Zomerlezen Bingo en boekentips voor een leesplezierige zomervakantie

Houd deze zomer de leesontwikkeling van je kind op peil met Zomerlezen Bingo en deze boekentip! Een kwartier lezen per dag kan al helpen om te voorkomen dat je kind na de vakantie 1 à 2 AVI-niveaus daalt. Met deze vijf boeken als aanraders wordt lezen deze zomer vast een plezierige bezigheid!

Zomerlezen Bingo

Zomerlezen Bingo kaart. Bron: www.kinderboeken.nl

Print de Zomerlezen Bingo kaart en laat je kind op een speelse manier lezen. Elk vakje biedt een vermakelijke leesopdracht, zoals ‘lees met een opvallende hoed op’, ‘lees onder een parasol’ of ‘lees in je favoriete verkleedoutfit’. Je kind leest 15 minuten en kleurt vervolgens het vakje in.
Een volledig ingevulde bingokaart betekent 15 dagen vol leesvreugde! Om het nog aantrekkelijker te maken, kun je als ouder een prijs koppelen aan een volle kaart. Wat dacht je van samen een ijsje eten bij de dichtstbijzijnde ijssalon?
Voor leerkrachten kan de Zomerlezen Bingo ook een fantastische methode zijn om de leesvaardigheid tijdens de zomervakantie op niveau te houden. Misschien kan de school een klein geschenk, zoals een grappige potlood of gum, geven aan de leerlingen die na de zomervakantie een volle kaart inleveren. Dit initiatief kan lezen niet alleen amusant maken, maar ook de betrokkenheid van kinderen bij het lezen tijdens de vakantie verhogen!

Boekentip 1: “Gameboek – Schaduwkraai”

Ideaal voor kinderen van 10-15 jaar die van games houden. Dit ‘choose your own adventure‘ boek is geschreven door Marcel Groenewegen, bassist van The Kik en kinderboekenschrijver. In dit fantasyverhaal kiest je kind zelf het verloop en de acties van de hoofdpersoon. Wie zal de kwaadaardige heer Raznor verslaan?

Boekentip 2: “De Wisselaar”

Een opwindend verhaal van Maren Stoffels voor kinderen van 9-12 jaar. Wat gebeurt er als je van leven kunt ruilen met een ander? Dit boek vol avontuur en fantasie brengt je in een wereld waar alles mogelijk is. Maar is Wisselen wel zo prettig als het klinkt? Plotseling in een ander leven belanden kan heel riskant zijn…
Als Wisselaar is er één gouden regel waar je je aan moet houden: je vertelt niemand over je gave. Maar stel dat je een tweelingbroer hebt, houd je het dan geheim?

Boekentip 3: “Chaos United”

Voor de voetballiefhebbers van 9-12 jaar is er “Chaos United”, een humoristische graphic novel geschreven door Rudi Jonker en Gerard van Gemert. Milan en zijn vrienden maken van elke voetbaldag een avontuur, ondanks alle obstakels die ze tegenkomen. Aanvoerder Milan heeft grote plannen met het team, zoals hij grote plannen heeft met alles wat hij bedenkt. Er zijn alleen een paar problemen.
1: Hij heeft geen voetbal-talent.
2: Er groeit geen gras in Donkersloot.
En 3: Alles wat Milan bedenkt, loopt anders dan hij dacht…Zal Milan zijn grote plannen kunnen waarmaken?

Boekentip 4: “Dierenarts Daantje en de verbanddief”

Voor lezers van 8-10 jaar is er het opgewekte detectiveverhaal “Dierenarts Daantje en de verbanddief” door Lizette de Koning. Daantje wil net als haar vader dierenarts worden en ze doet alvast ervaring op in de praktijk. Op een dag merkt Daantje hoe een oude dame stiekem een paar rollen verband uit de spreekkamer meeneemt. Maar wat doet die oude dame met al dat verband? Samen met haar hond Pluis gaat Daantje op onderzoek uit. Ze ontdekt een mysterieuze woonboot, en nog veel meer!

Boekentip 5: “De beste school van de hele wereld”

Manon Sikkel heeft een super grappige graphic novel geschreven voor kinderen van 9-12 jaar. Marie is plots de enige leerling op haar school en ze heeft het prima naar haar zin. Op een dag komt de vriendelijke juf Rachida lesgeven en na enige tijd verschijnt er ook een tweede leerling, Jack. Het wordt steeds gezelliger, het is echt de beste school van de hele wereld!

Illustratie van Marja Meijer, uit het boek De beste school van de hele wereld, geschreven door Manon Sikkel.

Tot 14 augustus 2023 zijn deze boeken slechts €10 per stuk. Dus haal snel je zomerleesvoer in huis en combineer het met deze Zomerlezen Bingo voor een zomer vol leesplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *