Red rising

Titel: Red rising
Genre:  Science Fiction (SciFi)
Schrijver: Pierce Brown
Verteller: Tim Gerard Reynolds
Duur van het boek: 16 uur 12 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

 

Het verhaal

Het verhaal gaat over een samenleving op Mars.
De mensen zijn verdeeld in kleuren. Nog niet alle kleuren wonen op Mars. De mensen van de rode kleur moeten Mars klaar maken voor de rest van de kleuren. Zij zijn de kolonisten, zij zijn de sterkste kleuren van hun maatschappij en door hun harde werk en offers wordt Mars langzaam klaargemaakt voor de rest van de kleuren. De zachtere kleuren kunnen dan ook op Mars komen wonen en de mensen van de rode kleur kunnen dan hun verdiende plek innemen, omdat Mars dankzij hen leefbaar is gemaakt, omdat zij de sterkste zijn.

Darrow is rood. Hij zwoegt dagelijks in de mijn om hun quota te halen. De rode mensen zijn verdeeld in stammen. Iedere stam neemt het maandelijks tegen elkaar op. De stammen die de quota niet halen worden gekort in de levensmiddelen die ze krijgen. Waardevolle producten sturen vanuit aarde is erg kostbaar. De andere kleuren kunnen deze producten niet geven aan stammen die te weinig werk leveren. De stam die het meest binnenbrengt krijgt een eerbetoon en die krijgt de komende maand extra levensmiddelen en zelfs wat luxeproducten.
Geen wonder dat ze elkaar haten. De stam die steeds het meest krijgt deelt niets. De stammen die gekort worden zullen met moeite overleven. Velen zullen sterven. De stammen die wel hun quota halen, maar niet winnen die maand zullen moeten bedelen bij de stam die wel extra krijgt. Hun vrouwen en dochters zullen hun lichamen verkopen voor een beetje extra eten en medicijnen. En daarom haten ze elkaar!

Ze werken hard, want door hard te werken en gehoorzaam te zijn zullen ze deze planeet leefbaar maken voor de mensheid. De aarde is overvol. De mensheid kan het alleen overleven als de rode mensen Mars zo snel mogelijk klaar kunnen krijgen voor de mensheid. Hun nakomelingen zullen beloond worden voor hun offers. Daarom werken ze hard, houden ze vol en gehoorzamen ze.

Maar wat als ze zijn voorgelogen? Hebben ze al die jaren naar deze praatjes geluisterd? Deze leugens die verbergen wat ze echt zijn, namelijk SLAVEN!

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Zoals het verhaal is opgezet weet je dat Darrow en zijn kleurgenoten misbruikt worden. Het is allemaal oneerlijk verdeeld. De eerste paar uren maak je kennis met deze samenleving en leer je hoe alles in elkaar zit. Dan komt de eerste wenteling in de vorm van extra informatie om de spanning op gang te brengen.

Het verhaal gaat een andere kant op. Darrow besluit de strijd aan te gaan om wraak te nemen. Hij is alles kwijt wat hem dierbaar is. Hij kan niet nog meer verliezen en hij laat van zijn lichaam een wapen maken. Zo leren we als luisteraar samen met Darrow wie en vooral wat zijn vijanden zijn. Geen wonder dat ze zo machtig zijn! De rode mensen maken geen schijn van kans als ze nu in opstand komen.

Om kans te maken op een betere samenleving, moet je deze corrupte samenleving van binnen aanvallen. Darrow moet een onmogelijke plan mogelijk zien te maken. Zal het hem lukken een ingang te vinden? De rest van het verhaal zal hier aan gewijd gaan worden.

Verteller

De verteller heeft op zich een prettige stem om naar te luisteren. Hij heeft een accent wat het luisteren wel bijzonder maakt. Zo nu en dan legt hij de klemtoon anders dan je zou verwachten.

Mijn mening

Goed verhaal! Je wordt gelijk geconfronteerd met alle oneerlijkheid in deze samenleving. Daardoor leef je al gelijk mee met Darrow. Wanneer je later de waarheid ontdekt en ziet dat het nog erger kan ben je helemaal klaar voor de rest van het verhaal. Omver werpen die handel! Deze samenleving is heel akelig!

Er komen zo nu en dan mooie onverwachte momenten in het verhaal die het verhaal echt heel goed maken.
Het verhaal zit sterk en mooi in elkaar.

Het is wel mooi hoe de schrijver in het begin de oneerlijke verdeling laat zien. Je leeft helemaal mee met de rode mensen en dan kijk je met andere ogen naar de mensen van de andere kleuren. Maar gedurende het verhaal verandert je blik. Mensen zijn mensen het maakt niet uit tot welke kleur ze behoren uiteindelijk hebben alle mensen rood bloed in het lichaam. Moet je goedkeuren dat iemand van de rode kleur mensen van de gouden kleur terroriseert en vermoordt, puur en alleen maar uit wraak? De “gouden” mensen zijn de slechteriken toch?
Dit komt prachtig aan bod in het verhaal. Ook een mooi moment om over na te denken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *