Schakel – Shift

Titel: Schakel
Engelse titel: Shift
Genre: post-apocalyptische sciencefiction roman
Schrijver: Hugh Howey
Verteller: 
Casper Gimbrère
Verteller (Engels): Edoardo Ballerini
Duur van het boek:
16 uur en 56 minuten
Duur van het boek (Engels): 14 en 35 minuten
Meer boeken van deze Silo Trilogie / The Wool Trilogy:

Recensie: “Schakel” van Hugh Howey onthult een toekomst waarin de mensheid ondergronds leeft in silo’s, ontworpen als een nucleaire opslagfaciliteit, om te overleven na een wereldwijde nucleaire ramp. Het hoofdpersonage, Donald Keene, ontdekt echter dat deze catastrofe opzettelijk is veroorzaakt door machtshebbers om de mensheid te beschermen tegen een nog grotere dreiging

In feite een prequel

Hoewel “Schakel” het tweede boek in de serie is, dient het feitelijk als een prequel tot de gebeurtenissen in “Wol/Silo”, het eerste boek. In plaats van verder te gaan waar “Silo” ons achterliet, keert “Schakel” terug in de tijd, waarbij het de cruciale achtergrondinformatie en context biedt die nodig zijn om de ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ van het eerste boek volledig te begrijpen. Het onthult het hoe en waarom van de creatie van de silo’s en vult de gaten die in “Silo” werden achtergelaten. Ondanks deze terugblik is het belangrijk op te merken dat het niet raadzaam is om met “Schakel” te beginnen zonder eerst “Wol/Silo” te hebben gelezen. De kennis en informatie van het eerste boek zijn essentieel om de complexiteit en de nuances van “Schakel” volledig te begrijpen en waarderen.

Bron: Apple TV serie Silo

Setting: een nabije toekomst en een verre toekomst

De setting van “Schakel” weeft naadloos tussen een nabije toekomst die opvallend veel lijkt op onze huidige wereld en een verre toekomst in een ondergrondse silo. Deze switch zorgt voor een levendig contrast, waardoor lezers zowel de bekende aspecten van de hedendaagse samenleving als de vreemde, claustrofobische wereld van de silo’s kunnen ervaren.

Zowel filosofisch als spannend

Hoe het boek balanceert tussen het zijn van zowel filosofisch als spannend, is ontegenzeggelijk een van zijn sterke punten. Het verkent diepgaande thema’s zoals vrijheid, de menselijke neiging naar het kwaad onder bepaalde omstandigheden en de kwetsbaarheid van de mensheid tegenover de destructieve krachten van de eigen natuur en technologie.

Twee werkelijke uitvindingen/ontdekkingen in het plot

Interessant is dat Howey twee werkelijke uitvindingen/ontdekkingen van onze eigen wereld in het plot integreert, waardoor een extra dimensie van realisme wordt toegevoegd aan het verhaal. Deze elementen, die ik hier niet bij naam zal noemen om verrassingen te voorkomen, zijn cruciaal voor het begrijpen van de onderliggende plot en het verbinden van de gebeurtenissen in “Wol/Silo” en “Schakel”.

Bron: Apple TV serie Silo

Geen eigen complete verhaal

Tot slot, hoewel “Schakel” geen eigen complete verhaal is, moet het niet worden beschouwd als een op zichzelf staand werk. In plaats daarvan dient het als een brug tussen de eerste en ik vermoed de laatste delen van de trilogie, het vult cruciale informatie in en legt de puzzelstukjes neer voor het uiteindelijke boek, “Stof”.

Hier kun je een inkijkexemplaar van het boek bekijken. Misschien ben je meer een luisteraar dan een lezer? Geen probleem! Klik hier om een fragment van het audioboek te beluisteren.

Ben je een liefhebber van het beeldscherm en wil je de wereld van Silo in actie zien? De Silo-serie is beschikbaar op Apple TV. Hieronder vind je de trailer van boek 1 van de serie.

Get it on Apple TV

Mijn mening

Eén aspect dat de Silo-serie uniek en intrigerend maakt – een gevoel dat prominent aanwezig is in “Schakel” – is de manier waarop de auteur, Hugh Howey, zijn lezers op een zeer onconventionele manier meeneemt in zijn wereld. In tegenstelling tot de overvloed aan informatie die vaak te vroeg wordt prijsgegeven in veel boeken, houdt Howey de lezers constant in spanning en vraagt hen: “Wat gebeurt er hier? Waar gaat dit naartoe? Wat probeert de auteur ons te laten ervaren?”

De Silo-serie voelt meer als een ervaring dan als een verhaal. Het is alsof je in de silo wordt gedropt en van kamer naar kamer wordt geleid, precies zoals Howey het zich heeft voorgesteld. In elke kamer onthult hij slechts een deel van het verhaal, waardoor je aandachtig moet blijven en goed moet observeren om de betekenis te doorgronden. Het betekent dat je voor een groot deel van het boek in het ongewisse blijft over de richting en het grotere plaatje, maar dat draagt bij aan de unieke ervaring die deze serie biedt.

Toen ik “Wol”, het eerste boek, uit had, dacht ik dat ik naadloos verder zou gaan met het verhaal in “Schakel”. In plaats daarvan werd ik teruggeworpen in de tijd, waardoor ik het begin, het midden en de ’tijdens’ van de gebeurtenissen kon ervaren. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende tijdsperspectieven, en stap voor stap ontrafelen we wat er is gebeurd waardoor we nu in de Silo-wereld zijn beland. We zien hoe deze gebeurtenissen zich hebben ontvouwd, zo’n 100, 200 en 300 jaar later, tot we aan het einde van “Schakel” terugkeren naar het tijdsframe dat we kennen uit “Wol”. Dit boek gaat vooral over hoe en waarom we in de Silo-wereld zijn beland en wat het uiteindelijke doel is.

Hoewel dit boek vaak een gevoel van onbevrediging opriep – ik was immers nieuwsgierig naar wat er verder zou gebeuren met Silo 18 – vereiste het van mij een geduldige aanpak. Het belooft echter dat het derde boek, “Stof”, ons direct terugbrengt naar de actie waar “Wol” eindigde. En dat is een belofte die ik met veel verwachting tegemoet zie!

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer boeken over een post apocalyptische wereld.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Schakel, boek 2 uit de Silo/Wool Serie van Hugh Howey

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *