A Haunting in Venice – Hallowe’en Party

Titel: A Haunting in Venice (De versierde bezemsteel)
Originele titel: Hallowe’en Party
Genre: Misdaad, mysterie
Schrijver: Agatha Christie
Nederlandse verteller: Frans van Deursen
Engelse verteller: Hugh Fraser
Duur van het boek (Nederlands): 7 uur 57 minuten
Duur van het boek (Engels): 6 uur 27 minuten

Recensie: In het Engelse dorpje Woodleigh Common wordt tijdens een Halloweenfeest een meisje vermoord na te beweren dat ze getuige was van een moord, waarna detective Poirot een complex mysterie onderzoekt.

Samenvatting van het verhaal A Haunting in Venice – Hallowe’en Party

Laat ik beginnen met uitleggen dat “A Haunting in Venice” de titel is van de film. Het verhaal waarop deze film is gebaseerd heeft als originele titel “Hallowe’en Party”. Dit verhaal van Agatha Christie biedt een complex mysterie. Het speelt zich af in een klein Engels dorpje, genaamd Woodleigh Common, waar een schijnbaar onschuldig Halloweenfeest ineens de plek van een misdrijf blijkt te zijn met een jong meisje als slachtoffer. De beroemde detective Hercule Poirot wordt opgeroepen om een raadselachtige moord op te lossen die tijdens dit feest plaatsvindt. Het slachtoffer is Joyce Reynolds, een dertienjarig meisje.

Poirot wordt hierbij betrokken door zijn vriendin en schrijfster Ariadne Oliver, die toevallig aanwezig was op het feest. Hij duikt in de gecompliceerde gemeenschapsdynamiek van Woodleigh Common. Het onderzoek brengt hem in aanraking met een flink aantal personages, van middelbare leeftijd tot tieners, waarbij elk personage zijn eigen geheimen en motieven lijkt te hebben, zoals je wel gewend bent van Agatha Christie.

Aangezien het meisje zei een moord te hebben gezien, onderzoekt Poirot welke mensen de afgelopen jaren zijn gestorven en/of vermoord. Dat levert een aantal ongevallen en misdadige situaties op die tot op heden niet zijn opgelost. Poirot zoekt zoveel mogelijk uit over de inwoners van dit dorpje en hun geschiedenis, want het heden is het gevolg van er zich vooraf heeft afgespeeld.

Dit verhaal bestaat vooral uit dialogen. Verschillende gebeurtenissen en vooral de sterfgevallen, uit het verleden, komen vanuit de inwoners aan bod. Deze verhalen vormen gezamenlijk de puzzelstukken die Poirot nodig heeft om de kern van de zaak te ontrafelen en de moordenaar te ontmaskeren.

Het mysterie

Hercule Poirot onderzoekt de tragische moord op Joyce Reynolds, een dertienjarig meisje. Tijdens een Halloweenfeest in het dorpje Woodleigh Common beweert Joyce dat ze ooit getuige is geweest van een moord. Hoewel niemand haar lijkt te geloven, wordt ze toch later die avond dood aangetroffen. Ze is vermoord in een vat gebruikt voor appels happen.

Deze onverwachte en tragische gebeurtenis roept veel vragen op. Was ze toch getuige geweest van een moord jaren geleden? Is ze daarom vermoord? Wiens moord heeft ze dan gezien?

Poirot staat voor de taak om door de wirwar van geruchten, halve waarheden en dorpse geheimen heen te navigeren om de waarheid te achterhalen. Zijn onderzoek leidt hem niet alleen naar de omstandigheden rond de dood van Joyce, maar brengt ook onopgeloste zaken en oude tragedies aan het licht die diep geworteld zijn in de gemeenschap van Woodleigh Common. Het is een puzzel die alleen een meesterdetective als Poirot kan oplossen.

De setting

Het verhaal speelt zich af in het typisch Engelse dorpje Woodleigh Common. Het dorp, met zijn pittoreske huizen en gemeenschapsgevoel, vormt het toneel voor de moord op dit tienermeisje, maar ook van de andere onopgeloste gebeurtenissen. De setting is meer dan alleen een achtergrond; het weerspiegelt de veranderende tijdsgeest van Engeland in de late jaren ’60.

In deze periode ondergaat Engeland een transformatie. De traditionele normen en waarden van de naoorlogse jaren maken plaats voor moderne ideeën en levensstijlen. Deze verschuiving wordt weerspiegeld in de inwoners van Woodleigh Common, waar conservatieve houdingen botsen met nieuwe denkbeelden. Het is een tijd waarin de doodstraf voor moord recentelijk is afgeschaft, wat leidt tot levendige discussies over misdaad en straf, en de rol van rehabilitatie versus absolute straf, waaraan je niet kan ontkomen.

De sfeer in het dorp lijkt er één te zijn van rust en normaliteit, maar onder deze kalme oppervlakte broeien geheimen en spanningen. De dood van Joyce tijdens het Halloweenfeest brengt een ongemakkelijke realiteit aan het licht. Zolang haar moord onopgelost blijft, heerst er een gevoel van onveiligheid onder de dorpelingen.

De personages

Joyce Reynolds

Het tragische middelpunt van het verhaal is Joyce Reynolds, een dertienjarig meisje dat vermoord is nadat ze iedereen tijdens het feest liet weten dat ze een moord had gezien. Haar woorden spelen een cruciale rol bij het ontrafelen van het mysterie, maar zelf is zij geen geloofwaardig personage. Ze staat in het dorp bekend als een leugenaar.

De schrijfster, Ariadne Oliver
Ariadne Oliver, een goede vriendin van Hercule Poirot en een beroemde schrijfster, is een sleutelfiguur in het verhaal. Haar aanwezigheid op het Halloweenfeest was de reden waarom Joyce het nodig vond om zo op te scheppen. Het feest zou een andere afloop hebben gehad als deze schrijfster die avond niet aanwezig was geweest. Haar observaties en fantasie zijn van onschatbare waarde voor Poirot. Zij weet hem steeds aan het denken te zetten.

Hercule Poirot
De beroemde detective, bekend om zijn scherpe intellect en kenmerkende stijl, is de drijvende kracht achter het onderzoek. Zijn methodische benadering van het mysterie en zijn vermogen om de meest subtiele aanwijzingen op te pikken, vormen de sleutel tot het oplossen van de moord. Maar hij is al wel inmiddels een “oude man”. Zijn manier van doen en denken wordt hier en daar opgevat als “seniel”.

Een dorp vol personages
Woodleigh Common is bevolkt met allerlei personages die elk op hun eigen manier bijdragen aan het verhaal. Hoewel velen van hen slechts oppervlakkig aan bod komen, zijn hun interacties en hun geschiedenis erg belangrijk voor het verhaal Elk van hen zou de mogelijke moordenaar kunnen zijn.

Personages uit het verleden
Naast de levende personages wordt er ook veel aandacht besteed aan degenen die in de afgelopen jaren zijn overleden. Deze overleden figuren en hun onopgeloste verhalen spelen een grote rol in het ontrafelen van de waarheid achter de moord op Joyce.

Typisch Agatha Christie

Agatha Christie staat bekend om haar plotgedreven verhalen. In dit verhaal houdt ze je als lezer geboeid met een complexe puzzel, verstopt in de geschiedenis van dit dorpje. Elk detail in het verhaal draagt bij aan de uiteindelijke onthulling van de moordenaar.

Een handelsmerk van haar schrijfstijl is de vaardigheid in het misleiden van jou als lezer. Ook in dit verhaal past ze haar kenmerkende aanwijzingen en plotwendingen toe, wat leidt tot een verrassende ontknoping.

Dit verhaal voelt grotendeels als het commentaar dat Agatha Christie wilde geven over de maatschappij en haar tijd. De vele misdaden die almaar erger lijken worden vaak besproken.

Mijn mening

Ik ben met de film “A haunting in Venice” begonnen. Ik vond het een goede film en heb vooral genoten van de spanning doordrenkt met een vleugje horror.

Direct daarna ben ik aan dit boek begonnen. Ik was erg blij verrast dat het verhaal anders was dan de film. Nu kon ik opnieuw van een mysterie genieten zonder een voorspelbaar verhaal door te lopen. Ik heb dan ook erg veel van dit boek genoten. Dit verhaal is goed opgebouwd. De geschiedenis van dit dorpje is erg belangrijk voor het oplossen van de moord op dit meisje. Dat is dan ook logisch aangezien ze is vermoord nadat ze had opgeschept over wat ze had gezien. Alles in dit verhaal voelt als een mysterie. Alles dat je hoort moet een plekje krijgen in je hoofd om zo samen met Poirot tot de kern van de waarheid te komen. Hierdoor voelt het verhaal hier en daar wel traag, want alles bestaat uit dialogen. Omdat alles zich heeft afgespeeld, is alles “van horen zeggen” en is er weinig actie in het verhaal zelf.

Toch kreeg ik tijdens het verhaal heel sterk het gevoel dat alles geniaal in elkaar zou kunnen steken en heb ik dit boek in één ruk uitgelezen.
Omdat ik de film had gezien, had ik toch wel een goed idee in welke hoek ik de moordenaar moest zoeken. Ik kan niet met zekerheid zeggen of ik dit ook had geweten als ik de film niet had gezien. Ik had slechts een deel van het mysterie doorgrond, maar was toch nog verrast aan het einde. Een deel van het motief had ik zelf wel bedacht, maar het grootste deel ervan moest uiteindelijk door Poirot aan me worden uitgelegd en zelf vond ik niet alles even logisch en geloofwaardig, hoewel ik me kan voorstellen dat Agatha Christie hiermee een andere hoek van misdaden heeft willen gebruiken als motief.
Maar hierdoor vond ik het einde een beetje tegenvallen, ik vond het erg vergezocht. Na vele uren in het verhaal te zijn opgegaan, krijg je de belangrijkste informatie ineens snel tussen neus en lippen door medegedeeld. Dit gaf me een sterk gevoel van anticlimax. Ik had graag gehad dat er meer tijd en aandacht aan de conclusie was besteed.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met spannende murder mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: A Haunting in Venice – Hallowe’en Party van Agatha Christie over een moord tijdens Halloween.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *