Boek vs. Netflix Serie: The Three-Body Problem

Nadat ik seizoen 1 van de serie ‘3 Body Problem’ op Netflix had gezien, besloot ik met boek 1 The Three-Body Problem te beginnen, omdat ik nog met behoorlijk wat vragen zat.

Als je mij vraagt wat beter is, het boek lezen of de serie kijken, dan zeg ik: kijk de serie! Je kunt daarna alsnog het boek lezen voor extra informatie; dit gaat niet ten koste van de leesbeleving of het leesplezier, want de serie biedt meer plezier dan het verhaal van het boek.

Nadat ik boek 1 uit had, voelde ik me enigszins teleurgesteld omdat ik meer leesplezier gewend ben met een boek. Dit boek is vaak in de vorm van een voordracht en/of als overdracht van informatie geschreven en minder als een verhaal waarin je in de spannende Science Fiction avonturen zit zoals je die wel krijgt in de serie. Sterker nog: als ik niet eerst de serie had gezien, had ik dit boek misschien zelfs saai gevonden. Zo’n drie kwartier luisteren naar een wetenschappelijke uitleg waarom de zon een boodschap zou kunnen versterken, trekt niet echt mijn aandacht en biedt mij geen leesplezier. In de serie krijg je een versimpelde uitleg hierover en dat is voor mij meer dan genoeg om verder te kunnen met het verhaal.

Technoligie countdown The Three-Body Problem
Deze technologie gaat onze pet te boven. Bron: Netflixserie 3 Body Problem.

Toch ben ik wel blij dat ik het boek achteraf heb gelezen want nu heb ik meer antwoorden op de vragen waarmee ik na de serie bleef zitten. Heb jij de serie ook gezien en ben je met vragen blijven zitten? Lees hier meer informatie (Link komt binnenkort online.), zoals hoe het komt dat de wetenschappers de countdown op hun netvlies zien en wat zich heeft afgespeeld aan de kant van de San-Ti sinds zij de boodschap van Ye Wen hebben gekregen.

Andere setting

Het verhaal in het boek speelt zich vooral af in China. In de serie krijgen we inzicht in de geschiedenis van China, om te begrijpen waarom Ye Wen de mensheid heeft verraden. Echter, in het boek vinden de huidige gebeurtenissen zich ook allemaal af in China. Wat meer is, het boek creëert een sfeer van terugblik, waarbij mensen in de toekomst reflecteren op gebeurtenissen die wij in de serie als actueel ervaren.

De personages

Wang Miao The Three-Body Problem
Afbeelding ter illustratie van “Wang Miao” uit het boek The Three-Body Problem van Cixin Liu.

In de serie op Netflix draait het verhaal om een groep vrienden. In het boek is Wang hét personage dat de nanovezels onderzoekt en ontwikkelt. Hij is ook degene die de verschillende levels in de VR-game van ‘3 Body Problem’ speelt. Dit is anders dan in de serie, waar twee vriendinnen uit deze groep deze rollen op zich nemen. In boek 1 bestaat er geen rijke Jack die wordt uitgenodigd om het spel te spelen. Het is nog altijd Wang die besluit onder een Engelse ID het spel te betreden.

Science Fiction

Seizoen 1 van de serie op Netflix biedt meer spannende sciencefictionscènes. Deze scènes worden wel beschreven in het boek, maar niet met zoveel spanning en soms ook in andere contexten dan in de serie. Dit maakt de serie des te spannender, maar laat je daardoor ook met vragen achter. Je blijft je afvragen: ‘Hoe komt het dat…?’ en ‘Waarom doen ze het niet gewoon zo: …?’

Meerdere boeken in seizoen 1 van 3 Body problem op Netflix

Seizoen 1 van de serie op Netflix mist belangrijke informatie uit boek 1, maar aan de andere kant bevat het ook gebeurtenissen uit het begin van boek 2. Dit maakt het eerste seizoen van de Netflix-serie een interessante mix van de verschillende delen uit de boekenreeks.

Open einde

Ik ben vooral de boeken gaan lezen omdat ik het open einde van de serie zo frustrerend vond. Persoonlijk houd ik er niet van als een serie niet tenminste gedeeltelijk wordt afgerond, vooral als het lang wachten is op een vervolg. Wat dat betreft, eindigt boek 1 zelfs nog abrupter. De serie biedt je tenminste nog een handvat, een idee van de richting waarin het verhaal zich kan ontwikkelen. Het boek eindigt dus zelfs vóór het einde van seizoen 1 op Netflix.

Rosalind Chao als Ye Wenjie uit 3 body problem
Rosalind Chao als Ye Wenjie – Bron: Trailer van de Netflixserie 3 Body Problem.

Mijn tip aan jou: kijk eerst de serie op Netflix en als je daarna meer informatie wilt, lees dan de boeken. Van boek 1 zijn drie versies beschikbaar als luisterboeken. Mijn advies: luister naar de versie ingesproken door Rosalind Chao. Zij vertolkt Ye Wen in de serie, wat een extra dimensie van bekendheid geeft, en ze doet het best goed.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback en Ebook in het Nederlands.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ze hebben vandaag boek 1, 2 en 4 ook al weggehaald!
  • Nextory: Op dit moment kan je nog boek 0 en boek 3 als luisterboek (Engels) luisteren, maar ik denk dat ze ook hier de andere boeken net hebben verwijderd.
  • iTunes: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands en Ebook bundel van alle drie boeken in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *