A Good Girl’s Guide to Murder

A Good Girl’s Guide to Murder is een nieuwe Netflix-serie van zes afleveringen. Deze serie is gebaseerd op het boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson (Engelse titel: A Good Girl’s Guide to Murder). Het is een spannende whodunnit voor tieners. Een jonge scholiere onderzoekt een oude moordzaak om de onschuld van de verdachte te bewijzen. Hierbij ontdekt ze geheimen die haar eigen leven in gevaar brengen.

De serie bestaat uit zes afleveringen van 40 tot 51 minuten per aflevering. Je kunt je vrije dag dus mooi met deze serie vullen. Bekijk de trailer van de serie hieronder.

Het verhaal van A Good Girl’s Guide to Murder

Pippa Fitz-Amobi is het hoofdpersonage. Voor haar laatste schoolproject onderzoekt ze de mysterieuze dood van Andie Bell. Toen ze twaalf jaar oud was, heeft ze Andie gezien op de dag voordat ze verdween. Andie was behoorlijk van streek en vroeg Pippa om niemand te vertellen waar ze naartoe ging. Vlak daarna kwam Sal Singh, de vriend van Andie, naar Pippa toe en vroeg of ze Andie had gezien. Ze vertelde hem waar Andie was, en de volgende dag was Andie spoorloos verdwenen en werd Sal de hoofdverdachte.

Nu, vijf jaar later, duikt Pip diep in het mysterie. Ze interviewt betrokken personen en doorzoekt oude bewijzen, want ze wil niet geloven dat Sal echt de schuldige was. Door haar onderzoek merkt Pip dat er veel te ontdekken valt in Little Kilton. Veel mensen hebben zo hun geheimen.

Een whodunnit met veel verdachten

Bron: Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder

Deze serie is een heerlijke whodunnit waar je lekker je brein over kunt breken, tenminste als je het verhaal nog niet kent. Er zijn behoorlijk veel verdachten en dat maakt het interessant om samen met Pippa uit te zoeken wie de moord heeft begaan.

Hoe voert een tiener een onderzoek uit? Ongemakkelijk!

Waar moet Pip beginnen met haar onderzoek? Natuurlijk bij de verdachte. Het pijnlijke aan dit verhaal is dat de hoofdverdachte, Sal Singh, zelfmoord heeft gepleegd nadat hij in een telefoonbericht zijn misdaad had bekend. Daarom start Pip bij zijn jongere broer, die nu even oud is als Pip. Hoe vraag je een jongere broer naar zijn kennis over wat er destijds tussen zijn nu dode broer en diens verdwenen vriendin is gebeurd? Ongemakkelijk!

En wat dacht je van het verhoren van de zus van je beste vriendin, terwijl je weet dat je beste vriendin je dat niet in dank zal afnemen?

Discriminatie

Bron: Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder

Net als in het boek laat de serie zien dat huidskleur een grote rol speelt en dat veel mensen daar meestal niet bij stilstaan. Zo is Pip niet bang om in te breken in een huis om bewijsmateriaal te zoeken, maar Ravi kan zich dat door zijn huidskleur en afkomst niet permitteren. Als ze worden betrapt, zal de politie heel anders op hem reageren dan op Pip. In het boek komt dit nog duidelijker naar voren dan in de Netflix-serie.

Wie ben ik en wie wil ik zijn?

Pip staat aan het begin van het verhaal bekend als een lief meisje. Ze houdt van naar school gaan en brengt haar vrije tijd graag door met studeren. Gaandeweg in haar onderzoek merkt ze dat ze bereid is daden te verrichten die ze voorheen nooit zou hebben overwogen. Wat zegt dat over haar reputatie als lief meisje? Is ze wel echt een lief meisje? Zijn aardige en eerlijke mensen in staat tot vreselijke daden door slechte omstandigheden, of zeggen hun keuzes en daden, zelfs tijdens de meest vreselijke omstandigheden, alles over hun werkelijke identiteit? Dit is een vraag die ook in de volgende boeken (en waarschijnlijk ook de volgende seizoenen van deze serie) aan bod komt.

Mijn mening

Leuke serie voor tieners. Pip is goed gecast. Ze past precies bij wat ik voor ogen had als personage toen ik de vier boeken had gelezen. Dit zijn de boeken van deze serie over Pip als amateurdetective:

De afleveringen bieden een prima verhaal en belichten steeds een kant van het onderzoek. Met 40 tot 51 minuten per aflevering voelt de lengte van een aflevering goed aan. De serie weet gaandeweg de spanning goed vast te houden en de plotwendingen van de schrijver van het boek komen ook hier goed aan bod.
Ik vind deze serie van Netflix zeker een aanrader en ik vind het 4.5 van de 5 sterren waard.
Ik raad je ook zeker de boeken van deze serie aan, omdat je daarin meer informatie krijgt en het verhaal net meer tot zijn recht komt. De setting komt beter naar voren in het boek. Je voelt hoe klein het stadje is en de gevolgen ervan voor zowel deze oude moordzaak als voor Pip nu. Daarbij voel je ook wat Pippa’s onderzoek teweeg brengt in wat zo’n vreedzame stadje lijkt. Alle verdachten zijn veel beter aan elkaar gelinkt in het boek. Je voelt ook beter wat de rol van de gemeenschap is in dit verhaal in het boek. Daarnaast past het boek veel beter bij wat er nog allemaal aan zit te komen in het leven van Pippa. Dus heb je genoten van deze serie? Overweeg dan om vanaf boek 1 te beginnen en zo alle boeken af te gaan. Boek 0.5 Kill Joy / Doodleuk is ook erg leuk, maar ik zou er niet mee beginnen. Ik denk dat je het beter na boek 2 kan lezen als je alle personages al wat beter kent.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder is een YA whodunnit van Holly Jackson.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.


4 gedachten over “A Good Girl’s Guide to Murder

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *