Rise of Empire

Titel: De openbaringen van Riyria 2 – De Opkomst van Nyphron & Een Storm van Smaragden
Engelse Titel: Rise of Empire
Genre: Fantasy
Schrijver: Michael J. Sullivan
Verteller: Tim Gerard Reynolds
Uitgever: Recorded Books, Inc.
Duur van het boek: 26 uur 27 minuten
Alle boeken van deze Riyria Revelations serie:

  1. Theft of Swords (bestaat uit de twee boeken The Crown Conspiracy en Avempartha)
  2. Rise of Empire (bestaat uit de twee boeken Nyphron Rising enThe Emerald Storm)
  3. Heir of Novron (bestaat uit de twee boeken Wintertide en Percepliquis)

Recensie: In “Rise of Empire” worstelen Royce, Hadrian en Arista met morele dilemma’s in een magische wereld vol intriges en verschillende rassen, met een naderende, beslissende strijd.

Dit is het tweede omnibus van de Riyiria Revelations-serie, bestaande uit twee fantasyboeken: “Nyphron Rising” en “The Emerald Storm”.

Samenvatting van de twee verhalen

In het eerste avontuur staan de personages Royce Melborn, Hadrian Blackwater en Arista Essendon centraal. Arista, de prinses die in het eerste boek hun levens redde toen ze op het punt stonden geëxecuteerd te worden, speelt opnieuw een belangrijke rol. Ditmaal huurt zij, Royce Melborn en Hadrian Blackwater, in om haar te helpen contact te leggen met de leider van de opstandelingen, Degan Gaunt. Haar koninkrijk verkeert in moeilijkheden nu het keizerrijk, geleid door de voormalige boerenmeid Thrace – nu keizerin Modina – zich uitbreidt. Thrace, die in het vorige avontuur het monster Gylarabrwyn versloeg, wordt beschouwd als de waardige afstammeling van Novron en daarmee de rechtmatige keizerin.

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Arista Essendon.

Arista streeft naar een samenwerking tussen haar broer (de koning) en de opstandelingen om gezamenlijk sterker te staan tegen het keizerrijk. We zien haar persoonlijke groei: van een eenzame prinses, bestempeld als heks, naar een daadkrachtige leider die haar beschermde leven achter zich laat en de ware betekenis van magie ontdekt.

Ondertussen wordt het keizerrijk steeds machtiger, en Thrace, nu keizerin Modina, is slechts een marionet in handen van de machthebbers. Ze worstelt met de traumatische ervaringen die hebben geleid tot de dood van haar vader en haar nieuwe, ongewilde rol. Een nieuw personage, keukenmeid Amelia, wordt geïntroduceerd als iemand die dicht bij keizerin Modina staat.

In het tweede boek van deze omnibus worden Royce en Hadrian uitgezonden om een nieuwe list van het keizerrijk te dwarsbomen. Hun avontuur brengt hen op zee, waar ze te maken krijgen met intriges, een vijand in de vorm van een sentinel met zijn ridders, en zelfs een moordpoging op Royce. Naast overleven, komen ze ook in aanraking met Drakkar piraten.

Dit tweede avontuur zit vol listige plannen, verborgen vijanden, en voert ons naar nieuwe plaatsen in deze fantasierijke wereld, bewoond door zowel mensen als goblins en hun gemengde nakomelingen. Het draait allemaal om Royce en Hadrian die de plannen van het keizerrijk proberen te dwarsbomen, terwijl ze ook hun aartsvijand, de meesterplanner Merrick, het hoofd bieden.

Magie is een kunst, maar wie houdt de kunstenaar in toom?

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Magie

Magie wordt in deze serie voorgesteld als het beoefenen van een kunst. Iedere spreuk moet in elkaar worden gezet en dat kun je niet leren. Je hebt de gave om de kunstvorm te beoefenen of je hebt het niet. Je kunt, zoals sommige tovenaars, alles leren over magie zonder zelf magie te kunnen uitoefenen, omdat je het niet in je hebt om deze kracht te gebruiken. Om een idee tot werkelijkheid te kunnen brengen (toveren dus), moet je kunnen inzien wat je kunt gebruiken in de natuur. Je bespeelt de krachten van de wind, het schijnen van de sterren en dergelijke, alsof je de snaren van een harp bespeelt. Daarom heb je dan ook je handen nodig om deze krachten te kunnen bespelen om ze samen te voegen tot een kunstwerk, datgene wat je probeert te bereiken. Samen met prinses Arista ontdekken we hoe magie werkt. Ze kent de theorie, maar begint te ontdekken hoe ze magie kan beoefenen. Daarmee wordt ze beetje bij beetje een krachtige tovenaar. Maar hiermee is ze nu de enige tovenaar in een wereld waarin de tovenaars zijn uitgeroeid en daarmee ook de bewakers van deze tovenaars die ervoor moesten zorgen dat de tovenaars zich aan de regels hielden. Wie houdt Arista straks tegen als ze meer wil hebben en meer wil kunnen dan acceptabel is?

Uitbreiding van deze fantasy wereld.

Met het beoefenen van magie krijgen we een mooie toevoeging aan deze wereld. En hierin valt straks nog veel meer te ontdekken.

We hebben al kennisgemaakt met een dwerg en Mir, een mix van elven en mensen, in deze serie. We hebben al geleerd welke rol de pure elven speelden in de geschiedenis van deze wereld en dat ze hun tijd aan het af wachten zijn in hun eigen onbegaanbare koninkrijk. Nu maken we ook kennis met de goblins en de mix van goblins en mensen. De wijze waarop de goblins strijden, is buitengewoon bijzonder en voegt een fascinerend fantasyaspect toe aan deze merkwaardige wereld.

Vrouwen in de hoofdrol 

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Thrace (Modina).

Deze fantasyserie biedt heldenrollen voor zowel mannen als vrouwen. Arista speelt een prachtige rol in dit boek. Ze ondergaat een indrukwekkende transformatie van een hulpeloze, eenzame en wereldvreemde prinses tot een heldin van het gewone volk, die steeds meer haar eigen plek in de wereld kiest. De geliefde van Royce is ook zeker opmerkelijk. Ze is een sterk personage met een mysterieuze achtergrond, ook al speelt ze nu vooral de rol van eigenaresse van een bordeel. Amelia wordt als keukenmeid uit de keuken gehaald en moet, gewapend met adellijke titels, elke dag zien te overleven, terwijl ze voor keizerin Modina zorgt. En Modina zelf speelt ook een unieke rol in dit alles. Eens was ze een boerenmeid die de gevaarlijke wereld betrad om haar vader te redden, door twee dieven te vinden en een levensgevaarlijk monster te verslaan, om vervolgens als gevangene door het leven te gaan. Er schuilt meer achter deze schijnbaar getraumatiseerde jonge vrouw in een toren. Wat er aan kracht naar boven zal komen door deze onderdrukking, zullen we vast merken in de volgende en daarmee laatste omnibus.

Geheimen en intriges 

Tot dusver lijkt alles ons te leiden naar een laatste strijd. Wie precies de vijand zal zijn, is nog niet duidelijk, maar we weten wel dat de levens van alle mensen en misschien zelfs van de andere rassen ermee op het spel zullen staan. Alleen de uitverkorene, de ware erfgenaam van Novron, zal een kans hebben om de wereld te kunnen redden van het naderende gevaar. We hebben tot nu toe twee dingen ontdekt: we weten welke twee mannen de medaillons dragen van de erfgenaam van Novron en zijn bewaker. Maar het is duidelijk dat er nog veel meer verborgen wordt gehouden. Er is een verborgen groepering waarvan we enkele leden in actie hebben gezien, maar hun doel en geheimen blijven een raadsel voor ons. En we hebben hier te maken met een schrijver die van plotwendingen houdt. Hij zet je graag op het verkeerde been, ook al zie je het een en ander al ruim van tevoren aankomen omdat hij te veel hints weggeeft.

Mijn mening

Wat een heerlijke fantasyserie is dit! Het is een lang verhaal, bestaande uit verschillende boeken met korte avonturen. De hoofdpersonages Royce, Hadrian en Arista zijn geweldig. Het zijn boeiende personages met hun eigen tekortkomingen, maar met het hart op de juiste plek. Of dit zo blijft, houdt de schrijver opzettelijk in het midden. Zullen ze aan de kant van het licht blijven strijden of zullen ze ergens van hun pad afdwalen en voortaan het kwaad in hun hart de overhand laten houden?
De schrijver geeft nog niet alles prijs, en er valt nog veel te ontdekken in het laatste boek met daarin twee laatste avonturen.

Twee avonturen lijken me wel te kort om de wereld van de dwergen, goblins en pure elven werkelijk te ontdekken, en ik ben bang dat we ze maar mondjesmaat zullen leren kennen in deze serie. Deze schrijver heeft duidelijk veel in zijn mars en kan geweldige, nieuwe concepten bedenken in de wereld van fantasie, die zeer origineel zijn.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Magie en avontuur in ‘Rise of Empire’ van Michael J. Sullivan.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik heb een abonnement bij Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *