Het drielichamenprobleem – The Three-Body Problem

Titel: The Three-Body Problem
Nederlandse titel: Het drielichamenprobleem
Genre: Science Fiction, alieninvasie
Schrijver: Cixin Liu
Verteller: Rosalind Chao (zij speelt Ye Wenjie in deze verfilming op Netflix)

Rosalind Chao als Ye Wenjie – Bron: Trailer van de Netflixserie 3 Body Problem.

Duur van het boek: 13 uur 53 minuten
Alle boeken van deze Three-Body Problem Serie:

 1. Boek 0: Ball Lightning
 2. Boek 1: The Three-Body Problem – Het drielichamenprobleem
 3. Boek 2: The Dark Forest – Het donkere woud
 4. Boek 3: Death’s End – Het Einde van de dood
 5. Boek 4: The Redemption of Time

Recensie: “The Three-Body Problem” is een sciencefictionboek over een bijzondere strijd tegen buitenaardse wezens, beginnend tijdens de Culturele Revolutie in China en het zal uitmonden in een interstellaire confrontatie.

Het boek 3 Body Problem 

Als je seizoen 1 van de serie ‘The Three-Body Problem’ op Netflix hebt gezien, weet je al waar dit verhaal over gaat. Het verhaal in dit boek verloopt grotendeels hetzelfde als in de serie, maar kent enkele zeer grote verschillen, zoals de setting, de personages, en biedt bovendien meer informatie over de aliens van de planeet Trisolaris.

Samenvatting van het verhaal 3 Body Problem

‘The Three-Body Problem’ is een sciencefictionroman van de Chinese auteur Cixin Liu. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Culturele Revolutie in China en breidt zich uit tot een confrontatie met buitenaards leven. Het boek opent met Ye Wenjie, een astrofysica die getraumatiseerd is door de Culturele Revolutie. Haar verhaal komt samen met dat van Wang Miao, een hedendaagse nanotechnoloog. Nadat hij bedreigd wordt door een onzichtbare en schijnbaar almachtige kracht, raakt Wang betrokken bij een mysterieuze organisatie. Daarna begint hij met een geheimzinnig online spel genaamd ‘Three Body’. Dit VR-spel, dat zich afspeelt in een wereld met drie zonnen, biedt spelers een kijkje in de complexiteit en chaos van het universum. Via het spel ontdekt Wang een verbijsterend plot: er is sprake van buitenaardse inmenging op Aarde, voortkomend uit een verre beschaving in het Alpha Centauri-sterrenstelsel.

De personages

Ten eerste speelt dit verhaal zich bijna geheel af in China, op één scène na bij het Panamakanaal. Het hoofdpersonage, Wang, is een wetenschapper die nanovezels ontwikkelt. Hij belandt plotseling in een ongelooflijke situatie wanneer hij een aftellende reeks (countdown) in zijn gezichtsvermogen ziet. Deze aftelling blijft voortdurend zichtbaar in zijn oog. Nadat een goede vriendin, ook een wetenschapper, hem wijst op zijn onderzoek en hem adviseert zijn onderzoek stop te zetten, verdwijnt de aftelling uit zijn gezichtsvermogen. Zij geeft hem een link naar een VR-game: ‘3 Body Problem’. Wang speelt gedurende het verhaal verschillende levels van dit spel en maakt zo kennis met de planeet Trisolaris en zijn bewoners: de Trisolarians. Via Wang raken we verstrikt in verschillende groeperingen. We ontmoeten een groep zeer invloedrijke mensen die de aarde willen overdragen aan de Trisolarians en een einde willen maken aan de mensheid. Een andere groep wil samenleven met de Trisolarians, in de hoop dat zij de mensheid kunnen verbeteren, omdat wij onszelf niet langer in de hand hebben. En natuurlijk is er een groep bestaande uit politieagenten en hooggeplaatste figuren uit verschillende invloedrijke landen die in staat van oorlog zijn, maar nog niet goed begrijpen tegen wie ze nu eigenlijk oorlog voeren.

Afbeelding ter illustratie van “Wang Miao” uit het boek The Three-Body Problem van Cixin Liu.

In dit boek staat de rol van Ye Wenjie centraal, ook al lijkt ze niet zo’n grote rol te spelen als personage. Haar verleden en daden zijn van groot belang voor het hele verhaal, want zonder haar acties was er waarschijnlijk geen oorlog geweest. Via haar levensgeschiedenis krijgen we een kijkje in het verleden van China, en met name de Culturele Revolutie. We zien hoe radicaal de rebellenbeweging te werk ging en welke drastische gevolgen dit had voor het leven van mensen en de wetenschap in China. Ye Wenjie koesterde in haar verleden enorme woede jegens mensen die haar onrecht hadden aangedaan, en door haar almaar groeiende haat jegens de mensheid heeft ze de ultieme wraak genomen op de hele mensheid: ze bood de planeet aan, aan buitenaardse wezens met veroveringsintenties.

Shi Qiang, ook wel Da Shi genoemd, is een belangrijk personage in de strijd voor de mensheid. Aan het begin van het verhaal weet hij veel, maar toch ook weer niet. Hij heeft veel opgemerkt, waardoor hij uiteindelijk betrokken raakt en een belangrijke rol speelt in het verhaal. Hij merkte verschillende factoren op in het dagelijkse leven die hij aan elkaar koppelde, wijzend op een grote, verschrikkelijke gebeurtenis. Zo vielen hem de steeds talrijkere aanslagen op wetenschappelijke instanties op, gepleegd door milieuactivisten met als doel vernietiging. Sekteleiders die gemeenschappen stichtten zonder geavanceerde technologie schoten als paddenstoelen uit de grond, en allen leken over een aanzienlijk vermogen te beschikken. Talloze films met enorme budgetten, waarin het thema steeds ging over een nieuwe samenleving zonder ziekmakende technologie en een terugkeer naar harmonie met de natuur, draaiden in de bioscopen. Toen hij zijn bevindingen aan zijn superieuren presenteerde, werd hij in eerste instantie uitgelachen, totdat zijn conclusies meer waarheid dan grap bleken te zijn. Zijn opmerkzaamheid, oplossend denkvermogen en daadkracht zorgden ervoor dat hij nu met de top samenwerkt om de mensheid te redden van dit gevaar. Zijn karakter is echter bijzonder: hij is een botte kerel, die geen blad voor de mond neemt, ongeduldig is, en zich niet bekommert om mensen te behandelen zoals zij denken behandeld te moeten worden. Je moet hem nemen zoals hij is, of anders wil hij met rust gelaten worden. Zijn personage zorgt voor een bijzondere toevoeging aan het verhaal.

Afbeelding ter illustratie van “Shi Qiang” uit het boek The Three-Body Problem van Cixin Liu.

Setting

Anders dan de serie die te zien is op Netflix, speelt dit verhaal zich grotendeels af in China. We krijgen echter meerdere settings te zien. Het verhaal begint in China ten tijde van de Culturele Revolutie, een setting die totaal anders is dan die van het hedendaagse China. Daarnaast spelen we levels in een VR-game waarin we ons bevinden op de planeet Trisolaris. Hier ontdekken we hoe onvoorspelbaar een planeet kan zijn, waardoor het leven op zo’n planeet haast onmogelijk lijkt. Het uiterlijk van deze planeet en de wezens die er wonen worden desondanks op een menselijke manier afgebeeld, om het herkenbaar te maken voor de spelers.

De mensheid 

De rol van individuen en de mensheid als geheel speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Hoe behandelen we elkaar, en hoe gaan we om met de natuur en dieren? Zijn we goed of slecht? Kunnen wij als mensheid een betere versie van onszelf worden? De impact van onze acties op elkaar en op de wereld kan enorm zijn; soms kan het kwetsen van één enkel persoon letterlijk het begin van het einde voor de mensheid inluiden. Dit is de kern van het verhaal. Een vrouw, die als jong meisje de donkere kanten van de mensheid heeft ervaren, besluit tot een ultieme wraakactie die het lot van de mensheid in gevaar brengt. Kan de mensheid overleven tegen zo’n overmacht (alieninvasie)? Dat is de centrale vraag van dit verhaal. In dit eerste boek worden mensen vergeleken met insecten. Onze strijd voor overleving kan je vergelijken met de manier waarop mensen proberen insecten uit hun leefomgeving te weren.

Mijn mening

Ik vond het erg fijn om meer informatie uit dit boek te krijgen nadat ik seizoen 1 op Netflix had gezien. Toen ik klaar was met het eerste seizoen van de serie, bleef ik achter met veel vragen en begon ik direct aan boek 1 in de hoop meer over het verhaal te ontdekken en natuurlijk om te zien hoe het verhaal verdergaat. Na het uitlezen van het boek was ik best teleurgesteld. Ja, ik heb veel nieuwe informatie gekregen en dat heb ik dan ook gelijk gedeeld met de mensen om me heen die ook meer wilden weten, maar over het algemeen vond ik het boek tegenvallen. Als ik de serie niet had gezien, denk ik dat ik moeite zou hebben gehad om door dit boek heen te komen, en waarschijnlijk zou ik dan niet verder zijn gegaan met boek 2 (wat ik nu natuurlijk wel ga doen!). Het hoofdpersonage Wang is behoorlijk saai geschreven. Hij is geen actief personage waarmee je gemakkelijk een connectie voelt of waarmee je een avontuur beleeft. Het verhaal wordt grotendeels buiten zijn perspectief om verteld. Ik vond eigenlijk alleen de politieagent een echt boeiend personage die goed wordt neergezet.

De verhaallijn laat ook wel wat te wensen over. Vaak voelt het als een voordracht of een overdracht van informatie, en mist het de spanning van het echt ‘in een verhaal zitten’. Er zijn momenten waarop Ye Wenjie over haar verleden vertelt. Het zou spannender zijn geweest als deze delen meer verhalend waren, waarbij je als lezer middenin de gebeurtenissen zit, in plaats van dat je als luisterend publiek wordt aangesproken.

Als laatste wil ik ook nog noemen dat dit boek hele hoofdstukken vol met uitleg over wetenschap bevat. Als voorbeeld, er gaat een heel hoofdstuk over waarom de zon als versterker van een boodschap werkt, wat wordt verwerkt binnen de bestaande wetenschappelijke kennis over de zon. Als leek ging een groot deel van dit hoofdstuk boven mijn pet. Misschien had ik meer kans gehad om het te begrijpen als ik het gelezen had in plaats van geluisterd als luisterboek, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

Ik ben toch nieuwsgierig naar meer van dit verhaal, dus ga ik snel verder met deel twee. Er zijn twee versies van het tweede boek. Ik heb van beide een sample beluisterd en het lijkt me dat de versie voorgelezen door Daniel York Loh beter klinkt dan de andere.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: Paperback en Ebook in het Nederlands.
 • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
 • Storytel: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ze hebben laatst boek 1 en 2 al snel, zonder vermelding vooraf, weggehaald! Boek 4 kan je nog wel vinden als je zoekt op “The redemption of time”. Dit boek is door een fan geschreven, maar de schrijver heeft het later als onderdeel van de serie laten opnemen.
 • Nextory: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ik denk dat ze ook hier de andere boeken net hebben verwijderd.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands en Ebook bundel van alle drie boeken in het Engels.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: 3 Body Problem boekenserie van Cixin Liu, nu verfilmd op Netflix.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $149.50 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht voor 1 credit.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *