Hof van doorns en rozen

Titel: Hof van doorns en rozen Titel Engels: A court of thorns and roses Serie: A court of thorns and roses Genre:  Fantasy en liefdesverhaal Schrijver: Sarah J. Maas Verteller:  Jennifer Ikeda Duur van het boek: 16 uur 7 minuten Alle luisterboeken uit deze serie: Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Feyre is de jongste dochter van haar gezin. Toen haar moeder 11 jaar geleden stierf heeft ze Feyre laten beloven haar familie bij elkaar te houden en goed voor ze te zorgen. In deze wereld telt een belofte als betaalmiddel. Haar belofte kan niet verbroken worden. Dus nu 11 jaar later houdt ze nog steeds haar familie in leven, al lukt het haar nauwelijks. Ze zijn al hun rijkdom kwijt. Haar vader kan niks en wil bijna niks doen om eten op tafel te zetten. Haar zussen laten Feyre alles in haar eentje opknappen. Jagen, eten bereiden, de buit handelen, enz. Zelfs hout hakken terwijl Feyre haar leven riskeert tijdens de jacht vinden ze al snel te veel. Wanneer Feyre een hert ziet kan haar geluk niet op! Hier kan haar gezin weken van eten. Dan ziet ze een reusachtige wolf. Hij heeft het op het hert gemunt. Zo komt ze straks zonder eten thuis. Dan lijden ze weer een dag honger. Ze kan het niet over haar hart verkrijgen om weer zonder buit thuis te komen. Zal ze de wolf aanvallen? Maar hij is zo groot. Wat als hij een fee is? Die zijn gevaarlijk en gemeen. Dat overleeft ze vast nooit. Haar enige kans is om nu vast te beginnen met wegrennen! Weer een dag zonder eten….. ze heeft maar één speciale pijl om een fee te doden. Ze mag niet missen! Zo begint haar verhaal vol legendes, feeën, monsters zoals de Naga, Pooka en meer. Dit boek kan ook als audioboek gedownload worden in iTunes.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal begint door kennis te maken met Feyre en haar familie. Haar familie is zo ondankbaar. Keer op keer riskeert ze haar leven om eten op tafel te zetten. Je zou haast denken dat ze haar op handen zouden dragen. Zij is hun enige wijze om te overleven. Als dank moet ze al het nare werk doen en verwachten haar zussen geld te krijgen voor wat de verkoop van haar buit oplevert. Dan ontdekt Feyre wat het doden van een fee voor gevolgen heeft. Volgens het verdrag is het een leven voor een leven….. Haar leven in een nieuwe wereld tussen de feeën is begonnen. Het is geen gemakkelijke start aangezien ze tussen de vrienden moet wonen van de fee die ze gedood heeft. Beetje bij beetje leert ze haar vijanden kennen, leert ze zichzelf en haar eigen hart kennen. Met de tijd komt begrip voor elkaar en verandert vijandigheid in vriendschap. Het leven lijkt mooi en bijna een sprookje, maar er speelt heel wat op de achtergrond waar Feyre niet veel van af weet. Dan verandert hun leven en is het niet langer een sprookje….

Verteller

Ik vind de verteller op zich best prettig om naar te luisteren. Ik vind haar prestatie ruimvoldoende. Verder heeft ze niet echt een impressie op me achtergelaten. Niet positief en niet negatief. Gewoon prima zo.

Mijn mening

Mooi verhaal. De schrijver neemt de tijd om Feyre als hoofdpersoon neer te zetten en aan de lezers, luisteraars in dit geval, uit te leggen. Feyre is menselijk en net als ieder mens heeft ze haar fouten. Het moment waarop ze de wolf heeft gedood is een belangrijk moment. Waarom heeft ze het gedaan? Deed ze het uit noodzaak omdat ze anders zouden verhongeren? Uit angst omdat ze een confrontatie niet zou overleven en ze geen kans zag te kunnen ontsnappen of was het uit haat? Dit blijft keer op keer terugkomen in het verhaal. Het verhaal biedt een mooie fantasysetting vol met mythische monsters. Magie speelt ook een rol, maar in het begin is dit vooral beperkt omdat er juist wat mis is met de magie voor de personages in deze wereld. Het is mooi om mee te leven met Farah. Om te begrijpen hoe ze zich staande weet te houden in haar gevangenschap, ook al wordt ze als een geëerde gast behandeld. Ze wordt zeker niet als een gevangene behandeld, maar weglopen is gelijk aan zelfmoord en ook het leven van haar familie hangt van haar verblijf bij de feeën af. Er zijn mooie wentelingen in het verhaal die je zeker niet zag aankomen. Het blijft steeds gissen hoe het verhaal verder zal gaan en vervolgens zal aflopen. Het is ook zeker een liefdesverhaal. Het deed me vaak denken aan “Beauty and the beast”. En toch is er een mooie balans tussen romantiek en actie. Ik vind het nergens te zoetsappig worden.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (E-book in Kobo Plus gratis voor abonnees), luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterversie in het Nederlands en Engels.
  • Audible: Engelse luisterversie
  • Itunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *