The Christmas Book Club

Titel: The Christmas Book Club
Genre: Feel-good, kerstroman, opnieuw beginnen, romance
Schrijver: Sarah Morgan
Verteller: Dara Rosenberg
Uitgever: HQ
Duur van het boek: 10 uur 50 minuten

Recensie: In ‘The Christmas Book Club’ vinden vier vrouwen, tijdens een kerstvakantie in een gezellig hotel, elk hun eigen weg naar zelfontdekking en hernieuwde kracht door de steun van hun hechte vriendschap.

Samenvatting van The Christmas Book Club

In “The Christmas Book Club” van Sarah Morgan worden we deze winterperiode meegenomen naar het schilderachtige Vermont, waar de Maple Sugar Inn, een gezellig en charmant hotel, het decor vormt voor een verhaal van vriendschap, verandering en zelfontdekking.

Hattie Coleman, is een jonge weduwe en eigenaresse van het hotel. Ze worstelt om de droom van haar overleden echtgenoot in leven te houden. Naast het runnen van het hotel is ze ook een alleenstaande moeder van een vijfjarig dochtertje. Hattie staat voor de uitdaging om haar hotel draaiende te houden tijdens de drukke kerstperiode, terwijl ze het zelf nog steeds moeilijk heeft en dan ook nog eens merkt dat ze gevoelens heeft voor Noah, een buurman. Hierdoor voelt ze zich erg schuldig tegenover haar overleden man.

De kerstsfeer wordt versterkt wanneer Erica, Claudia en Anna, drie hartsvriendinnen, inchecken voor hun jaarlijkse boekenclubvakantie. Deze vrouwen hebben ieder hun eigen levensuitdagingen.
Erica is een carrièrevrouw die moeite heeft met vertrouwen nadat haar vader, haar en haar moeder direct na haar geboorte in de steek liet. Het helpt dan ook niet om te weten dat haar vader één blik op haar heeft geworpen en toen voorgoed verdwenen was! Erica heeft dit hotel als bestemming gekozen en dat is helemaal niets voor haar, want ze houdt normaal juist van stedelijk en bomvol luxe. Dit hotel is helemaal perfect voor kerst. Het past absoluut op een kerstkaart, maar zo zit Erica niet in elkaar, maar waarom ze dit hotel heeft uitkozen, blijft voor nu nog even geheim!
Haar vriendin Claudia worstelt met een recente breuk en het feit dat ze daarna is ontslagen. Na al die jaren samen heeft haar vriend haar gedumpt voor een jonge vrouw. Zelf is zij een geweldige chefkok, maar ze had al jaren geen plezier meer in haar werk en alsof dat nog niet genoeg is, zit ze nu ook nog eens zonder werk en inkomen om voor zichzelf te zorgen
En dan hebben we vriendin nummer 3: Anna, zij voelt de dreiging van het lege nest syndroom terwijl haar kinderen opgroeien. Hierdoor dreigt ze zichzelf te verliezen, want wie is ze buiten haar rol als moeder? Haar hele leven staat in het teken van de beste moeder voor haar kinderen te zijn en een heerlijk thuisfront te vormen voor haar man en hun twee kinderen. Maar nu de kinderen haar steeds minder nodig hebben en ze er straks zelfs niet meer zullen zijn, wat gaat ze dan doen? Ze heeft geen werk, geen vaardigheden, wat gaat ze doen met haar leven?

Deze kerst volgen we de verhalen van deze vier vrouwen. Het hotel wordt meer dan alleen een verblijfplaats; het wordt een plaats van genezing, begrip en het maken van een nieuwe start in je leven.

Een warm bad

De Maple Sugar Inn in Vermont wordt op een bijzonder warme wijze door de schrijver tot leven gewekt. Als lezer ervaar je hoe het is om je te bevinden in een gemeenschap waar iedereen elkaar kent en om elkaar geeft. Dit gevoel van samenhorigheid en zorgzaamheid is als een warm bad, vooral voor mensen die een moeilijke tijd achter de rug hebben. Er heerst een sfeer van genegenheid en steun, zo levendig beschreven dat je je bijna kunt voorstellen hoe iemand met een zelfgemaakte “casserole” op de stoep staat, klaar om je te troosten als je door je enkel bent gegaan en even een helpende hand nodig hebt.

Het hotel zelf is als een sprookjesachtig kerstdecor uit een droom. Het is de ultieme plek waar iedereen naar verlangt, een oase van rust en vreugde waar je de moeilijkheden van de buitenwereld even achter je kunt laten. In deze heerlijke setting lijken de personages hun zorgen en pijnen te kunnen verzachten.

De kracht van vriendschap

Het thema vriendschap geeft dit verhaal een feel-good leeservaring. De moeilijkheden die de vrouwen ervaren lijken minder zwaarwegend dankzij de steun die ze van elkaar ontvangen. Het is de kracht van deze vriendschap die de verschillende verhaallijnen samenbrengt en de vrouwen helpt om hun uitdagingen het hoofd te bieden.

De drie vriendinnen, die samen de kerstperiode in het hotel doorbrengen, hebben elk hun eigen strijd te voeren. Hun problemen zijn zeer verschillend, maar in de warmte van hun vriendschap vinden ze troost en kracht. Het is ontroerend om te zien hoe ze, ondanks hun eigen zorgen, er altijd voor elkaar zijn. Ze delen niet alleen hun vreugde, maar ook hun verdriet en worstelingen. Door deze gedeelde ervaringen groeien ze dichter naar elkaar toe en vinden ze elk op hun eigen manier een nieuw pad in het leven.

Ook Hattie, hoewel ze geen beste vriendin heeft, ervaart de kracht van gemeenschapszin. Haar buren vormen een netwerk van steun en zorg waarop ze altijd kan rekenen. Hoewel ze niet de intieme band van beste vriendinnen deelt zoals de drie dames, zijn haar buren minstens even betrokken en liefdevol. Dit aspect van het verhaal benadrukt hoe belangrijk een ondersteunende gemeenschap is, niet alleen in tijden van nood, maar ook in het dagelijks leven.

Zelfontdekking en groei

In dit verhaal maken alle vier vrouwen hun eigen zelfontdekking en groei door. Erica, bijvoorbeeld, wordt geconfronteerd met haar diepgewortelde wantrouwen in mannen, een gevolg van de pijnlijke ervaring van in de steek gelaten te worden door haar vader als baby. Haar moeder heeft haar altijd geleerd nooit afhankelijk te zijn van anderen, wat haar heeft gevormd tot een onafhankelijke, maar enigszins eenzame vrouw. Hoewel ze trots is op haar zelfredzaamheid, begint ze te beseffen dat haar leven meer betekenis zou kunnen hebben met meer openheid voor relaties en vertrouwen in anderen.

Dezelfde zoektocht naar persoonlijke groei en verandering vinden we bij haar vriendinnen, die elk hun eigen uitdagingen en obstakels tegenkomen. Deze vakantie wordt voor hen een keerpunt waarin ze de kracht vinden om nieuwe paden in te slaan en hun leven te verbeteren.

Ook Hattie heeft als alleenstaande moeder haar eigen problemen. Ze worstelt om het hotel draaiende te houden, maar vindt uiteindelijk de moed om op haar eigen ideeën en capaciteiten te vertrouwen.

Mijn mening

Ik vind dit boek wel een aanrader om te lezen tijdens de kerstvakantie. Het verhaal is heerlijk feel-good en geeft een zeer prettige sfeer. Wat ik ook erg fijn vind aan dit verhaal is dat de nadruk meer op jezelf beter leren kennen ligt en op een nieuwe weg durven inslaan en minder op romantische ervaringen. Ja er speelt wel wat romance in dit verhaal, maar dat is meer een bijrol. Het verhaal is vooral hartverwarmend, waarbij vrouwenvriendschap heel mooi aan bod wordt gebracht door de schrijver. Dit boek is heerlijk voor een gezellige winteravond. Hopelijk biedt dit verhaal troost en inspiratie.
Het verhaal is wel voorspelbaar, maar dat vind ik niet erg, omdat het zo fijn is geschreven en meer dan genoeg genot biedt.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de leukste feel-good boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Christmas Book Club van Sarah Morgan is een feel-good verhaal over kerst.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *