Operatie Pisang – Costa Banana 3

Titel : Operatie Pisang – Costa Banana 3
Genre: Kinderen
Schrijver:  Jozua Douglas
Verteller : Sander de Heer
Duur van het boek: 5 uur 5 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Mijn jongens van (bijna) 9 jaar en 11 jaar zijn fan van deze serie. Ze hebben allebei kennis gemaakt met deze serie op school. Hun juffen hebben uit deze boeken voorgelezen. Mijn jongste zoontje kende eerst alleen dit boek. Hij luistert nu naar deel 1 via mijn Storytelabonnement.
Mijn oudste zoon kent alle delen al. Hij wacht nu op deel 4.

Het verhaal gaat over Rosa. Haar vader is de president van Costa Banana. Rosa en haar broertje Fico gaan niet naar school. Ze krijgen les van meester Gabriel. Meester Gabriel is niet meer teruggekomen van zijn vakantie. Hij heeft schriftelijk zijn ontslag ingediend.
Rosa ontdekt dat meester Gabriel is ontvoerd. In zijn brief ziet ze dat hij met een geheime code om hulp vraagt. Nog voor ze zijn code in de brief aan haar vader, de president van Costa Banana, kan laten zien blijkt de brief gestolen te zijn. Zonder bewijs gelooft haar vader haar niet. 
Al snel wordt een nieuwe leraar, meester Manuel, aangenomen. Omdat de geheime dienst iedereen afluistert, wordt meester Manuel hoog aangeraden. Hij staat op nummer 1 op de lijst met geschikte leraren als vervanging van meester Gabriel. Hij is dan ook de grootste fan van de president! Zijn stiefdochter, Julia, wordt goed bevriend met Rosa. Samen komen ze al snel op een spoor. Met hulp van Fico ontdekken ze dat er sprake is van spionage! Hoeveel spionnen zijn er in het paleis? Wie kunnen ze nog vertrouwen?

Te koop bij Bol.com

Het luisterboek is in Kobo Plus gratis te beluisteren voor abonnees.

Verhaallijn en ontknoping

De president heeft maar geluk met zulke slimme kinderen. Zelf trapt hij overal met open ogen in. Ook nu weer zou Julia er helemaal alleen voor staan, ware het niet dat ze een goede vriendin vindt in Julia. Samen onderzoeken ze wat er met meester Gabriel is gebeurd. Haar stiefvader, meester Manuel, helpt ze mee. Hij wil liever niet de meester zijn van de kinderen van de president. Hij had het wel naar zijn zin op zijn oude school. Al snel ontdekken de meisjes wie de nieuwe vriendin van meester Gabriel is. Ze weten Fico over te halen om in haar huis op zoek te gaan naar aanwijzingen. Zo komen ze een netwerk van spionnen tegen! Deze spionnen zijn hen keer op keer te vlug af en weten al hun bewijzen van ze af te pakken nog voordat ze het aan de president kunnen laten zien. Dan ontdekken ze wat de spionnen van plan zijn! Kunnen ze deze nieuwe plannen tegen houden? Wie kunnen ze vertrouwen?

Verteller

De verteller geeft een leuke uitvoering voor kinderen. Hij klinkt prettig en doet het leuk en grappig. Hij weet het verhaal op een prettige en grappige wijze over te brengen.

Mijn mening

Ook nu weer vind ik dit boek heel leuk. De serie is ook erg leuk voor kinderen. De vorm is steeds hetzelfde. Rosa ontdekt iedere keer een samenzwering tegen de president en zijn familie. Haar vader, de president, gelooft haar nooit en ze staat er alleen voor. Wanneer de nood het hoogst wordt, komt haar broertje Fico haar steeds te hulp en samen hebben ze nog best wat in hun mars. Het is leuk hoe de schrijver in zijn verhalen verschillende problemen en denkwijzen aankaart. De president is zeer trots op zijn zoon die hem later zal opvolgen, maar Rosa is MAAR een meisje en naar haar moet je niet al te veel luisteren. Meisjes zijn niet zo slim en helemaal niet handig. Rosa denkt op haar beurt ook zo over haar broertje Fico. Keer op keer laten zowel Rosa als Fico het tegendeel zien. Ik vind de rol van Fico ook heel mooi gegroeid in deze serie. In deel 1 kwam hij nog vooral over als een verwend kind en een vervelend broertje die net als zijn vader niet bepaald slim is. Rosa is duidelijk een betere opvolger van de president. Nu in deel drie laat Fico een heel ander beeld zien. Zijn zus kan hier en daar nog wel het een en ander van hem opsteken. Hij zou het niet eens zo gek doen als de nieuwe president. Leuk om te lezen hoe de schrijver de rol van minderwaardig gevonden meisjes en irritante broertjes oppakt en uitwerkt.

In deze serie maken kinderen op een zeer kindvriendelijke wijze kennis met een dictatuur. De president is eigenlijk een dictator. Hij schrijft de meest vreemde wetten voor waar iedereen zich aan moet houden. Iedereen moet zijn foto in hun huis hebben, alle kinderen (ook de meisjes) moeten Pablo heten (dus: Pablo Julia!), enz. Alle mensen worden afgeluisterd. Ze mogen geen kritiek hebben op hun president. Wie zich niet aan de regels houdt wordt verbannen naar een onbewoond eiland. Dit alles komt op een grappige wijze aan bod. Toch leren de kinderen door deze verhalen wat een dictatuur is en dat dit helemaal niet handig is, ook al lijkt niemand het echt heel erg te vinden in deze serie. Per boek ontdekt de president dat het ook anders kan. Het zou prettiger zijn als de mensen zelf hun president mogen kiezen (zo lang hij maar zeker weet dat hij zal winnen!). Als je wil dat mensen je aardig vinden zou je hun respect ook kunnen verdienen in plaats van afdwingen. Het is heel bijzonder hoe de schrijver dit mooi aankaart door de ogen van kinderen, waardoor het allemaal erg luchtig en vooral grappig overkomt.

Ik vind deze kinderboekenserie zeker een aanrader voor kinderen!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *