Antwoorden op ‘Het Drielichamenprobleem’ Serie op Netflix

Wat wil je weten over 3 Body Problem (Het drielichamenprobleem te zien op Netflix) en de San-Ti? Hoe gaat het verhaal van 3 Body Problem verder?

Ik heb de boeken van Cixin Liu gelezen die de basis vormen voor de Netflix-serie ‘Het Drielichamenprobleem’. Deze boeken bieden een diepere inkijk in de serie.

Alle boeken van deze Three-Body Problem Serie:

 1. Boek 0: Ball Lightning
 2. Boek 1: The Three-Body Problem – Het drielichamenprobleem
 3. Boek 2: The Dark Forest – Het donkere woud
 4. Boek 3: Death’s End – Het Einde van de dood
 5. Boek 4: The Redemption of Time (was oorspronkelijk als fan fictie geschreven en werd later door de schrijver opgenomen als deel van de serie)

Let op: heb je de serie nog niet gezien? Dit artikel geeft veel extra informatie en antwoorden op de vragen waarmee je blijft zitten na het kijken van de serie. Dit artikel bevat VEEL SPOILERS.

San-Ti of Trisolarans?

Laten we beginnen met de naam ‘San-Ti’. In de boeken worden ze ‘Trisolarans’ genoemd, afkomstig van het ‘Trisolaris systeem’. Deze benaming is echter ontstaan door de vertaling van de boeken. In de originele Chinese versie worden ze de ‘San-Ti’ genoemd. ‘San Ti’ betekent drie, derde of drie keer in het Chinees.

Hoe kunnen de San-Ti een countdown op het netvlies projecteren? 

Technoligie countdown The Three-Body Problem

Later in de serie ontdek je het bestaan van de sophons. Een sophon is een supercomputer ter grootte van een proton en is daardoor onzichtbaar voor ons. De sophon is 9-dimensionaal en kan daardoor overal binnenkomen dus ook in het oog. Door punten op te laten lichten op ons netvlies worden de lijnen van punt naar punt automatisch verlicht verbonden tot cijfers vandaar: de aftelling (countdown) op het netvlies. Sterker nog: in de boeken kunnen de twee sophons zelfs tekst in het oog van de mensen projecteren. Daardoor zien alle mensen in een keer de tekst: “You are bugs!” in hun ogen verschijnen.

Wat gebeurt er aan het einde van de countdown?

In het boek is de countdown niet persoonlijk. De countdown is steeds hetzelfde en loopt niet binnen een paar dagen af. Het zal nog wel even duren voordat de aftelling voltooid is. Het is vooral bedoeld om de wetenschapper bang en radeloos te maken, waardoor op de een of andere manier een einde komt aan de gevreesde technologie. Behalve professor Wang (die nano vezels onderzoekt en ontwikkelt) komt in het boek niet aan de orde of de dode wetenschappers ook deze countdown hebben gezien.

Hoe hebben de San-Ti het universum doen knipogen?

In het boek gebeurt dit niet op aarde, maar op de planeet Trisolaris. Om de sophon te testen en klaar te maken voor verzending naar aarde, ontvouwen ze deze 9-dimensionale sophon naar 2-dimensionaal. Hierdoor ontvouwt deze sophon zich als een laag om de planeet. Omdat deze laag de planeet in zijn totaliteit bedekt, dringt zelfs zonlicht niet meer hierdoorheen.

Het universum knipoogt. Bron: 3 Body Problem Netflix serie.

Waarom blijft de sophon niet de hele tijd in de vorm van een oog als een laag om de aarde heen?

In het boek heeft de sophon zich niet uitgevouwen tot een tweedimensionale vorm rondom de aarde, zoals dat wel in de serie te zien is. In boek 1 blijft de sophon steeds in zijn zeer kleine, onzichtbare vorm. De San-Ti, ofwel Trisolarans in het boek, hebben een proton op hun planeet getest en uit laten vouwen rondom hun planeet, zodat ze deze konden bewerken tot een supercomputer (sophon) om naar de aarde te sturen. Hun tweede test mislukte en de proton ontvouwde zich tot een driedimensionale vorm, waardoor er gigantische geometrische vaste vormen ontstonden die veranderden in ogen. Op aarde zouden mensen graag willen dat ze de sophon konden waarnemen, zelfs als een oog rondom de aarde, zodat ze deze kunnen vernietigen.

Hoe kunnen de San-Ti real life communiceren met Mike Evans?

In de serie op Netflix zien we ze samen praten via een apparaat met een microfoon. In ‘The Dark Forest’, het tweede boek van deze serie, projecteren de sophons de tekst van de Solarans (San-Ti) in het oog van hun gesprekspartner. De sophon geeft het gesprek van de kant van Mike Evans door naar de Solarans.

Mike Evan praat direct met de San-Ti. Bron: 3 Body Problem Netflix serie.

Waarom is Wade niet bang dat de harde schijf kapot kan gaan?

De kans dat de harde schijf geraakt zou worden door de nanovezels was erg klein. Als dit wel zou gebeuren, zou de snee zo minimaal en scherp zijn dat ze de delen gewoon weer tegen elkaar konden houden. Ze waren ervan overtuigd dat de schijf wel te repareren viel.

Wat staat er op de 100 peta byte harde schijf?

In het boek is er veel te ontdekken op deze harde schijf. We ontdekken hoe Luisteraar 1379 het bericht van Ye Wenjie heeft ontvangen en de redenen waarom hij probeerde haar te waarschuwen. Ook wordt er het een en ander uitgelegd over de aard van de beschaving op Trisolaris. Verder wordt het plan van de sophons tot in detail uitgelegd.

Waarom kunnen de sophons niet iedereen blind maken?

Om iemand continu blind te houden, moeten de sophons steeds terugkeren naar de ogen en deze verblinden door op te lichten. In feite weten mensen dan dat er steeds weer een sophon in het oog zal verschijnen. Dit geeft de mensen de kans om de sophon te vangen, aangezien ze hier een val voor kunnen bouwen. De sophon zelf kan het menselijk lichaam niet schaden, omdat deze zich nog in een kleine, onzichtbare en hoger-dimensionale vorm bevindt. In die vorm kan de sophon geen schade toebrengen aan mensen.

Hoe werkt de menselijke computer?

Ik kon me eerst niet voorstellen dat de menselijke computer daadwerkelijk zo’n enorme berekening kon uitvoeren in de VR-game van de 3 Body Serie, maar in het boek wordt dit goed uitgelegd. Ze hebben het eerst uitgelegd met 3 soldaten: 2 soldaten vormen de input en 1 soldaat is de output. De twee input soldaten mogen een witte of een rode vlag omhoog houden en mogen zelf kiezen welke kleur. De output soldaat ziet de twee vlaggen en heeft bij zijn uitleg te horen gekregen dat hij een witte vlag omhoog moet doen als hij twee witte vlaggen ziet en in alle andere gevallen een rode vlag moet omhooghouden. In de Chinese versie van de serie wordt dit concept geïllustreerd met drie soldaten. Bekijk de scène hieronder.

In de VR game gaat het om 30 miljoen soldaten die deze berekening zo snel moeten uitvoeren. In het boek wordt uitgelegd dat de soldaten op Trisolaris 100x een vlag op en neer kon doen binnen 1 seconde. De uitkomst konden ze sneller dan een soldaat te paard geven, omdat hun lichaam licht konden geven en ze door middel van het oplichten zeer snel een uitkomst over een grote afstand zichtbaar konden maken.

Hoe zien de San-Ti eruit?

Ze hebben inmiddels veel verschillende vormen gehad, omdat ze zo vaak zijn vernietigd en er steeds weer opnieuw leven op hun planeet is gestart. Ze beschikken wel over een methode om de opgedane kennis te behouden en te analyseren hoe ver iedere voorgaande beschaving kwam.

In de boeken worden de volgende eigenschappen beschreven:

 • Ze kunnen dehydrateren. Ten tijde van gevaarlijke levensomstandigheden op hun planeet kunnen ze hun lichaam van al hun vocht ontdoen.
 • Ze konden (in het verre verleden) communiceren door middel van licht. Hun lichaam (ten minste een van de vormen van hun lichaam) kon licht reflecteren waarmee ze kunnen communiceren.
 • Ze communiceren nu niet via een orgaan. Hun brein projecteert hun gedachten ontzettend ver waardoor ze elkaars gedachten kunnen opvangen.
 • De huidige San-Ti (Trisolarans) onderdrukken hun emoties. Alleen angst kunnen ze niet onderdrukken. Ze hebben geen gevoel van blijheid of begrip en mededogen.
 • Voor het minste en geringste worden ze gestraft door hun leiders. Als straf moeten ze verplicht dehydrateren en dan worden ze als brandhout gebruikt. Het grootste deel van de bevolking eindigt als brandhout.
 • Als een Trisolaran niet meer nuttig is, door ontslag of een andere ongeschiktheid, worden ze verplicht gedehydrateerd en als brandstof gebruikt.
 • Bij het paren smelten hun lichaam samen, waaruit 3 tot 5 nakomelingen ontstaan. Dat is de enige wijze waarop een Trisolaran kan voortbestaan. De nakomelingen bezitten alle kennis en ervaringen van de ouders.

Kunnen de San-Ti niet liegen?

Ze hebben geen orgaan waarmee ze communiceren. Hun brein projecteert hun gedachten zeer ver, waardoor ze in staat zijn elkaars gedachten op te vangen. Er is geen verschil tussen denken en communiceren. Zodra ze iets denken, zendt hun brein hun gedachten uit. Daarom zijn ze bang voor de mensheid. De mensheid bezit een kracht die zij niet hebben en niet begrijpen. Zij bedriegen wel, maar dit gebeurt in de vorm van vermomming om anderen om de tuin te leiden. Maar zodra hun tegenstander dit vermoedt en naar de waarheid vraagt, worden ze door hun gedachten direct ontmaskerd. Dit betekent niet dat ze niet kunnen leren liegen tegen de mensen, want ze hebben geen directe brein tot brein communicatie met de mensen.

Willen de San-Ti de mensen vernietigen of sommige behouden?

In het boek is het duidelijk. De Trisolarans hebben niet het idee dat zij en de mensen samen kunnen leven. Ze hebben begrepen dat de mensen op aarde oorlogszuchtig zijn en beschouwen hen daarom als een bedreiging voor hun eigen bestaan.

Zit het brein van Will Downing echt in de raket?

Ja, ook in de boeken hebben ze zijn brein de ruimte ingestuurd, alleen gaat het om een Chinese personage in boek 3 Death’s End – Het Einde van de dood.

Wat wil Ye Wenjie nu echt?

Na de dood van haar dochter is ze anders gaan kijken naar de situatie met de Trisolarans. Zij is het niet eens met Mike Evans, die een einde aan de mensheid wil bereiken. Hij heeft haar lang in het ongewisse gelaten over zijn communicatie met de Trisolarans en de werkelijke omvang van hun organisatie. Zij noemt hen wel ‘my Lord’, maar dat is meer uit gewoonte dan vanuit een echte geloofsovertuiging.

Rosalind Chao als Ye Wenjie uit 3 body problem
Wat vertelt Ye Wenjie aan Saul Durand in de vorm van de Einstein mop? Bron: 3 Body Problem Netflix serie.

De mop (joke) over Einstein

In het boek vertelt Ye Wenjie geen mop over Einstein. Wel krijgen we een nieuw personage in boek twee, ‘The Dark Forest’. Het hoofdpersonage in dit boek is Luo Ji, een Chinese sociologieprofessor, die een toevallige ontmoeting heeft met Ye Wenjie, waarin zij hem aanmoedigt om kosmische sociologie te bestuderen. Waarom hebben we nog geen contact met buitenaardse wezens? Deze ontmoeting vond plaats voordat de wereld en de Trisolarans in oorlog raakten. Net als in de serie krijgt Luo Ji de schrik van zijn leven wanneer zijn vriendin (wiens naam hij even niet meer weet) voor zijn ogen wordt aangereden door een auto. Daarmee begint het verhaal over de ‘Wallfacers’. In de serie zie je dat Ye Wenjie twee boeken bekijkt. De één gaat over strategieën en de ander gaat over het leven in het universum. Als er leven is in het universum, waarom hebben we dan nog geen contact met hen gehad? In het boek ‘The Dark Forest’ krijg je het antwoord op de betekenis van deze Einstein grap. De titel van het boek verklapt het eigenlijk al. Het universum is net een donker woud. Iedereen houdt zich stil en verborgen in het woud, want als men weet dat je er bent en waar je bent, dan komen ze eraan! De beschavingen in het universum kijken wel uit. Ze willen niet laten weten dat ze bestaan, want ze hebben geen idee wie er allemaal luisteren en wat hun intenties zijn.

De grap over Einstein, die muziek speelt waardoor God hem hoort en vervolgens boos op hem wordt, is in deze context beter te begrijpen. In het boek krijg je een uitleg in de vorm van een kettingreactie. Wanneer jij als beschaving anderen in het universum laat weten dat je er bent en waar je bent, dan zal er een reactie komen. Maar het is niet mogelijk om bij het eerste contact al te weten of ze goede of slechte bedoelingen hebben. Zij op hun beurt weten ook niet of jij goede of slechte bedoelingen hebt. Dat is meteen de eerste vraag die zij zich stellen zodra ze jouw bericht ontvangen. Kunnen ze hun hele beschaving riskeren om te gokken dat jij goede bedoelingen hebt? Het antwoord zal bijna altijd ‘nee’ zijn. Zelfs als zij technologisch geavanceerder zijn, is er altijd het risico dat je je ontwikkelt en hen inhaalt. Technologische vooruitgang gebeurt meestal niet beetje bij beetje, maar met reuzesprongen die ineens gebeuren na een bruikbare uitvinding. In het universum zal ook de hoeveelheid materie meespelen. Hoe groot is de kans dat een andere beschaving jouw aanwezigheid in het universum zal dulden als er daardoor schaarste in het universum zal zijn? Een voorbeeld hiervan wordt gegeven in boek 2 onder de mensen. Wanneer een situatie optreedt dat er alleen maar genoeg is voor 1 groep mensen, maar dat het momenteel verdeeld is over 4 groepen. Zelfs dan is het aannemelijk dat de mensen niet eerst gaan communiceren, maar direct tot de aanval overgaan zodat zij alles kunnen pakken om zo hun eigen kansen op overleving te vergroten. Als dit al gebeurt onder mensen die in staat zijn om op begrijpelijk niveau met elkaar te communiceren, hoe groot is dan de kans dat er eerst een fatsoenlijke communicatie met een andere beschaving zal plaatsvinden? De kijk hierop is erg somber. Dus wanneer Einstein door middel van muziek laat weten dat hij er is en waar hij is, loopt het slecht met hem af. Hij heeft niet eens zijn goede bedoelingen uit kunnen leggen.

Deze informatieoverdracht, in de serie gepresenteerd als een mop en in het boek als een gesprek over buitenaards leven en het gebrek aan contact, is voor de San-Ti / Trisolarians al genoeg reden om Saul in de serie en Luo Ji in het boek uit de weg te willen ruimen. Sterker nog: in het boek heeft Mike Evans aan de Trisolarians uitgelegd dat wij deze kennis niet hebben en dat dit geheim gehouden moet worden…

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: Paperback en Ebook in het Nederlands.
 • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
 • Storytel: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ze hebben laatst boek 1 en 2 al snel, zonder vermelding vooraf, weggehaald! Boek 4 kan je nog wel vinden als je zoekt op “Redemption of time”. Dit boek is door een fan geschreven, maar de schrijver heeft het later als onderdeel van de serie laten opnemen.
 • Nextory: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ik denk dat ze ook hier de andere boeken net hebben verwijderd.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands en Ebook bundel van alle drie boeken in het Engels.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
3 Body Problem boekenserie van Cixin Liu, nu verfilmd op Netflix.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *