November

Titel: November
Genre: Horror, psychologische thriller
Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Verteller: Jelle Amersfoort
Duur van het boek: 16 uur 17 minuten

Recensie: In ‘November’ trotseert een familie de onbekende krachten van het bovennatuurlijke, waarbij hun realiteit in de meest sombere maand op zijn kop wordt gezet.

In november komt de accountant langs en het is niet voor de belastingaangifte.

Het verhaal speelt zich af in Lock Haven, Washington, het gelukkigste stukje Amerika. Het lijkt wel of iedereen die er woont, een gouden ticket in het leven heeft getrokken. Van dikke banen tot topinvesteringen, die lui hebben alles mee.
En dan heb je nog de kids, nou ja, ‘kids’. Ze zien eruit als supermodellen of hebben een talent waar je ‘u’ tegen zegt. Neem Django, die speelt piano alsof hij Jerry Lee Lewis is en zijn zus Kayla, die duikt alsof ze is geboren in het water. Olympische Spelen? Ja, die is er klaar voor!

Maar dat is niet waar ik je over wil vertellen. Wat ik je wil vertellen, gaat over die ene maand, november. De maand die ze moeten zien te overleven. De maand waarin Hij Die Altijd Honger Heeft, eindelijk zijn voeding krijgt. Niet zo leuk meer, hè?
In november gaat alles mis. Je zou bijna zeggen dat het een vloek is. De inwoners van Lock Haven hebben pech, worden depressief, hebben psychoses, grijpen naar de fles, enzovoort. Het is alsof ze een deal hebben gemaakt met de duivel of in dit geval, “de accountant”, een bovennatuurlijk wezen dat hun grootste wensen vervult in ruil voor wat zij moeten doen en doorstaan in deze maand november.
Het gras is dus niet altijd groener aan de overkant!

Een gezin met een verborgen prijs

Maak kennis met vader Ralph, moeder Luana en hun kinderen, Kayla en Django. Best een interessant stel, dat kan ik je wel vertellen!
Ralph, de vader van de familie, houdt de boel een beetje bij elkaar. Ze hebben deze rare traditie in november. Ze moeten samen met hun buren iemand laten overlijden in het bos en dan begraven. Maar Ralph, hij zorgt ervoor dat ze het doen op een zo humaan mogelijke manier. Ze helpen zelfs mensen om waardig en vreedzaam uit het leven te stappen. Maar in hun hart weten ze dat het niet helemaal goed zit.

Luana, de moeder, voelt zich een beetje gevangen door de hele situatie. Ze heeft wat donkere dingen in haar verleden en tijdens die novembermaand voelt ze altijd de pijn daarvan. Het doet haar denken aan waarom ze überhaupt deze deal met ‘de accountant’ is aangegaan. Ze wilde gewoon een gezin en dat heeft ze gekregen. Maar ze kan niet zomaar uit de deal stappen. Daarvoor is er te veel op het spel.

En dan heb je Kayla en Django, de kinderen. Ze weten niets van dit alles. Ze groeiden op in deze wereld, dus voor hen is het gewoon ‘normaal’. In november hebben ze het altijd zwaar. Kayla heeft haar eigen gevecht met haar bipolaire stoornis en Django, het wonderkind op de piano, krijgt altijd last van jicht.

Twee keer november

Het verhaal is opgesplitst in twee delen. We beginnen in november. Je krijgt meteen mee hoe zwaar het is voor dit gezin, maar dit jaar lijkt het erger dan ooit. En dan, wanneer we samen met het gezin deze maand doorstaan hebben, krijgen we kort mee hoe ze zich voelen de rest van het jaar, hoe intens gelukkig ze zijn. Maar wacht even! Als je dacht dat het vorig jaar zwaar was… Nou, dan heb je nog niets gezien!

Horrorelementen

De setting is ronduit griezelig met van die plotselinge stapels takken die opduiken – en die zijn niet leeg, kan ik je vertellen. IJzingwekkende monsterachtige figuren die opduiken in spiegelingen. En dan heb ik het nog niet eens over de aanwezigheid van… nou ja, dode dingen die worden waargenomen door de levenden.

In november voel je de haat van die overledenen. Ze zijn niet bepaald dol op de mensen die hen dit lot hebben bezorgd. En je kunt het echt voelen, het afglijden van de mensen in het verhaal. Ze veranderen, ze worden somber en het wordt erger naarmate de dagen voorbijgaan. Ze worden… anders. Ze verliezen het vermogen om logisch te denken, om redelijk te zijn. Ze zijn snel geïrriteerd, grijpen naar makkelijke oplossingen, zoals alcohol of pillen. De kinderen in het verhaal noemen hun ouders zelfs “andere mama/papa” of “november mama/papa”. Er is zelfs sprake van een “papocalyps”!

Het is net alsof je in een horrorfilm bent beland. Van die gruwelijke wezens die je in de spiegel ziet, tot de stemmen van de monsterlijke wezens – die ooit mensen waren, maar nu zo boos zijn. En laten we de Accountant niet vergeten, die kerel met zijn rare overeenkomsten en zijn enge aandacht voor Kayla.

Er gebeurt zo veel vreemds, griezeligs en ronduit verontrustends dat je niet kunt vergeten dat deze mensen in een echt horrorverhaal leven.
Het lijkt wel alsof je op het puntje van je stoel zit te wachten op de volgende griezelige gebeurtenis.

De thema’s

Ik moet je waarschuwen, sommige thema’s zijn best heftig en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Neem nu Django en zijn vriend, die de Tweede Wereldoorlog naspelen. Dat kan behoorlijk schokkend zijn, met uitspraken en situaties die kwetsend zijn. Racisme en vooral antisemitisme, komen zeker aan de orde.

Dan is er het onderwerp euthanasie. Groot thema in dit verhaal. De personages helpen mensen van wie hun aanvraag is afgewezen om hun leven te beëindigen.
Er zijn gedachten over zelfmoord, die een grote rol spelen.

De Accountant: als er een duivel op aarde zou zijn, dan zou hij het zeker zijn.

Het idee van geluk komt ook vaak naar voren. Hebben we recht op geluk? Dat is een behoorlijk diepzinnige vraag in het verhaal.

En dan de omgeving – dat bos is griezelig! Ik bedoel, het verhaal is niet eng-angstaanjagend, maar de beschrijvingen kunnen je zeker een rilling over je rug bezorgen. Als er een film van gemaakt zou worden, zou ik waarschijnlijk m’n ogen dichtknijpen en zeker een paar slapeloze nachten hebben.
Niemand is echt veilig. Er is gevaar dat schuilt in het bos, in de vorm van dode dingen. Zelfs de dieren vermijden de plaats in het bos waar de mensen begraven zijn.
De thema’s zijn best heftig, maar het belicht ook de personages in het verhaal.

Een heftige winterdip

Het idee van de maand november is heel mooi uitgewerkt. Ik bedoel, wie van ons krijgt er niet een beetje een dipje als de zomer voorbij is en we richting de donkere dagen gaan? Dit verhaal pakt dat gevoel en blaast het op en maakt het eigenlijk super eng. Ik vind dat echt goed bedacht

Natuurlijk zijn er onderdelen van het verhaal die minder uniek zijn, zoals het opofferen van mensen aan bovennatuurlijke wezens. Maar waar ik dan wel weer van onder de indruk ben, is dat de personages echt geloven dat ze het kwaad in toom houden. Ze hebben het gevoel dat ze de zware keuze hebben gemaakt om de bewakers van de wereld te zijn, om met hun levens de rest van de mensheid te beschermen tegen nog meer kwaad.

Sommige dingen in het verhaal doen me aan Stephen King denken, maar ik denk dat dat voornamelijk komt omdat de schrijver veel van die elementen gebruikt. Maar dat betekent niet dat hij ze niet op een originele manier heeft uitgewerkt. Toch geeft het wel een “Stephen King” gevoel. Tijdens het lezen dacht ik: “dit doet me aan ‘It’ denken”, “dit lijkt op ‘The Langoliers'” of “Dit herinnert me aan ‘If It Bleeds'”.

Benieuwd wat jij van dit verhaal zal vinden? Klik hier om een inkijkexemplaar van het boek te bekijken en een fragment van het luisterboek te beluisteren.

Mijn mening

Dit boek gaf me echt de rillingen! Maar op een goede manier en ik was vooral onder de indruk van het einde, die twist waarbij je ineens heel anders naar de personages kijkt, dat was echt goed gedaan. Ik zit er nog steeds over te peinzen en dan met name hoe ik nu naar de rest van het verhaal kijk.

Het is ook best knap hoe de schrijver je betrokken laat voelen bij het verhaal. De personages zijn niet bepaald de vriendelijkste mensen of mensen die je als beste vriend wilt hebben. Maar toch, de manier waarop het verhaal is geschreven, zorgt ervoor dat je het bijna samen met hen beleeft. Het voelde voor mij een beetje als een psychologische thriller, alsof de schrijver je gewoon in het verhaal zuigt, zodat je die emoties en gedachten van het gezin ervaart.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst van boeken met horror fictie en occult fictie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • Audible: Luisterboek in het Nederlands.
Recensie November van Thomas Olde Heuvelt.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn webs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *