Wat lees ik deze maand? Juli leeslijst 2023

Happyland van Chinouk Thijssen

In mijn poging om mijn leeservaringen divers te maken, neem ik even een pauze van mijn gebruikelijke genres en werp ik me op “Happyland”, een 12+ boek dat een paar uur kost om te lezen.

Het verhaal, roept meteen herinneringen op aan de griezelige “Kippenvel”-serie die ik als kind verslond.

“Happyland” voert je mee naar Zevenstroom, een slaperig dorpje dat verandert met de komst van een mysterieus pretpark. Het doet me denken aan een horrorverhaal voor volwassenen dat ik een tijdje geleden las (over Dreamland), met een angstaanjagend verlaten pretpark als decor. Maar in plaats van bloedstollende angst, kiest “Happyland” voor een griezelige en mysterieuze sfeer die je in zijn greep houdt zonder nachtmerries te veroorzaken. Passend bij kinderen vanaf 12 jaar!

Elfenhame serie van Holly Black


Als je altijd al gefascineerd bent geweest door verhalen van politieke intriges, subtiele machtsdynamiek en romantiek die als een langzaam brandend vuur ontwaakt, dan is deze boeiende boekenreeks absoluut iets voor jou. En daarbij: het is ook nog eens een fantasy serie!

Ik heb inmiddels al twee boeken van deze serie gelezen: “De wrede prins” en “De gevallen koning”. Deze serie speelt zich af in een wereld van onsterfelijke wezens, de fey, waarin het lot van een sterfelijk meisje, Jude, verstrengeld raakt in een web van machtsstrijd en bedrog. De reis die we met haar ondernemen is een wilde rit vol onverwachte wendingen en de constante dreiging van gevaar.

De aantrekkingskracht van deze serie ligt niet alleen in het meeslepende plot, maar ook in de subtiele lagen van de personage van Jude en de manier waarop haat relaties zich ontvouwen. Jude, die aanvankelijk als een kwetsbaar mens lijkt, ontwikkelt zich tot een sluwe strateeg. Aan de andere kant is er Cardan, de wrede prins die langzaam maar zeker toont dat er meer achter zijn façade schuilt dan alleen wreedheid.

Hoewel ik nog midden in de reeks zit, geniet ik van elke zet, elke onthulling in het verhaal. Met elk nieuw hoofdstuk wordt er een nieuw stukje van de puzzel onthuld, waardoor de complexiteit van deze fey-wereld steeds meer zichtbaar wordt.

Ik ben bijna klaar met deze serie en ik kijk ernaar uit om verder te gaan met het volgende boek.

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? Geschreven door Nicci French

6 juli 2023

Dit is het verhaal van Charlotte Salter, een mysterieus verdwenen vrouw. We komen in drie fasen te weten wat er is gebeurd. Het begint met de dag van haar verdwijning en vervolgens krijgen we te zien hoe haar familie met haar verdwijning omgaat en hoe het onderzoek naar haar verdwijning in een impasse belandt. Dan gaan we verder in de tijd en ontdekken we hoe het de familie is vergaan. We staan vooral stil bij de twee families die het meest door deze zaak is geraakt. Totdat er een nieuwe politie-inspecteur op de zaak komt die vastbesloten is de zaak op te lossen. Zij begint fase drie waarbij de toon van het verhaal ook weer verandert.

Het is een meeslepende reis die ons langs twee gezinnen en hun verdriet leidt. De nieuwe inspecteur brengt ook haar eigen persoonlijke problemen mee terwijl ze zich in het verleden verdiept.

Het is een boek dat me vanaf het begin meesleept, een echte pageturner. Nu ik het einde nader, zit ik helemaal in verwachtingsvolle spanning, helemaal niet wetende wat er gaat gebeuren. Natuurlijk heb ik mijn vermoedens over een bepaald personage, maar dat is juist het prachtige aan dit boek: het is zo opgezet dat ik me echt kan voorstellen dat de schrijver de dader succesvol op de achtergrond heeft weten te houden.

Het is zo’n heerlijk gevoel, die anticipatie! Het maakt dat ik uitkijk naar het einde van het verhaal. Zou mijn intuïtie het bij het rechte eind hebben of ben ik compleet op het verkeerde pad? Ik geniet van dit moordmysterie!

November van Thomas Olde Heuvelt

7 juli 2023

Ik ben bezig met een fascinerend boek genaamd November, geschreven door Thomas Olde Heuvelt. Ik had wel behoefte aan een horrorverhaal en dit heeft zeker mijn interesse gewekt. Het gaat over een unieke straat in Lock Haven, Washington, waar de bewoners lijken te zwemmen in geluk. Prachtige huizen zijn overal te vinden en iedereen lijkt oprecht tevreden met hun leven. Succesvolle carrières, een gezonde levensstijl, perfecte kinderen die uitblinken in alles wat ze doen – het lijkt erop dat het deze bewoners allemaal mee zit.

Bijna het hele jaar door genieten ze van dit buitengewone geluk, maar wanneer november aanbreekt, verandert alles. Deze tijd, bekend als de Donkerder Dagen, brengt ongeluk en pech in de vorm van ziekte, financiële problemen, verslaving, geweld, depressie – het lijkt een eindeloze stroom van onheil.

Tijdens deze maand kunnen ze het best vrij van hun werk nemen en extra goed op elkaar te letten. Deze Donkerder Dagen moeten ze gewoon doorkomen, wachtend tot hun geluk weer terugkeert. Maar dat komt altijd met een prijs. Iemand moet sterven in de bossen achter hun huizen, anders zal het onheil alleen maar erger worden. Het is een deel van het pact dat ze hebben gesloten met ‘de accountant’.

Het boek creëert een angstaanjagende sfeer, vol van afschuwelijke en soms monsterlijke figuren die uit spiegels tevoorschijn komen. Gelukkig is het lezen van het boek zelf niet al te eng, maar als dit ooit tot een film zou worden gemaakt, zou het absoluut angstaanjagend zijn. Hopelijk blijven deze beelden me niet achtervolgen in het donker als ik ’s nachts naar de wc moet gaan!

Ik ben momenteel halverwege het boek en ik kan niet wachten om te zien hoe hun ‘offer’ dit jaar zal verlopen. Het lijkt erop dat ze dit jaar wel bijzonder veel pech hebben.

Ik moet er echter wel op wijzen dat sommige delen van het verhaal voor sommige lezers als pijnlijk kunnen worden ervaren. Er zijn scènes waarin twee kinderen de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog naspelen en de taal die ze daarbij gebruiken kan als schokkend en kwetsend worden ervaren.

Al met al word ik echt in het verhaal gezogen met zijn griezelmomenten. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat, vooral als ik vannacht naar de wc moet….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *