The Wife Upstairs

Titel: The Wife Upstairs
Genre: psychologische thriller
Schrijver: Freida McFadden
Verteller: 
Angie Kane
Uitgever: Dreamscape Media
Duur van het boek: 10 uur 3 minuten

Recensie: “The Wife Upstairs” gaat over Sylvia die voor de verlamde Victoria zorgt en haar dagboek leest, waarin ze donkere geheimen over haar man Adam ontdekt. Terwijl Sylvia probeert de waarheid te achterhalen, ontstaat er een spannend spel van leugens en bedrog.

Het verhaal van The Wife Upstairs

In dit verhaal volgen we Sylvia, die door de succesvolle thrillerschrijver Adam Barnett wordt ingehuurd om zijn vrouw gezelschap te houden en mee te helpen in haar verzorging. De vrouw is een jaar geleden van de trap gevallen en heeft ernstige hersenschade opgelopen door haar val. Sindsdien bestaat haar leven puur en alleen uit haar verzorging in een logeerkamer in hun huis. Elke dag dient haar man haar medicijnen toe, een verpleegster komt haar verzorgen en Sylvia neemt haar maaltijden op zich en houdt haar gezelschap wanneer ze een beetje bij positieven is. Maar meestal is ze totaal van de wereld en dringt er weinig tot haar door. Toch is Victoria Barnett zo nu en dan meer bewust van haar omgeving dan haar man denkt, en vanaf de eerste dag wijst ze Sylvia op de aanwezigheid van haar dagboek dat in de kamer verscholen ligt. Zo krijgen we dit verhaal dus aangeboden. Om en om volgen we Sylvia bij de gebeurtenissen in dit afgelegen huis en lezen we wat Victoria in haar dagboek heeft geschreven voordat ze van de trap is gevallen.

Een dagboek over je werkgever

Adam Barnett is een liefdevolle man die het op zich heeft genomen om zo goed mogelijk voor zijn verlamde vrouw te zorgen, die nooit meer beter zal worden door de toestand van de beschadiging aan haar hersenen. Hij zal nooit meer als man en vrouw met haar door het leven kunnen en daarmee lijkt zijn lot bezegeld. Sylvia heeft te doen met deze man. Hij is ontzettend attent, zeer zorgzaam en heeft duidelijk een prachtig huwelijk gehad met deze vrouw, van wie hij zielsveel houdt. Sylvia vindt het zielig dat hij de rest van zijn leven voor haar moet opofferen en zichzelf volledig wegcijfert, omdat hij zich zo verantwoordelijk voelt voor haar en haar verzorging.

Maar zijn vrouw Victoria heeft een ander verhaal om te vertellen en zij vertelt haar verhaal in haar dagboek. Iedere keer leest Sylvia enkele pagina’s van haar dagboek. Ze is haar dagboek begonnen om haar toekomstige kinderen te vertellen hoe ze de liefde van haar leven en daarmee hun toekomstige vader heeft ontmoet. Ze vertelt over de eerste dagen na hun ontmoeting, hoe ze vrij snel zijn gaan samenwonen, hun huwelijk en hun intrek in deze woning. Maar hoe meer Sylvia leest, hoe meer verwarring ze voelt. Victoria schildert een zeer verontrustend beeld van de man des huizes. Ze vertelt hoe charmant hij kan overkomen, maar ze vertelt ook zijn andere kant, de duistere zijde die hij verborgen houdt, maar waarvan zij de volle laag krijgt. Keer op keer. Hoe Sylvia ook naar Adam kijkt, ze herkent deze duistere man niet in de liefdevolle en geduldige Adam die altijd aan de gevoelens van anderen denkt.

Wat is hier toch aan de hand?

Deze situatie is zeer verwarrend. Al vanaf het begin merkt Sylvia op dat de vrouw Victoria zich vreemd gedraagt wanneer haar man in de kamer is. Ze houdt zich geheel levenloos en maakt geen enkel contact. Ze sluit zich totaal af van de wereld, maar wanneer ze alleen is met Sylvia, probeert ze te communiceren. Ze probeert Sylvia te waarschuwen voor haar man en ze laat Sylvia zien waar er kogelgaten in een boom zijn. Hij heeft een pistool in zijn kast verstopt en ze wil dat Sylvia zijn pistool gaat halen, voordat het te laat is. Maar Adam vertoont geen enkel gedrag waar je voor op je hoede moet zijn en een pistool in je kast hebben is toch niet vreemd? Een pistool hebben wanneer je op zo’n afgelegen plek woont, is in Amerika heel gewoon. Ze kan dan toch niet stiekem zijn pistool stelen uit zijn kast, alleen omdat Victoria daarom vraagt?

Mijn mening

Dit verhaal draait eigenlijk maar om één vraag: wie is de psychopaat in dit huis, is het de man of zijn vrouw? Het dagboek geeft ons een zorgwekkend verhaal over een toxic huwelijk, waarbij we weten dat het is geëindigd in een verlamde vrouw bovenin een huis. Het dagboek wijst duidelijk de dader aan, maar er zijn andere feiten in het verhaal die zeer verwarrend zijn, zoals een glas dat omvalt in een kamer van een vrouw die totaal niet kan bewegen. Feiten uit het dagboek die niet helemaal lijken te kloppen met de werkelijkheid, enzovoort. Het antwoord op de vraag krijg je puur en alleen door het boek helemaal uit te lezen.

Zelf kon ik niet van dit boek genieten zoals ik wel van de serie over De Hulp heb genoten van deze schrijver. Ik vond dit verhaal weinig origineel, omdat ik jaren geleden het boek Verity heb gelezen van Colleen Hoover en dit verhaal vertoont te veel overeenkomsten met de gebeurtenissen in Verity, zoals het lezen van een dagboek van de vrouw die als gevolg van een ongeluk is gereduceerd tot een bewegingloos lichaam. Ik wist dus dat er een twist aan dit verhaal zou komen, net als bij Verity. In plaats van er helemaal naartoe leven, kon ik er dus alleen maar op zitten wachten. Daarnaast deed dit verhaal me ook te veel denken aan Gone Girl, waarbij we ook een dagboek lezen over een toxic huwelijk en we ook een geweldige twist in het verhaal krijgen. Als je deze twee boeken niet kent en geen andere thrillers kent over het lezen van een dagboek over een toxic huwelijk, dan denk ik wel dat je goed kan genieten van dit verhaal, omdat je nog geen idee hebt wat je van dit boek kan verwachten.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk mijn lijst met psychologische thriller boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Wife Upstairs van Freida Mcfadden

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *