3PAK 2023 – 3 verhalen in 1 boek

Titel: 3PAK 2023
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijvers: Rima Orie, Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, Philip Huff
Verteller: Rima Orie, Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, Idriss Nabil
Uitgeverij luisterboek: Storytel Publishing NL
Duur van het boek: 2 uur 03minuten
Alle verhalen in dit boek:

  • Avani – De dochter van de Orde
  • Zelf weten
  • Gameplan

Recensie: Drie bijzondere korte verhalen voor de jeugd over avontuur, dromen en levenslessen, die je in één zucht uitleest. Perfect voor een snelle duik in de wereld van games, sneakers en nieuwe perspectieven.

Verscheidenheid aan genres

Het mooie aan dit boek is dat het een mix van verschillende genres in één pakketje propt. Superleuk als je nog een beetje aan het rondsnuffelen bent naar wat voor soort boeken je echt leuk vindt, vooral als je nog jong bent en je eigen smaak probeert te ontdekken.
In dit boek is het net alsof je door verschillende werelden wandelt. lees je graag over een avontuur of wil je liever beter op de hoogte zijn van je omgeving of nadenken over jezelf?

Aansluiting bij de belevingswereld van jongeren

Dit boek is een prima kennismaking met de wereld van boeken voor jongeren. Of het nu gaat om het ronddwalen in een wereld die lijkt op een populaire game of het worstelen met die typische tieneronzekerheden en zelfs het maken van je eerste stappen in de sneakerwereld als een jonge ondernemer.

Onderwerpen die tot denken aanzetten

Het verhaal “Zelf weten” gaat over jezelf leren kennen en oké zijn met wie je bent. En niet te vergeten, die eeuwige strijd tussen doen wat je zelf echt wil en wat de maatschappij van je verwacht. Echt zware thema’s, maar zo tof en boeiend beschreven dat je er gewoon meer van wilt. Het verhaal is speciaal gemaakt om de jongeren een beetje wakker te schudden, ze uit te dagen om eens echt goed na te denken over wat we allemaal normaal vinden, de dingen die van je verwacht worden en zo.
Het verhaal “Gameplan” daagt jongeren uit om na te denken over ondernemerschap en de waarden die in deze snelle, trendy wereld belangrijk zijn. Het zet je aan het denken over hoe passies kunnen worden omgezet in winstgevende ondernemingen en het stelt belangrijke vragen over de ethische dilemma’s die hierbij kunnen komen kijken. Het prikkelt de lezer om te overwegen wat het echt betekent om je eigen weg te gaan, tegen de stroom van maatschappelijke verwachtingen in. Het is een inspirerende blik op de kracht van jonge, frisse ideeën en de mogelijkheden die de toekomst kan bieden, als je maar durft te dromen en de nodige stappen durft te zetten.

Verbindende discussies

Vooral de verhalen “Zelf weten” en “Gameplan” spreken direct tot de jongeren over hoe ze hun eigen leven (willen) invullen. Ik heb dit boek als volwassene en moeder van twee tieners gelezen en het gaf me wel meer inzicht in waar zij op dit moment in hun ontwikkeling zitten. Natuurlijk moet het mij bekend zijn, want tja, ik ben zelf ook een tiener geweest en zat toen ook met mijn eigen onzekerheden, maar deze twee verhalen lieten me toch inzien dat het niet hetzelfde is, omdat ik niet net zoals mijn ouders ben. Omdat ik anders ben is het logisch dat mijn zonen ook anders zijn dan ik en misschien missen zij de informatie die ik wel als tiener heb gehad (natuurlijk hoop ik juist dat zij wel de informatie van me hebben gekregen!)
Deze twee verhalen zijn zeer persoonlijk geschreven en geven je een inkijk in enkele levens van tieners. Deze verhalen brengen een hele reeks emoties met zich mee, van verwondering tot een tikkeltje verwarring en soms zelfs een beetje spannende vibe.

Deze verhalen zouden als een springplank kunnen dienen voor ouders om eens goed met hun kids te kletsen over verschillende dingen die in het leven spelen. In plaats van met mijn oudste zoon te gaan zitten praten over zijn tienerleven (wat hij erg ongemakkelijk vindt!) begon ik vandaag het gesprek door te zeggen: “Ik heb een boek gelezen over………. en daarin kwam…….. aan bod.

Mijn mening

Allereerst wil ik vermelden dat dit boek op dit moment gratis is voor jongeren. Dit maakt het laagdrempelig voor de jongeren om een beetje te snuffelen tussen de verschillende soorten (genres) verhalen en te zien wat hun hartje begeert qua leesvoer.

Na het lezen van het derde verhaal, ‘Game Plan’. Heb ik tegen mijn jongste, een ventje van 13, gezegd dat hij deze week echt even moet gaan zitten om te luisteren naar dat verhaal. Het duurt maar drie kwartier en het gaat precies over waar hij zo in geïnteresseerd is: sneakers en het opstarten van een eigen zaak. De jongen is namelijk helemaal gek op sneakers!

Dan heb je het tweede verhaal, een soort levensles verpakt in een verhaal, perfect voor de jeugd om hun gedachten een beetje te verruimen en zich bewust te worden van hun eigen situatie. En het eerste verhaal, dat is een duik in de fantasywereld, met een dikke knipoog naar de gamewereld waar de jongeren nu helemaal in zitten. De meeste jongeren hebben vast al eens gehoord van Assassin’s Creed (misschien zelfs al zelf gespeeld) of hebben de film gezien.

Het concept van dit boek is gewoon goed: drie verhalen die als een soort proefhapjes dienen voor de jeugd, om ze lekker te maken en hopelijk te triggeren om meer te gaan lezen. De verhalen zijn pittig, spannend en trekken echt de aandacht.

Maar goed, even eerlijk, ik zou het boek drie sterren geven. Begrijp me niet verkeerd, het concept is top en origineel, maar ik had het gevoel dat de verhalen net een tikkie te kort waren om echt tot hun recht te komen. Als ze elk hun eigen boek hadden gehad, had ik ze zonder twijfel vier, misschien wel vijf sterren gegeven.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: 3PAK 2023 – gratis boek voor tieners.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *