Nieuw bloed

Titel: Nieuw bloed
Genre: Misdaad, whodunnit
Schrijver: Jet van Vuuren
Verteller: Ottolien Boeschoten
Uitgever: Ambo | Anthos
Duur van het boek: 8 uur 47 minuten
Alle boeken van deze serie:

  • Nieuw bloed

Recensie: Barbara, een ex-agent, duikt in mysterieuze gebeurtenissen in een seniorencomplex. Drugs, moord en haar eigen verleden spelen een sleutelrol.

Samenvatting van het verhaal

Heb je ooit gedacht dat een seniorencomplex een hotspot zou zijn voor mysterie en drama? Barbara, een stoere ex-agent met een ruig verleden, zeker niet. Maar wanneer ze daar terechtkomt, begint het avontuur pas echt. Zie je, Barbara was een politieagente, maar ze knalde tegen de verkeerde schurk aan, een gast waarvan ze dacht dat hij een seriemoordenaar was. En bam! Dat kostte haar baan. Maar deze vrouw is niet iemand die in een hoekje gaat zitten huilen.

En nou komt het: in dat seniorencomplex? Het barst van de geheimen. Drugs, louche ouderen en een reeks gebeurtenissen die ronduit schimmig zijn en dan wordt er iemand dood gevonden in het complex. Dus nu zit Barbara midden in een whodunnit, waarbij ze als een echte detective probeert te achterhalen wie de dader is voordat nog meer bewoners het loodje leggen. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook stukjes uit haar verleden mee. Opgroeien in de bijbelbelt, als dochter van een predikant, was geen pretje.
Dus, dit is niet je standaard detectiveverhaal. Dit is een achtbaan vol mysteries, waarbij je steeds maar raadt: wie heeft het gedaan? Elk personage kan de dader zijn

Hoofdpersonage van deze serie

Barbara is een ex-politieagente. na haar ontslag werkt ze als oppas voor katten. Zo komt ze in deze seniorencomplex terecht. Haar achtergrond geeft een twist aan deze serie: ze komt uit de Bijbelgordel en was zelfs de dochter van een predikant. Haar geschiedenis zorgt voor diepgang en complexiteit in deze serie. Wie is deze vrouw? Wat drijft haar? En hoe gaat haar verleden haar toekomst vormgeven? In dit boek maken we kennis met haar. Ik verwacht dat deze vragen de komende boeken beantwoord zullen gaan worden.

Persoonlijke struggles

Barbara’s achtergrond speelt een grote rol in dit verhaal. Ze was ooit bij de politie, maar die ene keer dat ze die mogelijke seriemoordenaar aanviel? Dat veranderde alles. En nu moet ze elke dag leven met die keuze en de consequenties. Haar innerlijke gevecht, het worstelen met dat stukje verleden, het weegt erg zwaar voor haar. Het is diep, het is intens en het maakt haar zó echt.

Originele setting

Sfeerbeeld van een senioren appartementen complex

Een misdaadverhaal in een seniorencomplex, maar dit is niet zomaar een plek waar opa’s en oma’s bingo spelen. Nee, in dit verhaal zit Barbara tussen 50 plussers en ontdekt ze dat drugs erg belangrijk is voor deze mensen. Ik bedoel, stel je dat eens voor: een oud vrouwtje met een joint of pillen. Bizar, toch? Dit verhaal zet echt een nieuwe standaard neer voor een misdaadroman. Het is zo verfrissend anders en het trekt je mee in een wereld die je niet zou verwachten.

Whodunnit?

De schrijver heeft dit verhaal zó geschreven dat je echt iedereen gaat verdenken. Van de buurvrouw met haar verhaaltjes en haar pijntjes, tot die lieve oude dame die zo verward is. Echt iedereen!

Een verhaal met meerdere lagen

Je hebt de moordzaak die op zichzelf al bloedstollend spannend is. Maar gooi daar Barbara’s mysterieuze verleden, haar ontslag bij de politie, wat gedoe met het bestuur van dat seniorencomplex en een vleugje familiedrama overheen en je hebt een cocktail van intriges! Het is alsof je verschillende puzzels tegelijk aan het leggen bent. En elke laag die je ontrafelt, zorgt ervoor dat je nog dieper in het verhaal gezogen wordt.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek of geniet van een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Ik vond het wel een prima begin van een nieuwe misdaadserie. Ik vind het leuk dat het gebracht wordt als een soort whodunnit verhaal. Het verhaal zit propvol verrassende wendingen, zo veel dat je soms even terug moet denken: “Hoe zat het ook alweer?” Het einde vond ik hier en daar wel een beetje verwarrend.

Na één boek heb ik het idee dat ik Barbara pas net begin te kennen, maar wat ik van haar weet, maakt me nieuwsgierig naar meer. Ze is zo’n type dat je gelijk opvalt in een drukke ruimte – een sterke vrouw met een verhaal. Ze is vaak wat ongeduldig en impulsief, maar hé, ze staat wel haar mannetje! En dat hart van haar, zo groot en altijd op de juiste plek. Ze heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar de rest van haar verhaal.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met whodunnits.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: “Nieuw Bloed” van Jet van Vuuren – Een Spannend Seniorencomplex Mysterie.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *