The Adventure of the Christmas Pudding: And Other Stories

Titel: The Adventure of the Christmas Pudding: And Other Stories
Genre: Misdaad, mysterie
Schrijver: Agatha Christie
Verteller: Hugh Fraser
Uitgever: HarperCollins
Duur van het boek: 6 uur 20 minuten

Recensie: Verschillende korte verhalen waarin detective Hercule Poirot slimme misdaden oplost, van mysterieuze moorden in landhuizen tot raadsels rond kerst.

Verhalenbundel

Dit is een bundel met korte verhalen van Agatha Christie met Hercule Poirot in de hoofdrol. Het titelverhaal is het verhaal van de kerstpudding en gaat over hoe Hercule Poirot geniet van een authentieke oud Engelse kerstviering en daarbij zijn vaardigheden als detective toepast, inclusief zijn uitleg van hoe de vork in zijn steel steekt aan het einde van het verhaal.
Dit zijn de verhalen in deze bundel:

 • The Adventure of the Christmas Pudding
 • The Mystery of the Spanish Chest
 • Four-And-Twenty Blackbirds
 • The Under Dog
 • The Dream

The Adventure of the Christmas Pudding

Er is een misdaad gepleegd en Hercule Poirot wordt gevraagd om te helpen bij deze delicate zaak. De politie kan niet zomaar ingeschakeld worden, omdat er koste wat een kost een groot schandaal vermeden moet worden. Er is een kostbare robijn gestolen en de wijze waarop dit is gebeurd kan een groot schandaal veroorzaken en het lot van een land hangt ervan af dat het robijn in stilte weer terug komt bij de rechtmatige eigenaar. Aan Hercule Poirot de vraag om dit voor elkaar te krijgen.

De kerstdagen komen eraan en Poirot gaat multitasken. Hij gaat kerst vieren bij de familie Lacey, in hun landhuis Kings Lacey. Zij vieren kerst nog steeds op de traditionele Engelse wijze en hier kan deze misdaad discreet worden opgelost. Net zoals je gewend bent van Agatha Christie verhalen zijn er veel mensen aanwezig op het landhuis en zijn er gasten waarvan je, je kunt afvragen wie zij in werkelijkheid zijn. De aanwezige tieners houden wel van sensatie en zij bedenken een plan om een grap uit te halen met Hercule Poirot. Ze gaan een moord opvoeren die hij mag oplossen. Zo gezegd, zo gedaan, maar wat als niet alles volgens hun plan verloopt? Dit verhaal biedt ons een kort avontuur van Hercule Poirot in een leuke kerstthema, waarbij Poirot een briefje als waarschuwing krijgt: “EET GEEN PUDDING. ÉÉN DIE JE HET BESTE WENST”.

The Mystery of the Spanish Chest

Hercule Poirot raakt in de ban van een moordverhaal in de krant. Charles Rich, een majoor, is vermoord. Zijn lichaam is gevonden in een Spaanse kist in het huis van een vriend. De avond ervoor hadden ze er een feest gehad, waarbij het slachtoffer niet aanwezig was. De volgende ochtend werd zijn lichaam gevonden door een bediende. De bewoner van het huis is gearresteerd en het ziet er slecht voor hem uit, de politie heeft een behoorlijke zaak tegen deze man opgebouwd. Maar is het allemaal wel zo recht toe recht aan? Poirot staat te springen om zijn denkvermogen te kunnen meten met deze zaak.

Four-And-Twenty Blackbirds

Dit verhaal kwam ik al eerder tegen in de bundel Three Blind Mice.
We zien Hercule Poirot in een ongebruikelijke omgeving – een eetgelegenheid. Tijdens zijn diner valt hem iets bijzonders op aan George Lorrimer, een andere stamgast van het restaurant. George, normaal vasthoudend aan zijn routine van hetzelfde eten elke dinsdag en donderdag, breekt op een dag plotseling met zijn gewoonte.

Poirot, geprikkeld door dit raadsel, besluit de man nauwlettend te observeren. Niet veel later komt aan het licht dat George is overleden, en Poirot is ervan overtuigd dat de verandering in diens eetpatroon een cruciale clue is. “Four and Twenty Blackbirds” biedt een slimme draai aan het traditionele detectiveverhaal, waarin een simpele observatie leidt tot de ontrafeling van een complex web van misleiding. Het verhaal illustreert wederom het unieke vermogen van Agatha Christie om meeslepende en verrassende plotwendingen te creëren.

The Under Dog

De heer Reuben Astwell is vermoord in zijn landhuis. Zijn weduwe stuurt haar metgezel, Lily Margrave, naar Poirot om zijn hulp te vragen, omdat haar neef is gearresteerd. Ze is ervan overtuigd dat haar neef onschuldig is. Ze beweert er 100% zeker van te zijn dat haar man vermoord is door zijn secretaris. Hoewel Lilly zich aan haar taak houdt en Poirot namens haar werkgeefster om hulp vraagt, maakt ze ook duidelijk dat ze het niet eens is met haar beweringen. Ze geeft aan dat haar werkgeefster zich puur laat leiden door wat zij intuïtie noemt en probeert Poirot ervan te overtuigen dat deze zaak verspilling van zijn tijd zal zijn. Haar gedrag is in de ogen van Poirot erg dubieus, wat zijn aandacht trekt. Wie weet valt er wel het één en ander te ontdekken in deze zaak en hij heeft wel zin om zich in een sensationele zaak te bijten. Hoewel het verhaal redelijk kort is, biedt ook dit verhaal alle onderdelen van een Agatha Christie murder mystery. De setting is een landhuis vol met mogelijke daders. Het is interessant hoe Poirot het personage Hastings tot leven wekt, ondanks zijn afwezigheid in het verhaal. Deze verwijzingen bouwen wel verder aan deze personage, vooral wanneer je meer Poirot-verhalen kent, bieden deze korte gedachten toch een waardevolle toevoeging aan de personage Hastings in het Poirot universum.

The Dream

Ditmaal geen verhaal op een landhuis vol met verdachten, maar wel een zaak met een creatieve twist. De excentrieke miljonair Benedict Farley nodigt Poirot uit voor een consult. Hij heeft iedere nacht een terugkerende droom, waarin hij zich in zijn werkkamer op een specifieke tijdstip van het leven berooft. Kan hier iemand achter zitten die hem via hypnose probeert te vermoorden? Hercule Poirot houdt niet van het woord ‘onmogelijk’, maar geeft toe dat het onwaarschijnlijk is.
Een week later wordt hij gebeld door een politie-inspecteur. De miljonair is dood gevonden in zijn werkkamer. Er zijn getuigen die voor zijn deur hebben zitten wachten en niemand naar binnen of naar buiten hebben zien gaan. Later werd zijn lichaam ontdekt. Hoewel het op zelfmoord lijkt, heeft de politie een brief aan Poirot gevonden en zou graag willen dat hij zijn licht op de zaak werpt.

Dit verhaal is verfilmd voor een serie. Bekijk de aflevering hieronder.

Mijn mening

Dit is een leuke selectie van korte verhalen over Hercule Poirot. De diverse zaken tonen goed Agatha Christies talent in het bedenken van misdaden.
Ik wil vooral de verteller Hugh Fraser vermelden. Hij doet het fantastisch. Misschien weet je het al, maar hij was ook de acteur uit de vroegere Poirot series. In de aflevering hierboven zie je hem de rol van Hercule Poirot spelen.

Ik merk dat nu ik steeds meer Agatha Christie boeken lees, andere verhalen voorspelbaar beginnen te worden. Ik herken in deze korte verhalen van Agatha Christie, scènes uit films en boeken en dan weet ik nu dat ze hun inspiratie uit de Agatha Christie verhalen hebben gehaald. Hoe meer Agatha Christie verhalen ik straks ken hoe minder zulke verhalen mij zullen verrassen. In het verhaal van de Christmas Pudding bijvoorbeeld herken ik een scène uit de film Knives out 2. Laatst was ik een Haunting in Venice aan het kijken en toen ik drie verschillende voorwerpen zag, had ik al snel een groot deel van het plot ontrafeld. Dat was duidelijk geleend uit een ander verhaal van Agatha Christie.

Ik heb dit boek vooral uitgekozen omdat ik zo richting de kerstdagen zin had in een verhaal met kerstsfeer. Het titelverhaal stelde zeker niet teleur. Het was leuk om samen met Hercule Poirot een beetje kerstsfeer te proeven in een oud Engels landhuis.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, paperback, hardcover en luisterboek in het Engels.
 • Storytel: Luisterboek in het Engels.
 • Nextory: Luisterboek in het Engels.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
 • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Engels.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
 • Spotify: Een audio-avontuur van Harold’s Old Time Radio (andere uitvoering dan van het boek dat ik hier beschrijf).
Recensie: The Adventure of the Christmas Pudding. Een kerstmysterie van Agatha Christie.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *