World War Z

Engelse Titel: World War Z: The Complete Edition
Genre: Apocalyps, zombiehorror
Schrijver: Max Brooks
Engelse vertellers: Max Brooks, Alan Alda, John Turturro, Rob Reiner, Mark Hamill, Alfred Molina, Simon Pegg, Henry Rollins, Martin Scorsese
Duur van het Engelse boek: 12 uur 9 minuten

Recensie: “World War Z” is een boek dat je doet geloven dat een zombiepandemie niet ver weg is. De boekstijl komt in de vorm van interviews met een verteller.

Unieke vertelstijl

World War Z biedt een unieke benadering van de traditionele zombiepandemie met zijn vertelstijl. Het luisterboek is opgezet als een reeks interviews, verzameld door een interviewer. Deze manier van vertellen creëert een documentaire-achtig gevoel dat je onmiddellijk meeneemt naar de gebeurtenissen van de zombie-apocalyps. Het resultaat is een ervaring die veel meer intiem en realistisch aanvoelt dan veel andere zombieverhalen.

Globaal perspectief op de zombie-apocalyps

Recensie World War Z van Max Brooks

Het is belangrijk om te vermelden dat dit verhaal de zombie-apocalyps vanuit een echt wereldwijd perspectief benadert. De interviewer bezoekt landen over de hele wereld, waardoor we inzicht krijgen in hoe verschillende culturen en klimaten omgingen met de zombie-invasie. Of het nu de koude winters van Canada zijn die de zwakte van de zombies blootleggen of de hitte van de tropische eilanden, dit verhaal laat zien hoe de gehele wereldbevolking door deze crisis wordt beïnvloed.

Diepgaande thema’s

Max Brooks analyseert in World War Z een reeks diepgaande thema’s: van angst en onwetendheid tot de consequenties van onze acties. Zelfs te midden van de chaos van de zombie-apocalyps vindt Brooks een manier om deze thema’s te onderzoeken, wat dit luisterboek een intellectueel bevredigend aspect geeft. De thema’s zijn niet alleen relevant voor het verhaal, maar ook voor onze huidige wereld, waardoor het boek zowel aangrijpend als verontrustend is.

Realistische personages

Een ander opvallend kenmerk van World War Z zijn de realistische personages. Of ze nu optimistisch, woedend of doodsbang zijn, elk personage wordt met zo’n echtheid geportretteerd dat je kunt geloven dat ze daadwerkelijk een zombie-apocalyps hebben doorstaan. Dit geeft het verhaal een extra laag van authenticiteit.

Recensie World War Z van Max Brooks

Satire en kritiek

Onder de oppervlakte van de zombie-apocalyps bevindt zich ook een bijtende satire en kritiek op verschillende aspecten van onze moderne samenleving: van de incompetentie van de overheid tot de hebzucht van bedrijven. Deze kritische elementen geven het verhaal extra diepgang en zorgen ervoor dat het niet alleen een interessant luisterboek is, maar ook één dat tot nadenken stemt.

Mijn mening

De geschiedenis van deze zombie fictie wordt goed gebracht. Het voelt vaak realistisch aan. Ik wist niet goed wat ik van dit boek moest verwachten aangezien ik de film jaren geleden heb gezien. Ik had al wel begrepen dat het een soort collectie van verhalen zou zijn en niet één verhaal met een hoofdpersonage. Dat is wel belangrijk om vooraf te weten. Het verhaal springt van het ene personage naar het andere. Sommige interviews duren langer en sommige zijn heel kort. Het vereist aandacht en geduld om de vele verschillende gebeurtenissen en thema’s te begrijpen.
Wel had ik begrepen dat dit boek een aanrader was en daar ben ik het zeker mee eens.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst zoembie boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek, hardcover en paperback in het Engels.
  • Amazon.nl: Paperback, hardcover en Kindle-editie in het Engels.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Engels.
  • Audible: luisterboek in het Engels.
Recensie World War Z van Max Brooks

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *