Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)

Titel: Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Frida Nilsson
Verteller: Lottie Hellingman
Uitgever: Querido
Duur van het boek: 3 uur 27 minuten

Recensie: Jonna wordt geadopteerd door een gorilla en samen ontdekken ze de kracht van acceptatie en echte familie.

Samenvatting van het verhaal

Heb je ooit een boek gelezen waarbij een gorilla in een auto rijdt? Nou, zet je schrap! In “Mijn moeder is een gorilla” van Frida Nilsson volgen we het leven van Jonna, een eigenzinnig meisje uit een kindertehuis. Haar leven neemt een gekke wending wanneer, jawel, een gorilla haar adopteert. Zo krijgt ze eindelijk een thuis: een fabriek vol schatten, ronddwalen zonder zorgen te maken over moddervoeten of klitten in het haar. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Er zijn gemeenteproblemen en Jonna en haar gorilla-mama moeten hun plekje verdedigen. En, tussen al deze chaos, is er een prachtig verhaal over acceptatie, liefde en het trotseren van vooroordelen.

Een jong meisje en een gorilla


Illustratie van Martijn van der Linden voor Mijn moeder is een gorilla(en wat dan nog) van Frida Nilsson, uitgeverij Querido.

Zin in een verhaal met echt unieke hoofdrolspelers? Jonna is een pittig weesmeisje met een sprankje avontuur in haar ogen. Ze woont in een weeshuis waar, laten we eerlijk zijn, het leven niet bepaald een feestje is. De strenge leidster daar? Ze ziet Jonna liever gaan dan komen. Maar dan, als een wervelwind, komt er een gorilla op het toneel, die niet alleen een auto rijdt, maar ook gek is op lezen. Het samenspel tussen Jonna en haar gorilla moeder is mooi uitgewerkt en je blijft je afvragen: “Hoe gaat dit aflopen?”

Deze mix van dagelijkse dingen met een vleugje fantasie maakt het verhaal heel bijzonder en zeer origineel. Een gorilla die boeken verslindt en rondrijdt in een auto? Ik bedoel, hoe bijzonder is dat?

Vooroordelen

“Mijn moeder is een gorilla” zet je aan het denken. De lieve gorilla-mama van Jonna wordt continu beoordeeld, nagegaapt en vaak zelfs geminacht, alleen maar omdat ze er anders uitziet. Hoe oneerlijk is dat? Door haar ogen zie je hoe vreselijk het kan voelen om altijd maar bekeken te worden omdat je ‘anders’ bent. Dit verhaal geeft ons een spiegel voor: hoe snel oordelen we iemand zonder echt te weten wie ze diep van binnen zijn? Het leert ons dat het belangrijk is om voorbij het uiterlijk te kijken en het echte verhaal te ontdekken.

Acceptatie en zelfontdekking

Het verhaal neemt ons mee op een ontdekkingsreis. Jonna, een jong meisje, zit eerst vast in schaamte vanwege haar nogal unieke moeder. Langzaam maar zeker leert ze de waarde van echte liefde en acceptatie kennen. Ze ontdekt dat ware familie niet draait om hoe je eruitziet, maar om hoe je voor elkaar voelt en hoe fijn het is om samen te zijn. En haar reis, van twijfel naar trots, maakt dit verhaal hartverwarmend. Als je ooit hebt geworsteld met acceptatie (en wie niet?), dan gaat dit verhaal je recht in het hart raken!

Avontuur en intrige

Jonna krijgt direct aan het begin van het verhaal een totaal onverwachte wending in haar leven. Vanuit het niets heeft ze een moeder, maar niet het soort dat ze had verwacht. Een gorilla! En eerlijk gezegd, wie zou niet bang zijn als je dacht dat je misschien wel het avondeten zou worden? Maar daar stopt de spanning niet. De gemeente die achter haar nieuwe huis en het land van de gorilla aanzit, voegt een extra dosis avontuur toe waardoor het verhaal van begin tot einde spannend blijft.

En dan nog wat: dat kindertehuis? Het is niet de gezellige plek die je je misschien voorstelt.

Feel-good verhaal voor kinderen

Ondanks de ups en downs in het verhaal blijf je gewoon glimlachen. “Mijn moeder is een gorilla” heeft een feel-good vibe. Ja, er zijn momenten van uitdaging, maar aan het eind van de rit zit je gewoon vol met heerlijke warme gevoelens.

En laten we het even hebben over vriendschap en loyaliteit, want daar gaat dit verhaal over. De band tussen Jonna en gorilla is prachtig. Dit is een verhaal dat je hart laat gloeien en je herinnert aan de kracht van echte vriendschap en de liefde voor je (pleeg)moeder.

Er is een animatiefilm gemaakt van dit verhaal. Bekijk de trailer in de korte video hieronder.

Mijn mening

Dit is een mooi en gezellig verhaal, over een bijzonder gezin bestaande uit een moeder en haar pleegdochter. Deze twee personen zijn anders dan de rest, Jonna is een buitenbeentje in het kindertehuis, ze past er gewoon niet thuis en ze pas niet in het beeld van de leidster van het kindertehuis. En gorilla past niet in de maatschappij er wordt neergekeken op haar soort en ze wordt altijd beoordeeld en vooral veroordeeld vanwege haar uiterlijk. Hoewel het begin stroef verloopt, vormen ze algauw een heel leuk gezin met z’n tweetjes. Het is ontroerend om te zien hoe Jonna’s leven verandert wanneer ze door de gorilla geadopteerd wordt. Haar eerste reactie? Schaamte. Ze wilde gewoon een ‘normale’ moeder. Maar langzamerhand realiseert ze zich hoe bijzonder en liefdevol haar gorilla-moeder is. Dat deel van het verhaal leert ons echt een les: trek je niks aan van wat anderen denken en niet alles is wat het lijkt!
Het is eigenlijk een vrolijk verhaal en ook al kent het verhaal zijn ups en downs, aan het eind zit je met een brede glimlach op je gezicht. Dit is een lekker feel-good verhaal voor kinderen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog) van Frida Nilsson.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *