De magiërs

Titel Engels: The chosen ones
Nederlandse titel: De magiërs
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Scarlett Thomas
Nederlandse verteller: Jantine van den Bosch
Engelse verteller:  Roger Allam
Duur van het Nederlandse boek: 10 uur 41 minuten
Duur van het Engelse boek: 10 uur 06 minuten
Alle boeken van deze Bovenwereld / Worldquake serie:

Magie, avontuur en vriendschap

Recensie De Magiërs van Scarlett Thomas, boek 2 van de serie Bovenwereld.

In het boek De Magiërs (deel 2 van deze serie) worden magie, avontuur en vriendschap op een fantastische manier gecombineerd. Het verhaal draait om Fee en haar vrienden, die op zoek zijn naar antwoorden over Izenea Prestigius en haar mysterieuze plannen. De kinderen ontdekken dat het laatste exemplaar van het boek “De Magiërs” gebruikt kan worden bij een aanval van de Diberi. Dit zijn boekvreters die een boek willen vernietigen nadat ze het hebben gelezen om de laatste lezer te worden en magische krachten te verkrijgen. Naast het gevaar van de Diberi, ontdekt Fee ook dat haar vriend Maximiliaan een tovenaar is en nieuwe magische vaardigheden leert uit een boek. Dit alles leidt tot een spannend avontuur vol magie, waarin de vriendschap van de kinderen op de proef wordt gesteld.

Waarde van boeken en lezen

© Magisch boek getekend voor een recensie op Luisterboeken.nl.

Een ander interessant aspect van het boek De Magiërs is de nadruk op de waarde van boeken en lezen. De Diberi vernietigt boeken om de laatste lezer te worden en zo magische krachten te verkrijgen. Dit roept vragen op over de waarde van kennis en de ethiek van het vernietigen van boeken. Het vernietigen van boeken is een zware daad die een smet kan achterlaten op de ziel van degene die het doet. Daarnaast toont het verhaal de kracht van lezen en leren, aangezien Maximiliaan door het lezen van een bepaald boek nieuwe vaardigheden verwerft.
In deze serie betekent het lezen van een boek veel meer dan alleen het verkrijgen van informatie of vermaak. Naast het plezier van het lezen kunnen de lezers ook bijdragen aan de magische krachten van het boek die vrijkomen voor de laatste lezer.
Dit verhaal benadrukt de waarde van boeken en lezen en inspireert lezers om de kracht van kennis te omarmen.

Fee en Maximiliaan

Fee en Maximiliaan zijn twee personages die samen een onvergetelijk avontuur beleven in dit verhaal. Het is interessant om te zien hoe zij omgaan met de magie en de uitdagingen die op hun pad komen. Hun karakters zijn goed uitgewerkt en je leert ze steeds beter kennen naarmate het verhaal vordert.

Fee, de hoofdpersoon, is een nieuwsgierig en avontuurlijk meisje dat niet bang is om risico’s te nemen om haar vrienden te helpen. Ze is erg loyaal en beschermend ten opzichte van de mensen van wie ze houdt, en dit zorgt ervoor dat ze soms impulsieve beslissingen neemt. Ze heeft een speciale gave om naar de Bovenwereld te reizen, waardoor ze vaak de sleutel is tot het oplossen van mysteries en problemen in het boek. Ondanks haar moed en vastberadenheid is Fee niet immuun voor angst en twijfel en ze wordt soms overweldigd door de gevaarlijke situaties waarin ze zich bevindt. Dit maakt haar echter een zeer menselijk en realistisch personage, met wie de lezers gemakkelijk mee kunnen leven.

Maximiliaan is een tovenaar en een goede vriend van Fee. Hij heeft een passie voor magie en is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om zijn vaardigheden te verbeteren. Maximiliaan is ook een beetje geheimzinnig en heeft soms moeite om open te zijn over zijn gevoelens en gedachten. Dit kan leiden tot misverstanden tussen hem en zijn vrienden, maar uiteindelijk komt hij er altijd wel uit. Hij heeft een belangrijke rol in het verhaal als een laatste lezer van een boek, waardoor hij in staat is om nieuwe vaardigheden te leren en naar de Onderwereld te reizen. Hierdoor ontwikkelt hij zichzelf als een sterke tovenaar en wordt hij een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de Diberi.

Bovenwereld en de Onderwereld

Deze wereld is opgedeeld in drie delen: het Buitengebied, de Bovenwereld en de Onderwereld. Het Buitengebied is zoals wij die kennen, zonder magie (de meeste mensen weten niet dat magie bestaat) en monsters (behalve dan de monsters die ontsnapt zijn uit de Bovenwereld zoals de Yeti). De Bovenwereld is echter een totaal andere wereld, vol met magie en gevaarlijke wezens. Het is een plek waar Fee zich thuis voelt en waar ze altijd naar terug wil keren. Maximiliaan verlangt juist om naar de Onderwereld te reizen, een mysterieuze en gevaarlijke plek waar niet alle magische mensen de mogelijkheid hebben om naartoe te gaan. De manier waarop de drie delen van de wereld in het verhaal met elkaar verbonden zijn, maakt de setting van het boek extra fascinerend.

Magische vaardigheden

In het verhaal worden verschillende magische vaardigheden geïntroduceerd die de personages gebruiken om hun avonturen te beleven en obstakels te overwinnen. Zo leren ze onder andere hoe ze kunnen praten met paarden, mensen kunnen vervloeken, met elkaar kunnen communiceren via gedachten, kunnen springen tussen werelden en situaties, tactieken en plannen kunnen doorzien en meer. Deze vaardigheden maken het verhaal nog spannender en zorgen ervoor dat de personages steeds sterker worden naarmate ze meer avonturen beleven. De manier waarop de magie in dit boek is geschreven, is erg levendig beschreven. Dit maakt het boek een absolute aanrader voor liefhebbers van magie en avontuur.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar of luister naar een fragment.

Mijn mening

Ik vind dit een leuk boek en daarmee een leuke serie voor kinderen die houden van magische avonturen en vriendschappen. Het verhaal biedt een mooie mix van spanning, magie en avontuur. De personages zijn goed ontwikkeld en de wereld die de schrijver creëert is levendig en meeslepend. Het is interessant hoe de gewone wereld van Fee er anders uitziet dan de onze en hoe magische en gewone mensen samenleven (ook al geloven de meeste mensen niet in magie).
Het belang van boeken en lezen wordt op een subtiele manier onderstreept en zal hopelijk de lezers inspireren om zelf meer te gaan lezen.
Kortom: Ik vind deze serie erg leuk, spannend en zeker de moeite waard. Ik vraag me af wat voor soort avonturen Fee nog meer zal beleven in deze wereld en wat voor andere magische voorwerpen ze zal ontdekken. Ik hoop dat ik net zoveel plezier zal beleven aan het lezen van boek 3 als aan de eerste twee delen!

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk hier nog meer leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie De Magiërs van Scarlett Thomas, boek 2 van de serie Bovenwereld.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *