Three blind mice – verhalenbundel

Titel: Three Blind Mice and Other Stories
Genre: misdaad, whodunnit
Schrijver: Agatha Christie
Vertellers: Hugh Fraser, Joan Hickson, David Suchet en Simon Vance
Duur van het boek: 6 uur 12 minuten

Recensie: Agatha Christies ‘Three Blind Mice and Other Stories’ is een bundel met korte mysteries. Dit zijn korte verhalen, waarvan het titelverhaal het hoogtepunt is, omdat je dit verhaal misschien wel kent als het wereldberoemde ‘The Mousetrap’. Zie trailer van The Mousetrap hieronder.

Verscheidenheid aan verhalen

Deze verhalenbundel trakteert je op een bonte verzameling van korte mysteries, elk uniek op hun eigen manier. Of je nu in de stemming bent voor een knus avondje luisteren of onderweg bent naar je werk, deze bundel biedt voor ieder wat wils.

Ontmoet een verscheidenheid aan personages, elk met hun eigen raadsels en intriges. Elk verhaal in deze bundel is een verhaal op zich, met mysterie en verrassingen. Agatha Christie, de koningin van de detective, neemt je mee op een reis door donkere landhuizen, slaperige dorpen en drukke steden, waar geheimen schuilgaan in elke schaduw.

Deze bundel bevat verschillende soorten mysteries, waardoor het ritme afwisselend en dynamisch blijft. Je zult je geen moment vervelen, aangezien elk verhaal een nieuwe draai geeft aan de klassieke detectiveformule. Van de sluwe Hercule Poirot tot de scherpzinnige Miss Marple, de beroemde personages van Christie komen tot leven in deze verzameling.

Bron: Joan Hickson als Miss Marple in een BBC televisie serie uit 1986.

Basis voor ‘The Mousetrap’

Heb je ooit gehoord van ‘The Mousetrap’, het langstlopende toneelstuk ter wereld? Wel, de basis voor dit wereldberoemde stuk vind je in het titelverhaal van dit luisterboek, ‘Three Blind Mice’. Dit unieke verhaal is niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van het theater, maar draagt ook een bijzondere geschiedenis met zich mee.

‘Three Blind Mice’ is oorspronkelijk geschreven als een radiohoorspel ter ere van de verjaardag van Koningin Mary in 1947. Agatha Christie herschreef het later tot ‘The Mousetrap’ voor het toneel, dat sinds de première in 1952 in Londen nog steeds draait.

In ‘Three Blind Mice’ word je meegenomen naar het vredige pension Monkswell Manor, waar de twee bewoners en hun gasten zich opmaken voor een sneeuwstorm. Maar de rust wordt verstoord wanneer ze horen dat er een moordenaar op de loer ligt. Het mysterie ontvouwt zich op een typische Christie-manier, met veel onverwachte wendingen en scherpe observaties. Luisterend naar dit verhaal, zul je de sfeer van het originele toneelstuk kunnen voelen en misschien zelfs in staat zijn om de moordenaar te identificeren voordat de ontknoping wordt onthuld.

De kans om dit iconische verhaal, dat de basis vormde voor ‘The Mousetrap’, in zijn oorspronkelijke vorm te beluisteren is op zich al een reden om deze luisterboek aan je verzameling toe te voegen.

Ken je film “See how they run al”?

Watch on Apple TV

Heb je de film “See How They Run” al gezien? Deze film zit vol verwijzingen naar “Three Blind Mice”, het verhaal dat de basis vormt voor Agatha Christies beroemde toneelstuk “The Mousetrap”. En laat me je vertellen, als je de film al gezien hebt, wordt het luisteren naar “Three Blind Mice and Other Stories” een extra ervaring.

In “See How They Run” is “The Mousetrap” meer dan alleen een toneelstuk. Het speelt een centrale rol en de vele verwijzingen naar het verhaal van “The Mousetrap” en daarmee dus ook “Three Blind Mice” geven een extra dimensie aan het plot.

Agatha Christies testament!

Zolang haar wereldberoemde toneelstuk ‘The Mousetrap’ wordt opgevoerd in het Londense West End, mag het verhaal niet worden verfilmd. Meer nog, het kortverhaal ‘Three Blind Mice’, dat de basis vormt voor ‘The Mousetrap’, mag niet worden gepubliceerd in Engeland zolang het toneelstuk daar nog wordt gespeeld. Dit is niet zomaar een willekeurige eis; Agatha Christie heeft dit specifiek in haar testament opgenomen!

Deze bepaling weerspiegelt de zorgvuldigheid en de passie die Agatha Christie had voor haar werk. Ze wilde ervoor zorgen dat de theatrale ervaring van ‘The Mousetrap’ puur en authentiek bleef, zonder spoilers van een film of gepubliceerd verhaal.

Diverse detectives

Hercule Poirot

Als luisteraar word je in ‘Three Blind Mice and Other Stories’ getrakteerd op de verschillende detectives van Agatha Christie, allemaal met hun eigen unieke uitdagingen en intriges. Elk verhaal heeft een eigen twist en toont Agatha Christies indrukwekkende vermogen om een meeslepend mysterie te scheppen. Ze maakt gebruik van verschillende karakters en settings om haar verhalen tot leven te brengen.

Hoewel ‘Three Blind Mice’ het meest bekend is, bieden de andere verhalen in de bundel ook veel mooie momenten. Je duikt in de wereld van mysterie, moord en verrassing, waarbij de kleinste details de grootste aanwijzingen kunnen zijn. Elk verhaal is een nieuw avontuur, met nieuwe karakters en nieuwe mysteries om te ontrafelen.

Dit luisterboek biedt dan ook een boeiende verzameling van Christie’s werk, waarbij zowel ervaren fans van haar boeken als nieuwe luisteraars kunnen genieten van haar meesterlijke verteltechnieken. Of je nu nieuwsgierig bent naar de oorsprong van ‘The Mousetrap’ of simpelweg wilt genieten van een reeks goed gecomponeerde mysteries, ‘Three Blind Mice and Other Stories’ is mooi om toe te voegen aan je leeslijst.

De verhalen in deze bundel

“Three Blind Mice”
De gasten van Monkswell Manor worden bedreigd door een moordenaar, terwijl ze geïsoleerd zijn door een sneeuwstorm. Er is net een moord gepleegd in Londen, waarbij de dader het kinderliedje ‘Three Blind Mice’ achterliet met een notitie waarin wordt gesuggereerd dat de volgende moord in Monkswell Manor zal plaatsvinden. Deze vertelling vormde later de basis voor het wereldberoemde toneelstuk ‘The Mousetrap’.

“Strange Jest”
Dit is een charmant, kort verhaal dat draait om het personage Miss Marple. Het verhaal begint wanneer twee jonge mannen een oud landhuis erven van hun overleden oom. Hoewel het huis rijk is aan geschiedenis en charme, zijn ze van mening dat het niets van waarde bevat. Maar hun oom was schatrijk! Zou hij er een schat hebben begraven?

Miss Marple, wordt uitgenodigd om te helpen bij het onderzoek. Ondanks haar leeftijd en bescheiden voorkomen, staat Miss Marple bekend om haar scherpe waarnemingsvermogen en inzicht in menselijk gedrag. Ze verdiept zich in het mysterie, ontdekt aanwijzingen en volgt een pad dat de andere personages over het hoofd hebben gezien. De schat blijkt inderdaad te bestaan, maar op een zeer onverwachte plek.

“Tape-Measure Murder”
Dit is een pakkend detectiveverhaal dat zich afspeelt in het fictieve Engelse dorp St. Mary Mead. Miss Marple, het geliefde personage van Agatha Christie, staat weer in de schijnwerpers.

Het verhaal begint wanneer mevrouw Spenlow, vermoord wordt aangetroffen in haar eigen huis. Het onderzoek wordt geleid door de plaatselijke politie, maar hun pogingen blijven vruchteloos, omdat elke aanwijzing een doodlopende weg lijkt te zijn.

Enter Miss Marple: een scherpzinnige oude dame die bekend staat om haar vermogen om de meest ingewikkelde mysteries op te lossen met behulp van haar intuïtie en begrip van menselijk gedrag. Ze begint haar eigen onderzoek en komt al snel tot verrassende conclusies. Terwijl de politie nog steeds worstelt met het mysterie, lost Miss Marple het op een elegante en slimme manier op.

“The Case of the Perfect Maid”

Miss Marple weet het een en ander over dienstmeisjes en haar interesse wordt onmiddellijk gewekt wanneer de Skinners er een ontslaan wegens diefstal en haar vervangen voor de perfecte dienstmeid. Maar Miss Marple vindt dat deze dienstmeid te perfect wordt afgeschilderd, als iets te goed lijkt om waar te zijn, moet je op je hoede zijn, maar niemand luistert naar haar waarschuwing. Maar Miss Marple kan niet tegen onrecht. Ze is ervan overtuigd dat ze hun eerste dienstmeid onterecht hebben ontslagen en door haar ontslag zal ze nergens meer in St. Mary Mead aan een baan komen. Miss Marple wil dat hoe dan ook even recht zetten door zich in deze zaak te verdiepen.

“The Case of the Caretaker”
De arme Miss Marple ligt met griep in bed als ze het manuscript van dr. Haydock leest, gebaseerd op echte gebeurtenissen die eindigden in een tragische dood. Maar de dokter is ervan overtuigd dat het geen ongeluk was. Eens kijken of Miss Marple deze zaak kan oplossen.

“The Third Floor Flat”
Wanneer een lichaam van een vrouw wordt ontdekt in de flat op de derde verdieping van Friar Mansions, is het een geluk dat Hercule Poirot in hetzelfde blok woont en aanwezig is – maar kan hij helpen? Twee jonge mannen stuiten per ongeluk op een lichaam in de flat beneden. Gelukkig voor hen was Poirot in de buurt en is hij al snel bezig met het samenstellen van de aanwijzingen.

“The Adventure of Johnny Waverly”
Dit is een kort verhaal waarin we Hercule Poirot volgen terwijl hij een ontvoeringszaak onderzoekt. In het verhaal wordt het rustige leven van de Waverly familie, die op een landgoed woont, verstoord door een serie dreigbrieven. Deze brieven stellen dat hun enige zoon, de kleine Johnny Waverly, ontvoerd zal worden tenzij een aanzienlijk losgeld wordt betaald. Wanneer hun zoontje inderdaad wordt meegnomen, wordt de hulp van Hercule Poirot ingeroepen om het mysterie te ontrafelen.

“Four and Twenty Blackbirds”
In dit verhaal ontmoeten we Hercule Poirot in een ietwat ongewone setting – een restaurant. Terwijl hij geniet van zijn avondmaal, merkt Poirot iets opvallends op over een andere regelmatige bezoeker van het restaurant, de oude George Lorrimer. Ondanks zijn voorspelbare routine van het eten van hetzelfde diner elke dinsdag- en donderdagavond, wijkt George op een dag plotseling af van zijn gebruikelijke patroon.

Geïntrigeerd door dit mysterie, besluit Poirot deze man in de gaten te houden. Later blijkt dat George is overleden en Poirot gelooft dat de verandering in zijn eetgewoontes een belangrijke aanwijzing is. “Four and Twenty Blackbirds” biedt een slimme draai aan het klassieke detectivegenre, waarbij een eenvoudige waarneming een ingewikkeld web van bedrog ontrafelt. Het toont Agatha Christies unieke talent om boeiende en onvoorspelbare verhalen te vertellen.

“The Love Detectives”
Het verhaal begint wanneer Mr. Satterthwaite en Colonel Melrose worden opgeroepen om een moordzaak op te lossen op Crossly’s, een oud landgoed. Sir James Dwighton, wordt vermoord aangetroffen en zijn liefde, de mooie Nancy, is nergens te vinden. Onderweg stuiten de onderzoekers op een onwaarschijnlijke bondgenoot, de mysterieuze Mr. Quin. Samen onderzoeken ze de zaak en ontdekken ze een complex web van liefde en verraad.

Mijn mening

Het boek trok me eerst aan vanwege het hoofdverhaal, “Three Blind Mice”. De film “See how they run” had mijn nieuwsgierigheid gewekt en ik wilde graag de diepte induiken van het verhaal van de film. Door de film, was ik zelfs in staat om de moordenaar te ontdekken in dit verhaal. Een zeer bevredigende overwinning!

De andere verhalen waren elk uniek op hun eigen manier, waardoor het boek nergens saai werd. Elk verhaal bracht iets nieuws en interessants met zich mee, waardoor ik voortdurend geprikkeld werd om door te lezen. Ik had nooit het gevoel dat ik gewoon “meer van hetzelfde” aan het lezen was, wat soms wel het geval kan zijn bij verhalenbundels.

Wat me ook aansprak was de variëteit aan settings die Agatha Christie gebruikt. Elk verhaal had zijn eigen sfeer en omgeving, wat de verhalen een afwisselend en boeiend karakter gaf.

Het is wel handig om te weten dat je niet in alle verhalen kan uitvogelen wie de moordenaar is. Je krijgt niet alle verhalen mee alsof het zich voor je neus afspeelt. Sommige verhalen zijn meer een vertelling van het verhaal naderhand. Maar ze blijven toch wel mooi om naar te luisteren.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met boeken over mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Agatha Christies Three Blind Mice

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *