je verteld dat dit het verhaal is van een moordlustig meisje die andere verhalen doet eindigen. Ze is nu zelf ook dood en dat is een opluchting voor alle mensen. Ze laat een republiek na in as. Terwijl we dus naar dit verhaal luisteren worden we met onze neuzen gedrukt op haar einde die ons vanaf begin deel 1 is beloofd.

In dit verhaal worden de eerste twee boeken gevonden die je zelf ook al hebt geluisterd. De personages vinden de boeken “Nevernight” en “Godsgrave” en lezen er stukken uit voor die je al hebt gehoord. Dat is enorm bijzonder en geeft je een gek gevoel. Het wakkert je nieuwsgierigheid aan omdat je wel erg graag wil weten hoe deze boeken nu verder een rol gaan spelen in het einde van deze serie.
Omdat er hier gaat om verhalen in een verhaal, kan de schrijver spelen met gebeurtenissen die (nog) niet echt gebeurd zijn. Dat maakt dit boek extra interessant. Vooral wanneer jij je helemaal inleeft in de gebeurtenissen om dan te ontdekken dat ze op dat moment worden voorgelezen en nog niet echt gebeurd zijn. Je krijgt hierbij hetzelfde gevoel als toen Mia in deel 1 haar arm verloor. Erg schokkend dus!

Ik vind het bijzonder hoe de schrijver deze serie heeft aangeboden. Het begint met een verhaal over een moordlustig meisje waarvan iedereen enorm blij is dat ze dood is. Zij is zo vreselijk dat zij degene is die een einde maakt aan alle gelukkige verhalen. Ze is de ergste meedogenloze moordenaar die deze wereld ooit heeft gezien. En dan leef je vervolgens drie boeken lang mee met een meisje die inderdaad veel op haar geweten heeft, maar toch een groot hart heeft. Hoewel je een einde aan haar leven is beloofd blijf je tot en met het einde toch hopen op een gelukkig einde voor haar.

Verder speelt seks een grote rol in dit verhaal. Mia houdt veel van haar vriendin met wie ze zoveel mogelijk seks heeft (wordt zeer uitgebreid beschreven).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *