A Haunting in Venice film: een whodunnit in een horror setting

Als liefhebber van mysteries en het paranormale keek ik al enige tijd uit naar de nieuwe film “A Haunting in Venice”. Deze film, waarin de legendarische detective Hercule Poirot uit zijn pensioen wordt gelokt, biedt een meeslepende mix van spanning, mysterie en een vleugje bovennatuurlijke huivering. Ik ken al wel een aantal van Agatha Christie’s verhalen, maar dit verhaal kende ik nog niet. Ik besloot om ditmaal eerst de film te kijken en dan pas het boek te lezen.

De film “A Haunting in Venice”

Bron: @20thCenturyStudios (YouTube), trailer “A Haunting in Venice”.

Het verhaal speelt zich af tijdens een seance, die wordt gehouden om de geest van een jonge dame op te roepen, die tragisch van haar balkon viel en verdronk. Het huis, ooit een weeshuis waar kinderen tijdens de pest alleen werden achtergelaten om te sterven, zou nog steeds vol zitten met hun geesten. De schuld van deze tragische dood werd gelegd bij de geesten van de kinderen in het huis. Zij zouden haar ertoe hebben gedreven.
Tijdens de seance ontdekt Poirot de trucage die gebruikt wordt, maar al gauw lijkt deze vrouw bezeten te raken van een geest en raakt iedereen van streek. Er gebeurt het een en ander dat niet te verklaren valt. Deze medium, nu bezeten door de geest van de dode jonge dame beschuldigt iemand in de kamer van moord. Ze zegt vermoord te zijn! Zo begint deze whodunnit. De moordenaar slaat direct toe en Hercule Poirot zit weer middenin een moordzaak. Aan hem de taak om deze moord op te lossen.

Een vleugje horror

Bron: @20thCenturyStudios (YouTube), trailer “A Haunting in Venice”.

Dit is de setting voor een klassieke whodunnit, versterkt door een griezelige sfeer. Mijn ervaring met de film was intens. De enge setting, verweven met geestverschijningen, zorgde voor momenten van kippenvel. De aanwezigheid van geesten en de griezelige geschiedenis van het gebouw werd heel goed en vooral donker of griezelig in beeld gebracht.

Maar Poirot gelooft niet in geesten!

Poirot moet zijn uiterste best doen om de moordenaar te ontmaskeren, terwijl hij zelf worstelt met stemmen en visioenen. De film laat vooral zien hoe Poirot vasthoudt aan zijn nuchterheid. Hij gelooft dat er niets is tussen hemel en aarde anders dan de slechtheid die mensen elkaar aandoen. Echter, de gebeurtenissen in de film verlopen anders. Toch blijft de kern van de film een intrigerende whodunnit. Voor kenners van Agatha Christie’s werk, waren sommige plotwendingen misschien minder verrassend, zo wist ik al direct hoe de jonge dame was vermoord, maar de zoektocht naar de moordenaar bleef boeiend.

Gebaseerd op de verhalen van Agatha Christie

De film speelt slim in op de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, waardoor de personages dieper en emotioneel geladen zijn. Dit kom je wel vaker tegen in de mysteries van Agatha Christie.
Ook de hoeveelheid mogelijke daders is zoals je wel gewend bent. Iedereen, op Poirot na dan, is verdacht! De moordwijze is herkenbaar als je bekend bent met meerdere verhalen van Agatha Christie.

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Watch on Apple TV

Mijn mening

Ik vind deze film een 5 van de 5 sterren waard en ben wel zeer benieuwd hoe deze film in vergelijking staat met het verhaal geschreven door Agatha Christie zelf. Is haar verhaal net zo goed? Of is de film toch beter? Ik kan niet wachten om aan het boek te beginnen!

Na het zien van de film, ontdekte ik dat het boek waarop het gebaseerd is, een ander verhaal vertelt. In het boek, draait het om een Halloweenfeestje waar een meisje beweert getuige te zijn geweest van een moord. Haar lichaam wordt later gevonden, verdronken in een emmer tijdens het appel happen. Deze plotwending maakte me nog nieuwsgieriger naar het boek. Dit klinkt alsof het verhaal anders verloopt in het boek.

  • EDIT
    Het boek biedt een ander verhaal dan de film, maar bevat wel dezelfde namen van de personages. Hoewel de verhalen anders verlopen en daarmee ook de beide mysteries, wordt wel het één en ander verklapt, doordat je de namen al kent.
Recensie: A Haunting in Venice – Hallowe’en Party van Agatha Christie over een moord tijdens Halloween.

Ik heb de film gekeken op Disney+.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *