De verbannen koningin

Nederlandse titel: De verbannen koningin
Engelse Titel: The queen of nothing
Genre: Young Adult, fantasy romance, from enemies to lovers
Schrijver: Holly Black
Nederlandse verteller: Nathalie van Gent
Engelse verteller: Caitlin Kelly
Duur van het Nederlandse boek: 10 uur 44 minuten
Duur van het Engelse boek: 9 uur 41 minuten
Alle boeken van de Elfhame serie (Folk of the Air):

  1. De wrede prins – The cruel prince
  2. De gevallen koning – The wicked king
  3. De verbannen koningin – The queen of nothing

Recensie: In deze afronding van de serie Elfenhame word je meegenomen op Jude’s intense strijd voor de kroon, vol met familiedrama, magische intriges en een wervelwind aan emoties.

Jude vind een weg terug

Jude, hoofdpersonage van Elfenhame.

Jude werd door haar geliefde en de opperkoning Cardan verbannen. Hij heeft een onvoorspelbare zet gedaan net toen ze druk was met het bevechten van hun vijanden en zijn leven aan het redden was. Jude is nu ongewild in de mensenwereld beland en alles wat ze heeft bereikt is in rook opgegaan.

Het lot komt echter met een verrassing wanneer Jude’s tweelingzus, Taryn, haar hulp nodig heeft. Haar leven staat op het spel en Jude is de enige die haar uit deze penarie kan redden. In een poging om Taryn te redden, begeeft Jude zich op het verraderlijke pad van list en bedrog, riskeert ze de doodstraf en zet ze hun beiden levens op het spel.

Terwijl ze zich voordoet als Taryn en weer oog in oog staat met Cardan, neemt het verhaal een vlucht die pas stopt wanneer het boek uit is. Jude’s pleegvader Madoc, komt Taryn onverwacht te hulp en valt het kasteel aan, rooft Jude (terwijl hij denkt dat ze Taryn is) weg van Cardan en het gevaar wordt intenser. Jude bevindt zich nu in een vijandig land, omringd door het leger van haar vader. Het enige dat haar nog in leven houdt, is haar toneelspel. Hoe lang kan ze Madoc laten denken dat ze Taryn is?

De laatste strijd om de kroon

Vechten om de kroon in Elfenhame.

In deze laatste confrontatie voor de kroon is het niet zozeer een veldslag van wapens, maar een schaakspel van listen en bedrog dat de overhand neemt. We vinden Jude middenin het vijandige territorium. Ze zit vast in het legerkamp van Madoc, maar hij is misleid en denkt dat zij Taryn is. Vanuit deze positie krijgt ze inzicht in Madocs plannen en ontdekt ze grotendeels zijn strategie om Cardan te verslaan en de kroon voor zichzelf op te eisen.

Madocs plannen zijn zo uitgekiend en listig, dat hij niet eens een oorlog nodig heeft om te zegevieren. In plaats daarvan gebruikt hij tactieken die meer thuishoren in een schaakspel dan op het slagveld. Zetten en tegenzetten, voorspellingen en vervloekingen zijn de wapens die in dit verhaal aan bod komen in deze unieke en meeslepende eindstrijd om de troon.

Een wreed sprookje

Dit verhaal is vergelijkbaar met een duister sprookje, waarin de bittere voorspelling van Cardan’s geboorte het plot domineert met een bloedstollende wending. Er komen moeilijke tijden aan, met de verwoesting van de troon en kroon, veel bloedvergieten en zelfs de dood als enige oplossing. De voorspelling die we hebben leren kennen in boek 2 komt tot een climax.

Dit is een pooka.

Maar er is meer dan alleen onheilspellende voorspellingen en bittere strijd. We worden ook getrakteerd op ongewone fey-wezens, zoals de pooka, boemannen, kobold en de bloeddorstige scharlaakkap. De scharlaakkap, wiens rode kap doordrenkt is met het bloed van hun gevallen vijanden, is vooral fascinerend. Hun bloeddorst en kannibalistische neigingen voegen een donkere tint toe aan het verhaal.

Magie is nog steeds heel belangrijk in het verhaal, met magische en vervloekte voorwerpen die overal opduiken. De voorspellingen en vervloekingen, net als de magie van de Opperkoning en Opperkoningin, die onlosmakelijk verbonden zijn met Elfenhame zelf, voegen een extra laag van mysterie en verwondering toe aan het verhaal.

Afronding van deze drie boeken

In deze drie boeken hebben we gezien hoe moeilijk en vol problemen de reis van Jude was. Aan de ene kant was er de voortdurende strijd om de troon, een worsteling die zowel politieke als persoonlijke elementen met zich meebracht. Anderzijds was er de complexe relatie tussen Jude en haar pleegvader Madoc. Een man die, ondanks zijn belofte om haar te vernietigen, toch een belangrijke rol in haar leven speelde. Het verraad van haar zus Taryn voegde een extra laag drama toe aan deze complexe familiedynamiek.

Het belangrijkste in deze drie boeken is de lastige band tussen Cardan en Jude. Deze relatie, gekenmerkt door zowel liefde als haat, was een constante bron van spanning. We zaten op het puntje van onze stoel, nieuwsgierig naar hoe hun relatie zou uitpakken. Houden ze nu echt van elkaar en zijn ze bereid om voor hun liefde te vechten? Of is de haat die ze voor elkaar voelen te sterk?

Dit laatste boek biedt een bevredigende conclusie op al deze vragen. Het brengt de strijd om de troon tot een einde en rondt ook de familieperikelen netjes af. Tegelijkertijd verliest het de persoonlijke relaties en emotionele diepgang niet uit het oog.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van ‘De verbannen koningin’ en/of luister naar een fragment van dit verhaal.

Mijn mening

Ik heb genoten van dit boek. Van begin tot eind was het een achtbaan van emoties en anticipatie. Het was bijna onmogelijk voor me om het boek neer te leggen. Steeds weer, bij ieder nieuw hoofdstuk, bevond ik me in een spannende situatie die schreeuwde om te worden opgelost. Telkens als ik dacht een pauze te kunnen nemen, werd ik weer teruggetrokken in het verhaal, nieuwsgierig naar hoe het volgende stuk zou uitpakken. Het was alsof ik verloren was in een doolhof van plotwendingen en onverwachte gebeurtenissen en de enige uitweg was door te blijven lezen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en luisterboek in het Engels
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie: De verbannen koningin van Holly Black, Elfenhame 3.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *