Arwyn deel 1: Het teken van de Banneling

Titel: Arwyn deel 1: Het teken van de Banneling
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Arjan Wilschut
Verteller: Stijn Westenend
Duur van het boek: 5 uur 22 minuten
Alle boeken van de serie Arwyn:

Zie je zijn brandmerk?

Bron: YouTube video: Arwyn – Arjan Wilschut van KokBoekencentrum TV.

Arwyn is een jongen die het best moeilijk heeft met het leven in zijn stam. Hij wordt gepest omdat zijn vader ervandoor is gegaan en ze zeggen dat zijn moeder gek was en ze daarom is vertrokken. Niemand wil zich over Arwyn ontfermen omdat hij zo lastig is en hij leeft bij de dieren in de stal. Hij ervaart het leven als zeer oneerlijk. Hij ziet hoe de andere jongens allerlei vaardigheden leren van hun vaders en hun wapens worden door hun vaders gemaakt. Arwyn moet het doen met wat hij leert door van een afstand af te kijken en de wapens die hij zelf maakt zijn natuurlijk nooit zo goed als die van de andere jongens. Nadat hij weer voor de zoveelste keer wordt gepest maakt hij een fout. Hij heeft zich weer eens op de kast laten jagen door één van zijn vrienden en in zijn boosheid en wanhoop breekt hij de belangrijkste regel (wet) van zijn stam met als gevolg dat hij voor straf verbannen wordt! De stamhoofd brandt het teken van de banneling op zijn lichaam en hij wordt verjaagd. Het is nu overleven of sterven in de wildernis. Hij hoopt een nieuwe stam te vinden die bereid is hem op te nemen, maar het teken maakt dit onmogelijk. Een banneling wordt door iedere stam geminacht, gevreesd en verjaagd.
Dit verhaal gaat over hoe je verder moet wanneer je moederziel alleen bent, het ontdekken en waarderen van echte vriendschap en jezelf leren kennen. Zijn stam vond dat hij niets of niemand was toen zijn stamhoofd hem het teken van de banneling gaf, maar wie wil hij zijn? Uiteindelijk ligt de keus bij hem.

Mijn stam wist zich geen raad met jongens zoals ik!

Bron: YouTube video: Arwyn – Arjan Wilschut van KokBoekencentrum TV.

Ros is niet zoals de meisjes uit haar stam. Ze wil graag jagen net als de andere jongens. Er was geen plek voor jongens zoals Ros in de stam en daarom moet Ros nu een eigen weg zoeken.

Snuffel eens wat rond

Bron: YouTube video: Arwyn – Arjan Wilschut van KokBoekencentrum TV.

Dit is Snuffel. Ros kwam Snuffel onderweg tegen en sindsdien zijn ze samen op weg. Snuffel kan niet praten, omdat hij niemand heeft gehad die het hem heeft geleerd.

Waar gaat het verhaal van Arwyn over?

Dit verhaal gaat over hoe Arwyn een banneling is geworden en hoe hij aan zijn teken is gekomen. We leren hem kennen en samen met hem ontdekken we meer over deze wereld vol verschillende stammen. Het is zijn eerste avontuur nadat hij is verbannen. Er valt veel te leren over de wijde wereld en je krijgt maar één kans om steeds de juiste keuze te maken. Eén verkeerde keuze kan al het einde betekenen. Andere stammen hebben misschien meer informatie over het teken op zijn lichaam. Wanneer anderen zijn teken zien hebben ze direct hun oordeel klaar. Met deze jongen wil je niets te maken hebben, hij is kwaadaardig. Arwyn moet nu met zijn teken leren leven en voor zichzelf bepalen wie hij wil zijn.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Ik vind dit een goed verhaal. De personages zijn heel bijzonder. Arwyn is een lastige jongen en handelt vaak uit boosheid of zonder er goed over na te denken. Hij komt daardoor bijna altijd in de problemen. Ros is geboren in het lichaam van een meisje, maar ziet zichzelf als een jongen. Snuffel is alleen in de wildernis opgegroeid. Hij kan niet praten, maar is erg goed in de kunst van het verdwijnen. Vijanden zien hem pas als het te laat is.
Het verhaal is simpel, prima te volgen en toch lekker spannend. Ik vind het vooral een mooi verhaal, want er komt best veel aan de orde. Vriendschap komt nadrukkelijk aan bod in het verhaal. Arwyn denkt aan het begin van het verhaal dat hij twee vrienden heeft, maar hoe meer hij meemaakt, hoe meer hij inziet dat ze geen echte vrienden waren. Hij leert nu pas wat echte vriendschap betekent en inhoudt. Dit is een wijze les.
Boosheid speelt ook een grote rol in het verhaal. Wanneer Arwyn boos wordt maakt hij fouten die akelige gevolgen hebben. Hij verliest zichzelf en ziet achteraf pas in wat hij heeft gedaan. In dit verhaal leert hij dit gevoel kennen en ervaart hij dat hij er niet naar hoeft te handelen. Hij kan kiezen het juiste te doen ook al is dat moeilijk en gevaarlijk voor zichzelf.

Het verhaal begint heel spannend. De kinderen worden als strijders ingezet om op leven en dood te strijden. Op dat moment bedenkt Arwyn wat ertoe heeft geleid dat hij hier nu op het punt staat te vechten voor zijn leven. Dan beginnen we bij zijn laatste dag van zijn leven in zijn stam en gaan we samen met hem op weg totdat we aankomen bij het moment dat hij gedwongen wordt te vechten tegen de andere kinderen.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie Arwyn- Het teken van de Banneling van Arjan Wilschut

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

2 gedachten over “Arwyn deel 1: Het teken van de Banneling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *