Theft of Swords

Titel: De openbaringen van Riyria 1 – Het Koningscomplot
Engelse Titel: Theft of Swords
Genre: Fantasy
Schrijver: Michael J. Sullivan
Verteller: Tim Gerard Reynolds
Uitgever: Recorded Books, Inc.
Duur van het boek: 22 uur 38 minuten
Alle boeken van deze Riyria Revelations serie:

  1. Theft of Swords (bestaat uit de twee boeken The Crown Conspiracy en Avempartha)
  2. Rise of Empire (bestaat uit de twee boeken Nyphron Rising enThe Emerald Storm)
  3. Heir of Novron (bestaat uit de twee boeken Wintertide en Percepliquis)

Recensie: Hadrian Blackwater en Royce Melborn, een duo dieven bekend als Riyria, worden onterecht beschuldigd van koningsmoord en raken verstrikt in een diepgaand complot in een fantasy wereld vol magie en intrige.

Samenvatting van het verhaal van Theft of Swords

Het begin van een nieuw leven

Het verhaal begint met twee dieven, de twee hoofdpersonages, Hadrian Blackwater en Royce Melborn, bekend als de beruchte dievengroep Riyria.

Deze twee zijn geen gewone dieven; ze zijn slim, bedreven, hebben een hart van goud en zijn ook behoorlijk amusant. Het zijn dieven waarbij je eerst wanneer het boek net begint denkt dat ze ruige types zouden kunnen zijn, maar al gauw ontdek je hun achilleshiel: ze kunnen het niet laten om goede daden te verrichten. Dat is best lachwekkend. Vooral omdat het personage Royce een chagrijnige dief lijkt te zijn, die constant in de problemen komt omdat zijn partner Hadrian Blackwater zo nodig goede daden wil verrichten. En daarbij gaat het dan ook mis: hun leven neemt een drastische wending wanneer ze onterecht worden beschuldigd van de moord op de koning. Tja, “No good deed goes unpunished!”.

“Theft of Swords” neemt ons mee naar een rijke en gedetailleerde wereld vol koningen, machtige adel, en verborgen magie. Terwijl Hadrian en Royce proberen hun naam te zuiveren, ontrafelen ze een veel groter complot dat het koninkrijk bedreigt.

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Hadrian en Royce.

Dit eerste boek van deze serie bestaat uit twee avonturen. In het eerste avonturen maken we kennis met Hadrian en Royce. We ontdekken hoe ze te werk gaan en ontdekken hoe zij verstrikt raken in zaken die vele malen belangrijker zijn dan een diefstal hier en een diefstal daar. 

Wanneer ze een opdracht aannemen om in te breken in een kasteel, kruist het lot hun pad en raken ze helemaal van hun koers af. Ze raken verstrikt in gevaarlijke complotten die zo zorgvuldig zijn opgezet dat het lot van een heel koninkrijk ineens helemaal af hangt van twee dieven met meer eergevoel dan je van alle nobelen bij elkaar kan verwachten. Royce en Hadrian bevinden zich in een situatie waarin ze niet anders kunnen dan de prins in leven te houden zodat hij gekroond kan worden. Ze moeten hem beschermen, omdat hij geen schijn van kans maakt om zonder hen ook maar een dag in leven te blijven. Het is alleen bijzonder complex als je weet dat deze zelfde prins hun executie heeft bevolen. We krijgen intrige en mysterie. Wie heeft de koning gedood en wie zit er achter de prins aan? We krijgen veel spannende momenten waarbij Royce en Hadrian constant al hun vaardigheden in moeten zetten om in leven te blijven. 

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Gilarabrywn

In het tweede deel krijgen we weer een nieuw avontuur met Royce en Hadrian in de hoofdrol, waarbij we meer ontdekken over deze wereld. De rode draad van het verhaal en daarmee de intriges gaan verder met dit tweede avontuur, maar we ontdekken meer over deze wereld. We krijgen ditmaal zelfs een monster aangeboden, dat uit pure magie bestaat. Het monster Gilarabrywn is een creatie van de Elven. Dit is één van de wapens uit het arsenaal van de Elven. Dit monster leeft niet, maar is een spreuk die niet verslagen kan worden in een gevecht. Je kan het alleen ongedaan door de knoop waarmee deze spreuk is vastgelegd los te maken. Hadrian en Royce worden door een boerenmeid ingehuurd om een zwaard uit een elfentoren te stelen voor haar vader om de Gilarabrywn te doden. Haar vader staat op het punt het monster aan te vallen en het zwaard in de toren is het enige wapen dat het monster kan doden.

Riyria

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Hadrian Blackwater

Hadrian Blackwater en Royce Melborn zijn de dieven waar andere dieven angstig voor opzij gaan. Dat blijkt ook geheel terecht aangezien Hadrian zo’n geweldige vechter lijkt te zijn dat hij het vol vertrouwen opneemt tegen grote groepen soldaten, wachters, sentinels, het maakt hem niet uit. Zo goed is hij getraind in de kunst van het gevecht.

Royce op zijn beurt doet wat vaardigheid betreft absoluut niet onder voor Hadrian. Hij is niet zo’n geweldige vechter als Hadrian, maar hij is een buitengewoon goede dief. Geen plek is veilig voor hem. Geen kamer, toren of burcht kan hem buiten houden en geen val of gevangenis kan hem tegenhouden. Probeer hem maar eens te pakken te krijgen!

Afbeelding ter illustratie van de Riyria Revelations serie: Royce Melborn.

Fantasie wereld

Dit boek biedt een mooie wereld om te ontdekken. De geschiedenis van deze wereld legt het ontstaan van mensen, elven, dwergen, het dierenrijk en de goblins uit, die allen de creaties zijn van de verschillende goden. De religie in dit boek draait vooral om deze verschillende goden. Vooral de god die de mensen schiep, wordt als belangrijk gezien door de kerk. Logischerwijs aanbidden de dwergen de god die hen heeft gemaakt of bij heeft gestaan, enz. Dit verhaal speelt zich met name af in de wereld die overheerst wordt door mensen en krijgen we de gebruikelijke intriges in de strijd om macht. Deze wereld bevindt zich in een tijd na grote oorlogen tussen mensen en elven, waarbij mensen al bijna duizend jaar geen pure elf meer hebben gezien. Gelukkig maar, want de pure elven zijn ongelooflijk sterk en in alles superieur aan de mensen. In de wereld van de mensen, worden de elven en dwergen geminacht en de elven in de mensenwereld zijn vaak zelfs slaven. Dit zijn niet de krachtige pure elven, waardoor zij niet over zoveel krachten beschikken om respect af te kunnen dwingen van de mensheid die hen zo slecht behandelt.

De echte tovenaars lijkt een uitgestorven ras. Magie wordt niet gewaardeerd en de kans is groot dat je als heks wordt berecht. Toch biedt dit eerste boek één geweldige tovenaar maar hij heeft als handicap dat hij geen handen meer heeft, wat het beoefenen van magie met handgebaren erg lastig maakt.

Interessante bijpersonages 

De schrijver biedt kleurrijke personages aan in dit verhaal. Het leren kennen van de personages is minstens zo intrigerend als het verhaal zelf. We krijgen een monnik met een fotografisch geheugen, maar die behoorlijk wereldvreemd is, een prins die een dwaas lijkt, maar door schade en schande ontdekt wat het is om koning te zijn, een prinses in een toren die waarschijnlijk liever niet gered zou willen worden, een tovenaar zonder handen die net zoveel moeite heeft met het beoefenen van magie als jij zou hebben wanneer je een brief met je tenen zou moeten schrijven en een boerendochter van 17 jaar met meer moed dan je van een ridder mag verwachten.

Mijn mening

Vanaf het begin van het verhaal genoot ik erg veel van de aantrekkelijke en vooral vermakelijke schrijfstijl van deze schrijver. De twee hoofdpersonages zijn best grappig en de avonturen waarin ze terecht komen zijn eerst grappig en dan best wel spannend. Het zijn sympathieke personages, en ik kon me goed inleven in hun ervaringen in deze nieuwe wereld vol fantasie. Hadrian, de bekwame zwaardvechter met een groot hart, en Royce, de sluwe en mysterieuze dief, zijn een onvergetelijk duo. Hun interacties, vol humor en diepgang, maken elk hoofdstuk de moeite waard.

Het verhaal biedt verschillende aspecten die het verhaal aantrekkelijk maken. Je krijgt mysteries die leuk zijn om te overdenken en op te lossen. Hoewel ze wel een tikkie voorspelbaar zijn, worden ze vermakelijk gebracht en je merkt dat de schrijver ook wel op jouw voorkennis rekent. Hij geeft je genoeg hints, omdat hij nergens de boel overduidelijk voor je als lezer wil voorkauwen. Dit verhaal geeft mij hetzelfde vrolijke gevoel als de avonturen van Mat uit de Wheel of time. Hadrian doet me een beetje aan de jovelige Mat denken.

Met deze twee avonturen vind ik dat dit boek een heel mooi begin biedt van deze fantasy serie. De schrijfwijze is luchtig en je vliegt zo door de avonturen heen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Magie en avontuur in ‘Theft of Swords’ van Michael J. Sullivan.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik heb een abonnement bij Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *