De gevallen koning

Nederlandse titel: De gevallen koning
Engelse Titel: The wicked king
Genre: Young Adult, fantasy romance, slow burn
Schrijver: Holly Black
Nederlandse verteller: Nathalie van Gent
Engelse verteller: Caitlin Kelly
Duur van het Nederlandse boek: 11 uur 1 minuten
Duur van het Engelse boek: 10 uur 20 minuten
Alle boeken van de Elfhame serie (Folk of the Air):

  1. De wrede prins – The cruel prince
  2. De gevallen koning – The wicked king
  3. De verbannen koningin – The queen of nothing

Recensie: In dit verhaal navigeert Jude door een web van listen en intriges, terwijl ze vecht voor de kroon en worstelt met complexe relaties en emotioneel verstrikt raakt in een onvoorspelbare liefdesverhaal.

Waar gaat het verhaal over?

We volgen Jude, een sterfelijk meisje dat noodgedwongen tussen de dodelijke en bedrieglijke feeën van Faerie woont. In het eerste boek heeft ze met slimme trucs en bedrog de troon veiliggesteld voor haar broertje door Cardan de kroon op het hoofd te plaatsen, een feeënprins die ze tegelijkertijd veracht en bewondert.

Nu, in “De gevallen koning”, zien we hoe Jude worstelt met de nasleep van haar acties. Ze moet haar weg vinden door de complexe en gevaarlijke politieke wereld van het hof, terwijl ze probeert haar macht te behouden en tegelijkertijd haar jongere broer beschermt. Ondertussen moet ze ook omgaan met haar ingewikkelde relatie met Cardan, die nu wel koning is, maar amper interesse toont in regeren of haar te helpen de troon veilig te houden. Dit dwingt Jude vaak om de touwtjes in handen te nemen.

De band tussen Jude en Cardan zit vol spanningen en tegenstrijdigheden, gekenmerkt door verraad, misleiding, maar ook een vleugje aantrekkingskracht. De politieke intrige en verraad bereiken een hoogtepunt wanneer er een verrader onder hen blijkt te zijn, wat leidt tot verrassende wendingen en onthullingen.

Vechten om de kroon in Elfenhame.

In dit verhaal krijgen we thema’s zoals de aard en kosten van macht, de complexiteit van familierelaties en de morele dilemma’s in een wereld waar bedrog de norm is. Het verhaal eindigt met een cliffhanger die je ongeduldig achterlaat voor het volgende boek in de serie, dus mijn tip aan jou: begin er pas aan als je direct verder kan gaan met boek 3.

Spannende personageontwikkeling

Jude zet haar tanden in de uitdagende rol van macht achter de troon. Ze is niet langer het onzekere meisje van het eerste boek, maar verandert in een sluwe leider. Ze manoeuvreert handig door de lastige politieke situaties, ondanks dat ze worstelt met haar morele grenzen. Ze balanceert op het randje van wat juist en verkeerd is en ze moet dit blijven doen om de troon veilig te houden, zodat haar broertje later kan regeren voor het welzijn van het koninkrijk.

Dan hebben we Cardan, de prins die zowel charismatisch als wreed kan zijn. Zijn karakterontwikkeling is boeiend, met zijn evolutie van een onbeschofte prins naar een koning met diepte. Zijn nieuwe situatie dwingt hem om zichzelf te verbeteren en nieuwe vaardigheden te leren. Hoewel hij nooit heeft willen regeren, zien we hem uiteindelijk toch worstelen met de zware mantel van koningschap die op zijn schouders rust.

Het verhaal krijgt meer diepgang door de dynamiek tussen Jude en Cardan. Hun relatie is gevuld met conflicten en toch is er een vleugje groei en zelfreflectie te bespeuren bij beide personages. Het is een interessant om te zien hoe ze elkaar leren kennen op onverwachte manieren en geconfronteerd worden met hun vooroordelen en veronderstellingen.

Goed ontwikkelde wereld

Onder water wereld van de meermensen.

In dit boek verkennen we een stukje van het koninkrijk dat onder de zee ligt. We zien hoe de fey onder water leeft en ontdekken de onheilspellende gewoonte van zeemeerminnen om drenkelingen levend te houden, maar ontdekken wel dat overleven in deze wereld niet altijd betekent dat het een aangename ervaring is.

We worden ook geïntroduceerd aan de legendarische werken van de smeden in deze wereld. Van eenvoudige oorbellen die de drager buitengewoon mooi maken, tot machtige wapens met de kracht van dertig soldaten.

Het concept van het feeënhuwelijk is ook interessant. Bruid en bruidegom wisselen geloften uit in privé en hun woorden zijn bindend, zelfs als er geen getuigen zijn. Het is een unieke draai aan het traditionele huwelijk, dat zowel romantisch als intens persoonlijk is.

Het boek gaat ook dieper in op de traditie van geschenken binnen de fey-wereld. Geschenken zijn complex en vaak met bijbedoelingen, dus je moet altijd alert zijn voor mogelijke valstrikken en verplichtingen. Maar gelukkig kan de fey niet liegen, dus vragen stellen voordat je een geschenk accepteert, is een veilige strategie.

Tot slot verkennen we de unieke band tussen de opperkoning en zijn land. Door magie is de koning verbonden met zijn rijk en veranderingen in hem weerspiegelen zich in het land zelf. Dit draagt bij aan de voelbare betovering en het mysterie van Elfenhame.

Verrassende twists

In dit verhaal is er geen gebrek aan verrassende twists. De plotwendingen houden je continu op het puntje van je stoel en zorgen ervoor dat het verhaal een onvoorspelbare rit wordt.
Eén van de meest schokkende plotwendingen heeft te maken met de dynamiek tussen Jude en Cardan. Hun vreemde relatie neemt een onverwachte wending. Zonder te veel te verklappen, wordt hun relatie op de proef gesteld op manieren die je misschien niet ziet aankomen. Hun wederzijdse aantrekking en afstoting biedt ons als lezers een aantal intense en onverwachte momenten die zeker verrassend zijn.

Er zijn ook enkele belangrijke verrassingen op het gebied van verraad en geheimen die onthuld worden. De personages waarvan je dacht dat je ze kende, blijken meer lagen en geheimen te hebben dan je in eerste instantie dacht.

Wat betreft plotwendingen die de voortgang van het verhaal beïnvloeden, daar is dit verhaal ook rijk aan. Cruciale beslissingen en gebeurtenissen kantelen de macht in onvoorspelbare richtingen en veranderen de koers van het verhaal op manieren die je niet ziet aankomen.

Van een fantasy romance genieten? Dat had je gedacht!

Verwacht zeker geen standaardromance in dit boek. Dit verhaal gaat vooral over de spanning tussen Jude en Cardan. Het gaat hier om een slooooooow burn relatie! Hun relatie is gecompliceerd door hun tegengestelde posities en vijandigheid, maar ondanks hun conflicten is er ook een onderliggende aantrekkingskracht tussen hen. Dit boek diept hun relatie verder uit, met momenten waarop ze elkaar bijna lijken te begrijpen en andere momenten waarop ze meer vervreemd zijn dan ooit.

Jude’s gevoelens voor Cardan zijn bijzonder ingewikkeld. Ondanks het feit dat ze hem haat voor wat hij haar heeft aangedaan, kan ze niet ontkennen dat ze ook tot hem aangetrokken is. Ze worstelt met deze gevoelens en wat ze betekenen.

Cardan, aan de andere kant, blijft een raadsel. Zijn gevoelens voor Jude zijn moeilijk te lezen en hij geeft gemengde signalen af die zowel frustrerend als intrigerend zijn. Er zijn momenten waarop hij oprecht lijkt te geven om haar en andere momenten waarop hij kil en afstandelijk is.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van ‘De gevallen koning’ en/of luister naar een fragment van dit verhaal.

Mijn mening

Op zich heb ik wel genoten van dit boek als vervolg van deze serie, maar ik heb wel een minpunt om te benoemen:
Het boek begint een beetje saai. Het besteedt ruim anderhalf uur aan het beschrijven hoe moeilijk het is om de macht vast te houden als je die eenmaal hebt gegrepen. Als het verhaal eenmaal op gang komt is het wel een genot. Het einde is zo onverwacht dat ik gelijk verder zal gaan met boek 3.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en luisterboek in het Engels
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie: De gevallen koning van Holly Black, Elfenhame 2.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *