Stof – Dust

Titel: Stof
Engelse titel: Dust
Genre: post-apocalyptische sciencefiction roman
Schrijver: Hugh Howey
Verteller: 
Phaedra Kwant
Verteller (Engels): Edoardo Ballerini
Duur van het boek:
14 uur en 8 minuten
Duur van het boek (Engels): 10 en 53 minuten
Meer boeken van deze Silo Trilogie / The Wool Trilogy:

Recensie: “Stof” is het spannende slotdeel van de Silo-serie van Hugh Howey, waarin de overlevenden van een post-apocalyptische wereld worstelen met uitdagingen en mysteries. Dit boek biedt een krachtige mix van avontuur, filosofische overpeinzingen en een realistische blik op de overleving van de mensheid.

Een van de beste dystopische series in de moderne literatuur

Weergave van een dystopische wereld.

Hugh Howey’s ‘Stof’ is een prima slot van de Silo-trilogie, een reeks die zich onmiskenbaar heeft gevestigd als één van de beste dystopische series in de moderne literatuur. Howey heeft een wereld geschapen die tegelijkertijd angstaanjagend en fascinerend is, één die lezers uitnodigt om in de diepten van zijn verbeelding te duiken.

Verschillende verhaallijnen komen samen

In ‘Stof’ voert Howey ons terug naar de ondergrondse wereld van Silo 18, waar Juliette als burgemeester worstelt met politieke onrust en religieuze fanatiekelingen. Parallel aan haar strijd, ervaren we de intriges van Silo 1 door de ogen van Donald, die zich als een ander voordoet. Howey toont zijn meesterlijke verhaalvaardigheid door deze verschillende verhaallijnen naadloos samen te brengen, waardoor een complex maar kloppend verhaal ontstaat.

Bevredigend einde voor trouwe lezers

Dit boek levert een bevredigend einde op voor trouwe lezers van de Silo-serie. Ondanks de duisternis die het verhaal doordringt, slaagt Howey erin om een ​​hoopvolle noot te slaan die je met een gevoel van voldoening achterlaat. De uitkomst voelt niet geforceerd, maar vloeit organisch voort uit de ontwikkelingen en thema’s die gedurende de hele serie zijn opgebouwd.

Bron: Apple TV serie Silo

Realistische weergave van een post-apocalyptische wereld

Howey’s realistische weergave van een post-apocalyptische wereld is één van de sterkste elementen van ‘Stof’. Zijn beschrijvingen van het leven in de Silo’s zijn gedetailleerd en levendig, waardoor je het gevoel krijgt dat je dit verhaal goed voor je kan zien. Dit versterkt de impact van de gebeurtenissen in het boek, waardoor je de hoop en wanhoop van de personages diep voelt. Veel aspecten uit onze wereld van nu komen aan bod en geven een idee van hoe ze in zo’n wanhopige wereld zouden kunnen uitpakken. Denk daarbij aan religie. Als men gelooft dat de silo is gemaakt door de goden en er maar 1 silo is. Hoe kan je dan als burgemeester de mensen overtuigen dat jij met je eigen ogen meerdere silo’s hebt gezien en dat je op het punt staat een andere silo met je graafwerken te bereiken? Hoe lang blijven mensen beschaafd zodra er niet genoeg eten is voor iedereen?

Filosofische thema’s

Wat ‘Stof’ echt onderscheidt, zijn de filosofische thema’s die Howey in het verhaal verweeft. Het boek gaat niet alleen over overleving in een dystopische wereld, maar ook over de aard van de mensheid zelf. Hoe reageren we in het aangezicht van wanhoop? Wat betekent het om echt te leven, in plaats van alleen te overleven? Deze vragen blijven bij de lezer hangen, lang nadat je het boek hebben neergelegd.

Bron: Apple TV serie Silo

Hier kun je een inkijkexemplaar van het boek bekijken. Misschien ben je meer een luisteraar dan een lezer? Geen probleem! Klik hier om een fragment van het audioboek te beluisteren.

Ben je een liefhebber van het beeldscherm en wil je de wereld van Silo in actie zien? De Silo-serie is beschikbaar op Apple TV. Hieronder vind je de trailer van boek 1 van de serie.

Get it on Apple TV

Mijn mening

Ik vind de Silo-serie, waarvan ‘Stof’ het laatste deel is, heel goed. De manier waarop Howey zijn verhalen vertelt, is knap en het einde van ‘Stof’ heeft mij heel tevreden gesteld. Ik vind deze serie absoluut een aanrader.
Ik heb het boek deels geluisterd als luisterboek en deels zelf gelezen als E-book. Dit vond ik erg prettig, omdat ik sneller kan lezen dan luisteren en dit verhaal was een pageturner! Daarnaast had het nog een ander voordeel. De verteller spreekt sommige namen niet prettig uit. Ze spreek sommige namen anders uit dan ze in boek 2 werd uitgesproken of, wanneer je een naam zelf las dacht je? Huh wie is dat? Om dan te ontdekken dat de verteller deze naam wel heeft genoemd, maar jij het anders zou uitspreken.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer boeken over een post apocalyptische wereld.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Stof, boek 3 uit de Silo/Wool Serie van Hugh Howey

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *