Until the End of the World

Titel: Until the End of the World
Genre: Zombie apocalyps, dystopie, vrouw in de hoofdrol
Schrijver: Sarah Lyons Fleming
Verteller: Julia Whelan
Duur van het boek: 13 uur 14 minuten
Alle boeken van deze Until the End of the World zombie saga:

Recensie: “Until the End of the World” is een spannend verhaal over Cassie en haar vrienden die proberen te overleven in een wereld overspoeld door zombies na een verwoestende pandemie. Samen ontdekken ze de kracht van vriendschap en voorbereiding in extreme situaties.

Samenvatting van het verhaal

Dit is boek 1 van een serie over een zombie-apocalyps. In dit boek begint de pandemie wanneer mensen plotseling massaal geïnfecteerd raken met het Bornavirus LX. Het verhaal begint in een rap tempo waarbij mensen eerst vanuit de overheid de oproep krijgen: kom naar deze nieuw opgerichte zorgplekken om het nieuw ontwikkelde geneesmiddel te krijgen tegen het virus. Later op de dag is de oproep: probeer niet zelf je geliefden te verzorgen als ze geïnfecteerd zijn. De besmetting is 100% als je ermee in aanraking komt. Laat ze thuis achter en kom naar deze “safe zones”. Het leger zal ze ophalen en naar de zorginstellingen brengen. De volgende dag is het gewone leven voorbij en zitten we in een zombie-apocalyps. Wanneer mensen zien hoe geïnfecteerde mensen de straten domineren en zich op andere mensen storten om ze op te eten, is het allemaal zo klaar als een klontje.

Zombies op straat.

Bug out!

We volgen de hoofdpersoon Cassie wanneer zij samen met een groep vrienden ontdekt dat het goed mis is met dit nieuwe virus. Het virus verspreidt zich in een razendsnel tempo en nog voordat ze bij Cassies huis aankomen, zitten ze al midden in een zombie-apocalyps. Het bekende leven is voorbij, vanaf nu draait alles om overleven, en om te overleven heb je kennis, ervaring en de juiste spullen nodig! Dankzij Cassie weet deze groep vrienden de grote stad te verlaten, ieder met een bug-out bag op de rug. Cassies, inmiddels overleden vader, was een survivalist. Hij heeft in de jaren dat ze op zichzelf ging wonen haar kelder volgestopt met genoeg spullen voor haar om te kunnen overleven, waaronder een bug-out bag. Zelf had hij zijn boerderij ook helemaal klaargemaakt op een apocalyptische situatie. Cassie en haar vrienden gaan in dit verhaal op weg naar haar ouderlijk huis om daar een betere kans op overleving te hebben en samen af te wachten totdat alles voorbij is.

Afbeelding ter illustratie van Cassie in Until the End of the World.

Zorgstaat

Nu staan de Verenigde Staten van Amerika niet echt bekend als een zorgstaat wat de gezondheid en verzorging van hun burgers betreft, maar toch gaan de burgers ervan uit dat hun overheid hen goed op de hoogte houdt, snel tijdelijke zorginstellingen opzet en voedsel en andere benodigdheden komt uitdelen tijdens een crisissituatie. Dit verhaal laat duidelijk zien hoe dit alles tekortschiet tijdens deze zombie-apocalyps. Ten eerste krijgen de burgers niet de juiste informatie. Ze weten pas dat geïnfecteerde mensen dood zijn, wanneer ze deze mensen met dodelijk lijkende verwondingen over straat zien strompelen om andere mensen op te eten. Hadden ze dit eerder geweten, dan waren de mensen niet zo zorgeloos over de straten gelopen. Nu vallen de meeste mensen puur door onwetendheid ten prooi aan de zombies. Vervolgens volgt het bevel dat je in je huis moet blijven. Dat terwijl de overheid van plan is alle wegen uit de grote steden te blokkeren, door bruggen op te blazen en andere drastische middelen. Ook nu weten de mensen natuurlijk niet dat als ze in hun huizen blijven hun overlevingskansen dalen, omdat ze dan vast komen te zitten in een grote stad vol met zombies. En dan de veilige zones: binnen een paar uur zijn de meeste veilige zones al veranderd in buffetten voor de zombies.

Survivalist 

Deze term komt duidelijk naar voren in het verhaal. Het verhaal beschrijft het verschil tussen deze mensen die anders naar het leven en mogelijk crisissituaties kijken dan de meeste mensen. Het onbegrip voor het gedrag en de denkwijze van de survivalists wordt extra benadrukt doordat er op deze mensen wordt neergekeken en ze worden bespot. In elk geval vinden mensen dat ze maar vreemd en zelfs gestoord zijn. Zelfs Cassie, die gewend was om met het gezin te oefenen voor crisissituaties en zelfs vakanties in het bos heeft doorgebracht met alleen een tent en survival spullen, begon op latere leeftijd met andere ogen naar haar vader te kijken. Maar nu is zij uitstekend voorbereid, juist dankzij haar vader. En haar vrienden leven nog, omdat zij altijd zo paranoïde was en steeds op zoek ging naar mogelijke gevaren in crisissituaties.

Dit verhaal toont aan hoe juist de survivalists nu redelijke overlevingskansen hebben, terwijl dezelfde mensen die eerder op hen neerkeken nu graag hun verzamelde spullen willen hebben. De boodschap van dit verhaal: Er is dus niets mis met goed voorbereid zijn in de hoop dat het nooit nodig zal zijn!

Nu kom ik nooit van hem af!

Cassie is een bijzonder personage. Ze is anders dan de meeste mensen. Ze is gewend dat mensen haar “vreemd” vinden. Maar gelukkig heeft ze een stel goede vrienden waarmee ze nu het einde van de wereld probeert te overleven. Er is alleen een probleem: ze koos vandaag als de dag om het uit te maken met haar ‘eikel’ van een vriend. Dus nu zit ze vast met een man van wie ze absoluut niet houdt en die zich altijd als een eikel gedraagt. Maar ze kan hem nu ook niet wegsturen, want dat zou zijn dood betekenen.

Goede mensen en slechte mensen

Ook dit verhaal toont het belang van samen een inspanning leveren om je overlevingskansen te vergroten. Dit zien we in het verhaal wanneer Cassie en haar vrienden een groep vormen waarbij iedereen zijn bijdrage moet leveren, maar dit is niet vanzelfsprekend. Ook binnen hun vriendengroep wordt hun leven in gevaar gebracht omdat niet iedereen de situatie even serieus neemt. Eén fout kan het einde van al hun levens betekenen, en dan is er geen tweede kans.

Ook het ontmoeten van andere mensen is meteen een probleem. Niet alle mensen hebben goede bedoelingen.

Mijn mening

Ik vind dit een goed begin van een zombie-apocalypsserie. De pandemie begint snel in het verhaal en verloopt in een rap tempo. “Day Zero” wordt goed beschreven en het begin van het overleven in deze nieuwe wereld komt goed aan de orde.

De personages bevallen me wel. Het gaat om een gewone groep vrienden met een dochter van een survivalist. Er is dus geen beroepsmilitair. Dit geeft meer het idee van ‘gewone mensen’.
Natuurlijk blinkt Cassie uit in deze rol, omdat zij beter voorbereid is op het overleven zonder alle luxe van onze maatschappij. Maar in feite komt zij uit de groep ‘gewone mensen’, dus zonder militaire training. Haar familie heeft zich echter wel verdiept in hoe ze crisissituaties kunnen doorstaan. In feite kunnen alle burgers kiezen zich hierop voor te bereiden, maar doorgaans willen we dat niet.

Dit eerste boek zet het verhaal van deze zombie-apocalyps goed op. De crisissituatie wordt goed belicht, het gevaar komt duidelijk aan de orde, en de groep vrienden biedt genoeg humor, liefde, en drama om een prima balans te houden met de zombies en andere gevaren. Wel is het belangrijk om te weten dat romance ook een rol speelt in dit verhaal. Het verhaal gaat naast zombies ook over een vrouw en haar problemen. Maar dat is juist fijn voor vrouwen zoals ik die van de zombiegenre houden!

Leuk zombie-apocalypseverhaal voor vrouwen: Until the End of the World.

Zelf heb ik zo genoten van het verhaal dat ik het in één ruk heb uitgelezen (als ik zo vrij mag zijn om naar een audioboek luisteren als lezen te beschrijven). En dit is zelfs de tweede keer dat ik deze serie lees, prima serie dus!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Until the End of the World is een zombie apocalyps van Sarah Lyons Fleming.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $171.91 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik jaren geleden gekocht met één van mijn credits.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *