And After

Titel: And After
Genre: Zombie apocalyps, dystopie, vrouw in de hoofdrol
Schrijver: Sarah Lyons Fleming
Verteller: Julia Whelan
Duur van het boek: 10 uur 48 minuten
Alle boeken van deze Until the End of the World zombie saga:

Recensie: In deze zombieserie worstelen overlevenden met de harde realiteit van een zombie-apocalyps, waarbij ze niet alleen tegen zombies vechten, maar ook nieuwe relaties en hoop opbouwen te midden van verlies en wanhoop.

De zombie serie gaat verder

Dit is boek twee van een zombieserie. In boek 1 begon de pandemie en ontdekten de mensen dat ze te maken hadden met zombies. In dit boek gaat de overleving van een groep vrienden verder.

Zombie hordes 

De winter is voorbij en er zijn merkbare veranderingen. De zombiehordes zijn veel groter geworden! In het boek worden ze ‘zombiepods’ genoemd. De groepen mensen die her en der verspreid zijn proberen goed met elkaar te communiceren, zodat ze de locatie van de pods en hun mogelijke routes kunnen bijhouden. Overal waar ze langstrekken, vernietigen ze de nieuwe woonplekken van de mensen. Zelfs grote groepen soldaten, die onoverwinnelijk lijken, kunnen niet op tegen de omvang van de zombiehordes. Het lijkt alsof ze vanuit het zuiden van het continent komen, waar ze de hele zomer hebben kunnen ‘eten’, en nu op zoek zijn naar hun ‘eten’ in het noorden.

Zombie schimmel

Nu de winter voorbij is, ontdekken de personages vreemde plekken op de zombies. De zombies leken amper te composteren, en ze hadden ook geen vliegjes op hun dode lichamen, maar nu groeit er iets op hun lichamen.

Omgaan met verdriet

Dit boek laat zien hoe klein de overlevingskansen zijn in een zombie-apocalyps. Een beet of een snee is al genoeg om een einde te maken aan je leven. In boek 1 draaide het verhaal vooral om het levend bereiken van een veilige plek, maar dit boek toont hoe pijnlijk het leven daarna kan zijn. De patrouilles buiten de afbakening zijn natuurlijk niet zonder gevaar; het verzamelen van spullen en voedsel in de omliggende woonomgeving is altijd risicovol. Ook het heen en weer rijden naar andere plaatsen waarmee je samenwerkt en waarmee je ruilhandel drijft, kan verkeerd aflopen bij een ontmoeting met een horde of door pech onderweg. Omdat de vriendengroep al een hele winter in een gemeenschap woont, is de kans groter dat je een goede vriend of geliefde verliest. In dit verhaal zien we hoe de personages omgaan met hun angsten en verdriet. De verliezen zijn dramatischer beschreven dan in boek 1.

Zombie horde oefening

Hun leefgemeenschap op “Kingdom Come Boerderij” is aardig goed beveiligd, en ze kunnen ook wel aardig wat zombies aan, maar honderden zombies die zich op hen storten, is toch echt te veel. Ze hebben weliswaar geulen gegraven waarin de zombies eerst zullen vallen voordat ze de hekken bereiken, maar een grote horde vult de geulen snel en heeft dan genoeg lichamen om de hekken omver te werpen. Daarom moeten ze toch rekening houden met een eventuele evacuatie naar het noorden, waar het kouder is. Deze evacuatie oefenen ze om er zeker van te zijn dat zoveel mogelijk mensen het zullen overleven wanneer het moment daar is.

Suïcide door zombies

Dit verhaal brengt ook de wil om te leven ter sprake. Het uitzicht op overleven lijkt hopeloos; hoeveel verliezen kan een mens verdragen? Sommige overlevenden hebben hun familie grotendeels of zelfs volledig verloren. Wanneer je eindelijk weer wat geluk hebt gevonden in de vorm van nieuwe mensen die je in je leven en hart hebt toegelaten, kun je dan weer zo’n groot verlies verdragen? Hierdoor ontstaan situaties waarin mensen het opgeven of juist expres de zombies opzoeken om de confrontatie aan te gaan. Ze hebben immers niets meer te verliezen.

Mijn mening

Prima vervolg op deze serie. De schrijver brengt ditmaal meer drama in het verhaal. De situaties zijn nog steeds vergelijkbaar met die in boek 1: veel zombieactie en nadruk op het groepsgevoel om samen te overleven. Echter, de verliezen zijn nu harder en kunnen soms zelfs tranen teweegbrengen. Ja, ik huil sneller dan de meeste mensen, maar in boek 1 kwam ik geen huilmoment tegen.

De focus in dit verhaal ligt op het vormen van nieuwe levens en relaties. Dit maakt dat het verhaal iets trager verloopt en minder actie bevat dan in boek 1, waar het vooral ging om van plek A naar plek B te komen in een zombiewereld. Dit vind ik echter niet storend. Maar voor liefhebbers van “actievolle zombieactie” kan ik me voorstellen dat veel van deze “romanmomenten” wat langdradig overkomen.

Ik ben benieuwd wat de zombiehordes en de zombieschimmels als situatie zal opleveren in het laatste deel “All the stars in the sky”.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: And after is boek 2 van een zombie apocalyps serie van Sarah Lyons Fleming.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $171.91 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik jaren geleden gekocht met één van mijn credits.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *