A Haunting in Venice boek VS. film

Deze film over Poirot van Agatha Christie was laatst uitgekomen op Disney + en als liefhebber van murder mysterie boeken wilde ik natuurlijk deze film zien.
Iedere keer stel ik mezelf dezelfde vraag: kijk ik eerst de film of lees ik eerst het boek? Ik ken al wel een aantal Agatha Christie boeken, maar ik ben nog lang niet op de helft van al haar boeken. Ik probeer er elk jaar twee of drie te lezen, dus ik heb nog een lange weg te gaan!
Ik heb besloten eerst voor de film te gaan. Achteraf was dit een prima besluit en ik ga je uitleggen waarom.

Het verhaal van A Haunting in Venice

De film heet A Haunting in Venice en in de film worden de personages van het verhaal Hallowe’en Party van Agatha Christie gebruikt. Daarom is dit dan ook een Poirot avontuur, maar het verhaal zelf is totaal anders dan het verhaal van het boek.

In de film gaat het verhaal over een seance in een spookachtige woning in Venetië. Joyce Reynolds is een medium, zij gaat met de geest van de overleden dochter van Rowena Drake communiceren. Hercule Poirot is door zijn vriendin, de schrijfster Ariadne Oliver, gevraagd om bij deze seance te zijn.
Tijdens de seance, maakt de geest van de overleden dochter duidelijk dat ze is vermoord! Ze beschuldigt één van de aanwezigen van haar moord. Nog deze zelfde avond wordt de medium Joyce Reynolds vermoord en Poirot begint direct aan zijn moordonderzoek. Dit is een verhaal waarbij Poirot niet alleen alle aanwezigen aan de tand voelt, maar er zijn ook veel geestverschijningen waar hij mee te maken krijgt.

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Watch on Apple TV

Het verhaal van Hallowe’en Party

De personages van de film zijn afkomstig uit het boek Hallowe’en Party van Agatha Christie. In dit verhaal wordt een meisje van 13 jaar, Joyce Reynolds, tijdens een Halloweenfeest vermoord in Woodleigh Common, een typisch Engelse dorpje. Zijn vriendin, de schrijfster Ariadne Oliver, betrekt hem bij deze zaak. Ze is erg overstuur door het feit dat het meisje heeft gezegd dat ze een paar jaar geleden een moord heeft gezien. Poirot moet nu zoveel mogelijk ontdekken over alle aanwezigen, maar hij moet ook meer over de bewoners van het dorp te weten komen, want iemand is een moordenaar!

A Haunting in Venice vs. Hallowe’en Party

Als je zowel de film kijkt als het boek leest, krijg je twee verschillende verhalen. Je zou bijna denken dat je tweemaal kunt genieten van een Agatha Christie-verhaal, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Omdat in beide verhalen dezelfde personages worden gebruikt, wordt het makkelijker voor je om de moordenaar te vinden. Beide verhalen zijn totaal anders. Met andere namen voor de personages had je wel prima twee keer voluit kunnen genieten zonder dat het tweede verhaal voorspelbaar zou zijn.
Beide verhalen voelen wel aan als een Agatha Christie verhaal, ook al is de setting van de film totaal anders dan haar verhalen. Zowel in de film als in het boek richt Poirot zich op alle aanwezigen en komt ook de geschiedenis aan bod, zoals je gewend bent van Agatha Christie. In de film vertellen de personages wat ze hebben meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het boek gaat het over de normen en waarden die zijn veranderd, waardoor er meer misdaden zijn.

De setting

De setting verschilt enorm. De film heeft een vleugje horror. De aanwezigheid van geesten speelt een grote rol in de film. Het verhaal speelt zich af in een griezelige woning met een gruwelijke geschiedenis. Dit gebouw was vroeger een weeshuis en tijdens de pest hebben de dokters en de nonnen, de kinderen opgesloten en zijn ze ervandoor gegaan. Het is dus een spookhuis geworden. De geesten van de kinderen willen nog steeds wraak. Hier en daar kreeg ik zelfs kippenvel van de griezelige beelden.
Het verhaal van het boek speelt zich af in het typisch Engelse dorpje Woodleigh Common. Een dorp met pittoreske huizen en inwoners die veel over de elkaar weten. De setting is zoals je van veel van de verhalen van Agatha Christie bent gewend: een groot huis en veel aanwezigen. In dit geval speelt het verhaal zich grotendeels af in het dorp.

De personages

De personages hebben wel dezelfde namen, maar ze spelen andere rollen. Hun karaktereigenschappen en motivaties zijn zeer verschillend en hier en daar zijn de verschillen zelfs nog groter.

Ariadne Oliver

Ariadne Oliver is in beide verhalen een vriendin van Hercule Poirot. Zij is zowel in de film als in het boek de reden dat Poirot weer op zoek is naar een moordenaar. Beide vrouwen zijn totaal verschillend wat hun verschijning en karakter betreft.

Joyce Reynolds

In de film is Joyce Reynolds een medium die een seance leidt om met geesten te spreken. In het boek is Joyce een meisje van 13 jaar die tijdens een Halloweenfeest beweert dat ze een moord heeft gezien.

Leslie Ferrier

Er zijn veel meer verschillen wat de personages betreft, maar als laatste voorbeeld geef ik Leslie Ferrier. In de film is hij de dokter die het overleden meisje tot aan haar overlijden heeft behandeld, maar in het boek werkte hij bij een notariskantoor voordat hij werd vermoord. Hoewel zijn naam steeds opduikt in het boek, is hij dus al jaren geleden vermoord. Zo zie je dat de personages in de film en het boek enorm van elkaar verschillen, ook al komen ze in beide versies voor.

Eerst de film kijken of het boek lezen?

Je zult waarschijnlijk meer plezier beleven aan wat je als eerste doet, omdat het andere dan enigszins voorspelbaar zal zijn.
Zelf heb ik eerst de film gekeken en dat had zijn voor- en nadelen.

Eerst de film kijken

Voordelen:

 • De film biedt veel meer spanning dan het boek en is zelfs een klein beetje griezelig.
 • Het tempo van het verhaal verloopt lekker vlot.
 • De personages komen meer tot hun recht. Je leert ze beter kennen dan in het boek.
 • Het einde, de onthulling van de moordenaar, komt goed aan bod

Nadelen:

 • Als je bekend bent met meerdere verhalen van Agatha Christie, zal het één en ander direct voorspelbaar zijn voor je.
 • Er zijn leuke verwijzingen naar het verhaal in het boek. Die loop je mis als je het boek niet kent.

Eerst het boek lezen

Voordelen:

 • Als je daarna de film kijkt, herken je leuke verwijzingen naar het verhaal in het boek.
 • Agatha Christie weet de moordenaar beter voor je te verbergen dan in de film het geval is.

Nadelen:

 • Het boek is hier en daar langdradig.
 • De personages komen erg oppervlakkig aan bod. Ze voelen niet als echte mensen aan.
 • Het einde van het boek kan enigszins teleurstellend zijn, omdat Hercule Poirot in vliegende vaart achteraf alles uitlegt.
 • Het moordmotief vind ik onredelijk klinken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

A Haunting in Venice, eerst de film kijken of het boek lezen?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *