Dash & Lily – kerstromance serie op Netflix

Dit is mijn kijktip voor deze kerst: Het is een leuke serie op Netflix, bestaande uit acht afleveringen. Deze serie biedt veel beelden met kerstsfeer in New York en gaat over een tienerliefde die op een originele wijze tot stand komt. Deze serie is gebaseerd op het boek Dash & Lily’s Book of Dares.

Durf jij het aan?

In de serie plaatst Lily een rood notitieboekje in een boekwinkel met als titel: “Do you dare?”. Om de code op te lossen, moet de vinder niet alleen een aantal raadsels oplossen, maar ook uitdagingen aangaan. En zo start de communicatie tussen Dash en Lilly met behulp van het notitieboek. Ze kennen elkaar niet, ontmoeten elkaar niet, maar praten met elkaar en geven elkaar opdrachten door naar elkaar te schrijven in dit notitieboek. Ze schakelen hun vrienden in om hen te helpen het notitieboek in ontvangst te nemen en aan de ander door te geven. Zo kunnen ze beiden anoniem voor elkaar blijven. Ze willen eerst elkaar goed leren kennen door via geschreven woorden met elkaar te communiceren om elkaar daarna pas te ontmoeten.

Bron: Dash & Lilly film uit 2020 (te zien op Netflix).

Ik ben Snarl en ik heb een hekel aan kerst!

Dash, die overkomt als een eenzame jongen, houdt niet van mensen om hem heen en heeft een gruwelijke hekel aan kerst. Al snel in de eerste aflevering vindt hij in zijn favoriete boekwinkel een notitieboek, met daarin de vraag of hij de uitdaging aan durft te gaan


Bron: Dash & Lilly film uit 2020 (te zien op Netflix).

De bedenker van dit plan met het notitieboek trekt zijn aandacht en hij wil haar graag beter leren kennen. In de eerste aflevering van deze serie maken we deze start mee van zijn kant. We zien hoe somber hij zich voelt tijdens kerst, terwijl hij wandelt door New York, vol met prachtige kerstdecoratie en carolers die vol overgave de kerstliederen zingen. We zien de eerste uitdaging die hij van Lily krijgt. Als hij haar naam wil weten zal hij eerst bij de kerstman langs moeten gaan!

Ze laten me allemaal in de steek!

De tweede aflevering gaat over Lily, met als themalied “Last Christmas”. Voor Lily is er geen liefdesverhaal. Ze heeft nog nooit een vriend gehad en haar eerste kus is nog steeds slechts een fantasie, maar dat geeft niet, want ze heeft kerst. Lily houdt van kerst. De kerstdagen bij haar thuis zijn normaal gesproken magisch, behalve dit jaar, want dit jaar gaan haar ouders alleen op vakantie, gaat haar opa naar zijn vriendin en zelfs haar broer wil geen tijd voor haar vrijmaken. Er staat haar een eenzame kerst te wachten. Maar haar broer helpt haar op weg door een avontuur voor haar te maken zodat ze de liefde van haar leven zal vinden deze kerst. Hij schrijft de raadsels en uitdagingen om het project voor haar te starten.

Bron: Dash & Lilly film uit 2020 (te zien op Netflix).

Stap uit je bubbel

Wat wil Lily voor kerst? Ze wil Dash beter leren kennen en de plekken bezoeken die hij liefheeft.
Via het notitieboek sturen ze elkaar naar plekken van betekenis of geven ze elkaar uitdagingen om de ander te helpen. Ze helpt hem om kerst met andere ogen te bekijken, door hem aan te moedigen zijn negatieve gevoelens opzij te zetten en te observeren wat er nog meer rond kerst te zien is. Door deze opdrachten laat hij de moeilijkheden uit zijn jeugd los en begint hij meer van het leven te genieten. Op haar beurt weet hij haar uit haar bubbel te halen. Ze is als kind zo gepest dat ze zichzelf voor de wereld verstopt. Ze denkt dat niemand haar kan waarderen omdat ze haar te vreemd vinden en ze weigert te veranderen. Dus wil ze alleen maar de mensen om haar heen hebben die haar wel kunnen waarderen, haar familie. Door zijn uitdagingen begeeft ze zich onder de mensen, ontdekt ze hoe bijzonder ze is, en ervaart ze de wijde wereld.

Wat kan er nou mis gaan?

Bron: Dash & Lilly film uit 2020 (te zien op Netflix).

Zoals bij veel liefdesverhalen komt er altijd een moment vol met complicaties. Ze weten al dat ze verliefd zijn op elkaar, ook al hebben ze elkaar nog niet ontmoet. Ze hebben elkaar goed leren kennen door zo open tegen elkaar te zijn in het notitieboek. Ze hebben gemerkt dat ze elkaar goed aanvullen en door hun communicatie het beste in elkaar naar boven halen. Maar wat als ze elkaar eindelijk ontmoeten? Zijn ze echt verliefd op elkaar of zijn ze allebei alleen verliefd op het idee van de ander? Ze kijken zo naar elkaar uit dat ze allebei bang zijn dat de werkelijkheid alleen maar kan tegenvallen. Als je iemand op een voetstuk plaatst, kunnen ze alleen maar eraf vallen. Ook Dash en Lily ontdekken dat de liefde niet altijd van een leien dakje zal gaan.

Het boek Dash & Lily’s Book of Dares

In acht korte afleveringen, elk van ongeveer 25 minuten, ontdek je het verhaal van het boek Dash & Lily’s Book of Dares. De serie verloopt grotendeels volgens het verhaal van het boek met hier en daar wat aanpassingen. De opdrachten zijn soms totaal anders en wat weg is gelaten kan je wel terugvinden als eastereggs in de serie.

Recensie van Dash & Lily's Book of Dare

Wat is leuker? Het boek of de serie?

Ik zou het boek 5 sterren (van de 5) geven en de serie 4.5. Beide zijn dus een aanrader. Wel komt in het boek de liefde voor literatuur, en met name ‘woorden’, heel mooi naar voren, terwijl de serie dit niet goed weet uit te beelden.
Zelf heb ik eerst het boek gelezen en toen de serie in één avond gekeken. Dat beviel me heel goed. Zo kon ik zelfs enkele easter eggs ontdekken in de serie. Andersom zal het verhaal van het boek geen verwijzingen naar de serie hebben.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Bekijk mijn lijst met de leukste Young Adult romance boeken.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *