De wrede prins

Nederlandse titel: De wrede prins
Engelse Titel: The Cruel Prince
Genre: Young Adult, fantasy romance, from-enemies-to-lovers
Schrijver: Holly Black
Nederlandse verteller: Nathalie van Gent
Engelse verteller: Caitlin Kelly
Duur van het Nederlandse boek: 13 uur 31 minuten
Duur van het Engelse boek: 12 uur 36 minuten
Alle boeken van de Elfhame serie (Folk of the Air):

  1. De wrede prins – The cruel prince
  2. De gevallen koning – The wicked king
  3. De verbannen koningin – The queen of nothing

Recensie: “De wrede prins” volgt het sterfelijke meisje Jude in een elfenwereld vol intriges, waar ze vecht voor macht en verstrikt raakt in een complexe relatie met prins Cardan.

Ontmoet Faerieland

De wrede prins van Holly Black biedt een wereld vol magie, intrige en gevaar. Vanaf de allereerste bladzijden van het boek, word je ondergedompeld in een verhaal dat direct spannend begint, wanneer Jude, haar tweelingzus Taryn en haar elfenzus Vivienne machteloos toekijken terwijl hun ouders worden vermoord, door Madoc, de echte vader van de oudste zus Vivienne. Hiermee begint een verhaal vol met macht, identiteit en liefde.

Faerieland is een adembenemende wereld, maar ondanks zijn schoonheid, is Faerieland geen sprookjesland. De fae zijn onvoorstelbaar mooi, maar hun schoonheid verhult een wreedheid die je rillingen bezorgt. Hun intriges en machtsstrijd zijn dodelijk en onvoorspelbaar. Ze hanteren hun eigen regels en tradities, waarbij ze hoog inzetten op loyaliteit, moed en vindingrijkheid.

Het eten in Faerieland lijkt wel bezield door magie. Je proeft fruit dat smaakt naar pure zonneschijn en geluk, maar let op: ook hier schuilt het gevaar in verleiding. De betoverende smaken kunnen je gevangen houden en je misschien wel voor altijd binden aan Faerieland.

Faerieland is een wereld vol verrukking en terreur, geheimen en gevaren. Het is een plek waar je gemakkelijk in kunt verdwalen en zielsgraag een thuis wil hebben en waar je van het ene moment op het andere je hart kunt verliezen. Het is een wereld die je met zijn schoonheid en mysterie nooit meer los zal laten.

Probeer Jude maar eens te doorgronden!

Jude, De wrede prins, Elfenhame 1.

Het verhaal draait om Jude, een meisje dat in de wrede, betoverende wereld van Faerieland leeft. Opgevoed door de moordenaar van haar ouders, wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar menselijke identiteit en de wereld waarin ze is opgegroeid. Jude’s karakter is bijzonder boeiend. Ze is complex, gelaagd en worstelt met haar verlangens en instincten. Ze transformeert van een kwetsbaar meisje tot een vastberaden jonge vrouw, bereid om alles te doen om te overleven. Haar leven in Faerieland zit vol met moeilijkheden en strijd. Ze worstelt met haar menselijke identiteit in een wereld die haar minacht. Tegelijkertijd streeft ze naar acceptatie en respect van degenen om haar heen. Maar in plaats van terug te deinzen, gaat ze de confrontatie aan en betreedt ze de politieke arena van de elfen.

Gedreven door een bijna roekeloze moed, speelt Jude een gevaarlijk spel van manipulatie en bedrog in een poging om een plaats in de hofhouding van de koning te verwerven. Ze is bereid om bijna elke grens te overschrijden om haar doelen te bereiken. Ze blijft vastberaden en onbevreesd, ondanks de constante dreiging van gevaar. Haar vasthoudendheid en onverzettelijkheid zijn bewonderenswaardig en keer op keer bewijst ze dat ze niet iemand is om te onderschatten.

Een wereld vol intriges

Vechten om de kroon in Elfenhame.

“Een wereld vol intriges.” Dat is hoe ik de setting van “De wrede prins” zou omschrijven. Denk daarbij aan het vermogen van het elfenvolk om niet te kunnen liegen maar toch te misleiden. Hun gedrag staat in scherp contrast met de menselijke neiging om te liegen, een subtiel verschil dat een mooie draai aan het verhaal geeft.

Het boek begint met intriges dicht bij huis voor Jude. Ze heeft te maken met dagelijkse pesterijen van prins Cardan en zijn vrienden – van het gooien van aarde op haar eten tot een mogelijke dood in een meer vol gevaarlijke wezens. Deze kwellingen escaleren gestaag, van kattenkwaad tot moordzuchtige acties. Maar dan breidt haar wereld zich uit en worden we meegenomen in de grotere intriges van Faerieland aan het hof, een plaats vol geheimen, bedrog en verrassende wreedheid.

En dan is er de troonstrijd. De dag breekt aan dat de oude koning zijn kroon zal plaatsen op het hoofd van een nieuwe koning, één van zijn kinderen. Daarmee ontstaan er samenzweringen, verraad en een strijd om macht. Dit vormt het centrale conflict van het verhaal.

Relaties en romantiek werkt anders in Elfenhame

Jude en Cardan, De wrede prins, Elfenhame 1.

Relaties en romantiek werken anders in Faerieland. Als ik dit zo zeg, klinkt het misschien als een cliché uit een fantasieroman. Maar het is bijzonder om te lezen hoe dit concept in het verhaal aan bod komt.

In deze elfenwereld zijn de regels van romantiek zeker niet wat wij mensen gewend zijn. Een opvallend voorbeeld hiervan is Madoc, Jude’s elfenvader, die zijn liefde toont door middel van “harde liefde”. Zijn moeilijke relatie met zijn menselijke dochters – ondanks hun bloedband – is een boeiend onderdeel van het boek, waardoor we ons vragen stellen over de aard van liefde en gezin in deze ongewone wereld.

Verwacht in “De wrede prins” geen klassieke romantiek. Hier vind je een langzaam smeulende passie, een wirwar van gevoelens en motieven die uiteindelijk leiden tot iets wat passie of liefde genoemd kan worden. De relaties zijn grillig, onvoorspelbaar, soms vreemd, maar wel intrigerend. In dit verhaal krijgen we slechts een beeld hiervan. Ik ben benieuwd hoe dit verder aan bod zal komen in de rest van deze serie.

Verrassende plotwendingen

Er zijn momenten in het verhaal waarop de plot wendingen neemt die het verhaal een meeslepend ritme geven. Het begint wanneer het duidelijk wordt dat niet alles “koek en ei” is tussen Cardan en zijn vrienden. Wanneer één van hen romantische gevoelens begint te tonen voor Jude, denk je dat het verhaal vooral hierover zal gaan, maar dan komt het onverwacht op de achtergrond, want er is een interessanter aanbod van prins Dain. Natuurlijk, met een aanstaande kroning op de horizon, voel je de spanning al in de lucht hangen. Je weet dat er een twist komt, maar de details en de uitvoering daarvan zitten toch wel heel mooi en ook zeker verrassend in elkaar. En dan, net als je denkt dat je het allemaal hebt uitgevogeld, komt er een plotwending bij de ontknoping die je misschien niet ziet aankomen.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van ‘De wrede prins’ en/of luister naar een fragment van dit verhaal.

Mijn mening

Dit boek vormt een uitstekend begin voor een nieuwe fantasyserie. Ik had verwacht dat het vooral een fantasyromance zou zijn, maar dat is tot nu toe niet het geval. Toch vermoed ik dat het een “van-vijanden-naar-geliefden”-verhaal zal zijn. Het verhaal is spannend en de plotwendingen houden mijn aandacht vast. De complexiteit van de relaties en de manier waarop romantiek wordt uitgebeeld, is een sterk aspect van het verhaal. Ik vind de romantiek in “De wrede prins” ingewikkeld en onvoorspelbaar, wat het lezen boeiend en intrigerend maakt.

Ik geniet van de onvoorspelbaarheid van het verhaal, vooral wanneer personages en plotwendingen me verrassen. De karakterontwikkeling, met name die van Jude, spreekt mij bijzonder aan. Ik waardeer hoe zij zich ontplooit tot een sterke en vastberaden karakter en daarmee een sterke vrouwelijke personage is.

Als minpunt vind ik dat we weinig leren over de andere personages. Ik heb niet echt een idee hoe de anderen in elkaar zitten en wat ik van hen kan verwachten.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en luisterboek en Ebook in het Engels
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie: De wrede prins van Holly Black, Elfenhame 1.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *